usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
makine mühendislerinden tavsiyeler
Merhaba,

İlk dönem hazırlığı okuyup ikinci dönem makine müh. 2. dönem derslerini almaya başladım. Yeniyim yani Daha yeni başlasam da kendimi geliştirmem gerektiğini sadece derslerle olmayacağını biliyorum. Bu öğretim hayatını nasıl kaliteli geçirebilirim ? Nelere dikkat etmeliyim? Kısacası bu okulda bu bölümü bitirmiş insanların tecrübelerine, tavsiyelerine ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok sevinirim


gönderen: causeffect - 18/03/2022 - 17:24
 Soru Hakkında Yazılan Cevaplar:
yorum yapan(tarih) yorum
mesut
(18/03/2022 - 17:30)
yabancı dil 1
yabancı dil 2
Yüksek Agno
ilk deneyinimı kurumsal bir yerde elde etmek bunun için yukarıdaki saydıklarım yardımcı olacak

Physical Graffiti
(19/03/2022 - 12:40)
Hazırlığı kısa tutarak ÇOK iyi bir şey yapmışsın. Hazırlık zaman kaybı.

Ortalamayı yüksek tut.

Kütüphaneden ingilizce kitaplar ödünç al. Penguin readers DEĞİL, anadilili ingilizce olan bir yazarın, ANADİLİ ingilizce olan okurları için yazdığı kitapları okumalısın. Harry Potter and the Sorcerer´s Stone kitabıyla başlayabilirsin, harika bir başlangıç. Kütüphanede birsürü var bu kitaptan, tüm harry potter serisi var.

Solidworks dersini MUTLAKA seç. Daha önemli bir ders var mı zaten.

Dal belgesi almak için kasma, onun yerine işe yarayacak dersleri seç, dal belgesini unut. Yine de bir dala yoğunlaşman iyi olacaktır, belge için kasma ama bir dal belirle kendine.

Bu siteyi kullan çok işine yarayacak. Hoca bilgi bankası var mesela, ders bilgi bankası var, çıkmış sorular var.

Onun dışında İstanbul´u bol bol gez bence. Ben mesela her köşesini gezmiştim neredeyse, şimdi geriye dönüp baktığımda iyi ki gezmişim diyorum. Davutpaşa´da çimlerde oturmaktan kat kat iyidir.
Alone_Wolf_Pack
(19/03/2022 - 15:58)
Dostum kimsenin kolay kolay söyleyemeceği bir tavsiye vereceğim. Kurumsal firmaların ´´referans´´adı altında kısaca torpilli bir dayı bulmalısın şimdiden yoksa kimse kolay kolay ne staja ne de işe alır. Maalesef ülkemizde bu iş böyle dönüyor. Aksini söyleyen ya çok iyidir ya da bu şekildedir. Ama dersin ki ben adam akıllı dil bileceğim mühendisliği a´dan z´ye bileceğim. O zaman Avrupada şansın yüksek. Yetişmiş kalifiye insanlarımızda bunu yapıyor.

Başarılar dilerim herkese.
causeffect
(19/03/2022 - 17:48)
Yabancı dilin gerçekten önemli olduğu artık yadsınamaz bir şey sanırım. Bu konuda gerçekten çalışıyorum ipuçları için de teşekkür ederim. Harry Potter gerçekten ilgimi çekti Şimdiden yöneleceğim bir alan araştırıyorum zaten fakat kağıt üstünde araştırmak yetersiz geliyor nedense. Hem ilgi gören, ihtiyaç duyulan hem de sevebileceğim bir alan arıyorum sonuçta geniş bir çalışma alanımız var. Umarım hayal olarak kalmaz. Bu konuda da tavsiyelerini duymayı çok isterim.
Referans konusunda da maalesef öyle bir referansım yok. O yüzden a´dan z´ye olur mu bilmiyorum ama hiç değilse bir konuda elimden geldiğine iyi olmaya çalışacağım.
Bu sitede bizim için nimet gibi bir şey zaten inanılmaz faydalı buluyorum.
Değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkürler herkese
lord baelish
(20/03/2022 - 00:18)
Yol yakınken makine mühendisliğini bırak
Physical Graffiti
(20/03/2022 - 06:35)
alan sevdiğin derslere göre şekillenir.

Ben mesela Mukavemet,statik, dinamik, makel, autocad solidworks seviyordum. Konstrüksiyon´a yöneldim. Termodinamik, turbo makineler gibi iğrenç ısı dersleri midemi bulandırıyordu. Hele o turbo makineler dersi, okulda aldığım en boş ders. Şimdi böyleyken gidip enerji, ısı alanına yönelmem hiç mantıklı olmaz değil mi?

Mesela Konstrüksiyoncu imalat da sever bir aşamaya kadar. Malzeme derslerine ilgilidir, tasarımı etkiliyor çünkü.


causeffect
(20/03/2022 - 15:00)
Kafamda bir şeyler daha netleşti. Çok teşekkür ederim.
davulfırın
(21/03/2022 - 00:23)
Arkadaşlar her şeyi söylemişler hepsi farklı bir taraftan yaklaşmış sağ olsunlar.

Piyasada artık makine mühendisi, elektrik mühendisi vs. gibi şeyler kalmadı. Kalite, proses, ar-ge, satış gibi mühendislikler oluştu. Bu nedenle nereye yöneleceğini belirleyebilmek senin için en önemli şey olacaktır. Tabii ki kolay değil bu bir gerçek ancak yine de farkında olarak kendini daha iyi tanımaya çalışmak bile başlangıç için faydalı olacaktır.

Nette onlarca kişilik analizi testleri bulunuyor. Renklerle, harflerle tanımlamalar var. Bu testleri yapmak da yardımcı olabilir. Karakterine göre bir yol çizersen daha mutlu olacağını düşünüyorum. Farklı farklı mühendislikler yapar arkadaşlarım var herkes aşağı yukarı aynı paraları kazanıyor. Bari sevdiğimiz, ilgimizi çeken işi yapalım da iş hayatının çekilmezliğine biraz çare olsun.

İlerisi için de bir öneride bulunmak isterim. Kariyer başlangıcında sektör veya pozisyon seçimine dikkat edebilirsin. Maalesef ilk işiniz üzerine yapışma olasılığı var. Makine mühendisliği fazla geniş bir bölüm olduğundan "bu adam bu işi bilir başkasını bilmez" görüşü olabiliyor. Ola ki istediğin sektörde istediğin pozisyonda bir iş/staj bulamadın o zaman istediğin sektörde farklı bir pozisyon ya da istediğin pozisyonun bulunduğu farklı bir sektör ararsan hedefine ulaşman konusunda yardımı büyük olacaktır.

Kendini, iş dünyasını, sektörleri tanıman ve kariyer yolunu çizmen yıllar alacak bir süreç. Destek tabii ki şart. Bu yüzden kendine birkaç mentor bulmanı öneririm. Okulumuzda böyle imkanları olan topluluklar var bir araştırmalısın. Ayrıca LinkedIn üzerinden ilgini çeken sektörlerden kişilere mesaj atıp kendini ve ne istediğini iyi anlatarak yardım talep edebilirsin. 50 kişiye mesaj atarsın dönmez 51. dönüş yapar ve bir söz söyler bakış açını tamamen değiştirebilir.


Neyse çok uzattım. Umarım faydalı olur. Hayatında başarılar dilerim.
sylarfb
(23/03/2022 - 05:39)
Makine mühendisliğinin pek espirisi yok artık. Yazılım öğren.

İşin şakası. İyi bir makine mühendisi iyi bir iş bulur. İyi makine mühendisi de = iyi okul + çok iyi ingilizce. İngilizce çok çok önemli ilk mülakatta elenirsiniz yoksa.

Ortalama çok önemli değil. 2.01 ile de mezun olmayın tabi. 2.8 falan normaldir. 3.5 ile 2.8 ile mezun olmuş mühendis mülakata girse ortalama belirleyici olmaz. Sadece bir ara aselsan çok takıyordu ama 10 sene önceydi. Şimdi bilmiyorum ki oda elektronik firması zaten :)

Yazılıma yatkın isen düşük profilde bir okuldan bile çok iyi yerlere gelinebilir. Yazılımda maaşlar çok yüksek ve çok iş imkanı var. Açıkta var. En azından python gibi bir dil öğren .

Network önemli. Üniversitede projeler yap. Hoca danışman olduğu şirkete seni yönlendirir orada ufak bir tasarım ödevi veya proje de çalışırsın bu sayede bir mühendisi tanırsın numaranı bırakırsın sonra seni beğenir işe alımında referans olur.

En sıkıntısı mezun olunca kariyerden başvuruyorsun kimse CV´ini bile görmüyor. Bu gibi şeylere maruz kalmamak için kendi networkünü oluşturman gerekir. Ama tabi çok uyanık ve girişken olacaksın. Hee ben böyle miydim değildim. Aselsanda tai de staj yaptım bana mühendisler telefon numarasını verdiler bir kere aramadım hal hatır sormadım :D bazen diyorum en azından bayram tebriği sms i atsaydım
n\a
(23/03/2022 - 22:50)
Mühendisliği bırak, yazılıma yönel. İngilizce + 2. bir yabancı dil öğren.
rdvn008
(14/10/2022 - 10:21)
Öncelikle bu memlekette mühendisin allah yardımcısı olsun. Yıldız makine mezunuyum mezuniyetim 2016. 6 yıldırda çalışıyorum.

Öncelikle her öğrenci adayının bu ülkede bilmesi gereken bazı konular var. Önce kafanda bunları netleştireceksin;

1- Yıldız mezunu da olsan odtü mezunu da olsan mezun olduğunda senin önüne büyük paralar saçmayacaklar. Muhtelemelen başlarken alacağın maaş muhtemelen asgari ücretin %40-50 fazlası olacaktır. Sen maaşını zamanla çabalarınla kendine kattıklarınla almaya başlayacaksın.

2- Maalesef bu ülkede üniversitedeki mühendislikle piyasadaki mühendislik aynı değil. Eğer arge kısmında değilsen muhtemelen mesleki olarak tatmin olmayacaksın. Piyasada senin kadar tahsili olmayan, hatta üniversiteden bile mezun olmamış insanlar ile aynı işi yaptığını görebilirsin. Kafana takma. Kendini yorarsın.

Şimdi gelelim tavsiyelere;

1- İngilizce senin hayatın. Onu akıcı konuşarak mezun olman bütün diğer tavsiyelerden çok çok daha önemli. Neden? sana yukarıda bahsettiğim seninle aynı seviyede olmayan insanlarla arandaki farkı senin aldığın termodinamik akışkanlar vs. derslerine bakarak belirlemeyecekler. İngilizceyle belirleyecekler. Çünkü ne demiştik üniversite mühendisi ile piyasa mühendisi aynı şey değil. Tahsili düşük yol arkadaşlarının çoğunluğu gelişime kapalı olacaklar bu sebeple çoğu ingilizce zaten öğrenmemiş olacak. Bu da seni öne geçirecek.

2- Mesleğimiz derya deniz. Hangi alan istiyorsun araştır öğren ve seç. Üretim mühendisi mi olacaksın kalite mi planlama mı arge mi proje mi yoksa başka bir şey mi? Hangi sektörü istiyorsun otomotiv beyaz eşya savunma sanayi vs vs ? Ne alanda gelişmek istiyorsan mezun olurken en az 1 adet herkes tarafından kabul görülebilecek o alanla ilgili bir sertifika al.

3- Mezun oldun iş arayacaksın. Acele etme. Sana ilk teklif götüren firmaya tamam deme. Gireceğin firmayı araştır. Soruştur. Bu ülkedeki firmaların inanılmaz derecede çoğunluğu mantığına oturmayan çalışma yöntemlerine sahip olacak. Çünkü memleketimizin her alanda olduğu gibi sanayi sektöründe de saçma sapan akıl dışı saçmalıklarla dolu olduğunu göreceksin. Fark edeceksin. Üzüleceksin. bir süre sonra ya rest çekecek işi bırakacaksın. Ya da kabulleneceksin. Bu sebeple varsın olsun geç iş bul ama işe yaramaz insanların firmalarında kendini heder etme.

4- Kendini pazarlamayı bil. Çalıştığın iş yerlerinde sana verilen görevler kolay olabilir. Basit gelebilir. Ki gelecek. Ve sende doğal olarak sana basit gelen işlerin herkese basit geleceğini düşündüğün için önemsemeyeceksin. Doğrusu da gerçekten bu. Sonra bir bir bakacaksın başka birisi senin konuşmaya tenezzül etmediğin işleri; çok yoruldum çok zorlandım ama başardım amanda aman bütün dünyayı sanki ben kurtardım gibi salakça cümleleri duyunca güleceksin. İçten içe dalga geçeceksin onunla. Sonra bir bakacaksın üstünden zaman geçmiş o arkadaş senden daha üst pozisyonda ve daha iyi maaş alıyor. Kahrolacaksın moralin bozulacak. İş motivasyonun düşecek ama kimin umurunda. Soracaksın kendine neden? Ben cevap vereyim yine yine bizim ülkemizde liyakat sadece siyasette değil hiçbir yerde yok. Eğer sen kendini pazarlamazsan kimse senin yaptığın kritik işleri fark etmez. Neden fark etmez? Çünkü fark edecek kişi de iş yaparak değil zırlayarak oraya gelmiş. İş bilmeyen iş ölçemez. Etrafından etkilenir. Dış yönlendirmelerle karar verir. Sesi çıkmayan sen yerine sesi çıkanı ödüllendirir. Onun ölçüm yapacağı tek şey bu; neden çünkü oda zırlamış yükselmiş. iş öğrenmeden yönetici olmuş.


Özetle ingilizceyi at cebe yanına da 2. bir tane dil koyasan tadından yenmez. Hedefini belirle onunla ilgili bir iki sertifika al. Yaptığın hiçbir şeyi küçümseme insanların gözüne sok. Ve ben mühendisim oldum oldum deme. Sürekli çalışırken kendini geliştir.

Mühendis olduysan çok paralar kazanabilirsin ama şunu unutma kimse sana mühendis oldun diye para vermez. Kendini ne kadar geliştirdin ve şirkete ne kattın bu önemli ve tabi bunu da ne kadar başarılı sunduysan o kadar çok paralar kazanırsın. Konforunu o kadar artırırsın.

Sana hayatta başarılar meslektaşım umarım iş hayatında anlattığım zorlukları hiç yaşamazsın. Çok güzel bir kariyer çizersin.
yigo1337
(23/10/2022 - 12:54)
daha mezun olmadım ama argede çalışan birisi olarak şunları söyleyebilirim:

- ortalamayı iyi tut, iyiden kastım bi 2.8-2.9 civarı olsun en az. çok ekmeğini yersin.

- ilgini çeken alanı belirle ve bu alanda bol bol araştırma yap.

- yabancı dil çok ama çok önemli. en azından iyi seviye ingilizcen olsun. speaking ve writing çok önemli şirket içi ve dışı iletişimde.

- asla umutsuz olma, eninde sonunda su yolunu buluyor.

- ne yaparsan yap, her zaman işini iyi yap. işini iyi yapan adam her zaman ödülünü alır.

- maaşlar kurumsal şirketlerde dünya şartlarına kıyasla düşük ama türkiye şartlarına göre iyi. çoğu kurumsal şirket en azından bi 13-14k civarına başlatıyor.

Cevap Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.