usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
döküm stajı
gemi inşaat bölümü döküm stajında döküm yapılan 4 parçanın teknik resmini istiyormu istiyorsa ellemi çizecez yoksa firmadan aldığımız resimleri koysak yeterlimi ?


gönderen: stormrider - 24/06/2007 - 20:57
 Soru Hakkında Yazılan Cevaplar:
yorum yapan(tarih) yorum
emre d.
(24/06/2007 - 21:00)
gemi inşaatı bilmiyorum ama makine için 2 soru altta link vermiştim
http://www.mkm.yildiz.edu.tr/lisans/staj/staj_atolye.htm
burda ne istedikleri yazıyor
stormrider
(24/06/2007 - 21:00)
makina müh öyle de ondan sordum
emre d.
(24/06/2007 - 21:09)
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

LİSANS ÖĞRETİMİ STAJ İLKELERİ



1. AMAÇ VE KAPSAM



Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu’ nun 30.04.1998 tarihli toplantısında kabul edilen bu çerçeve Yönerge, 09.09.1997 tarih ve 23105 sayıı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Y.T.Ü. Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ nin 21. maddesi gereği Y.T.Ü.’ nin muhtelif bölümlerinde yapılan lisans öğretimi kapsamındaki stajlarının gerçekleştirilmesinde uyulması gerekli ilkeleri belirler. Burada belirlenen ilkeler çerçevesinde kalmak kaydı ile her Fakülte kendi bölümlerinde uygulayacağı “Fakülte Lisans Öğretimi Staj Çalışmaları Yönergesi” ni kendi kurallarında oluşturarak, Üniversite Senatosu’ nun onayı ile yürülüğe girer.



2. TANIM, KONU VE SÜRESİ



2.1 Stajlar, Lisans Eğitim-Öğretimde alınan teorik ve uygulamalı bilgileri pakiştirmek için öngörülmüş ve eğitim-öğretimin bir parçası sayılan, öğretim süreci içinde zamanı, süresi ve konusu burada belirlenen ilkeler doğrultusunda, her Fakültenin kendi bölümlerindeki lisans öğretiminin özelliklerine ve gereklerine göre belirleyecekleri esaslar çerçevesinde, özel ve kamu işyerlerinde yapılacak uygulama çalışmalarıdır.



2.2 Lisans öğretiminde aranan stajların toplam süresi 90 (doksan) işgününden az olamaz. Stajların Program türü, devreleri ve süreleri Fakülte Kurullarında düzenlenir.



2.3 Stajlar, genelde akademik tatillerde yapılır. Haftada en az üç serbest işgünü bulunan beklemeli öğrenciler bu kaydın dışındadır.Yaz Öğretiminden ders alan öğrencilere aynı ölçütler uygulanır.



3. STAJ YERLERİNİN TEMİNİ VE DAĞILIMI



3.1 Stajyer öğrenci kontenjanı bildiren ve talepleri ilgili Bölüm Başkanlığı’ nca uygun görülen Yurt içi ve dışı, kamu ve özel işyerleri, konu, yer ve kontenjan belirtilerek, her yıl bölüm panolarında ilan ile öğrencilere duyurulur. Bu şekilde oluşan yer ve kontenjanlar, öğrenci başvurularına göre Bölüm Başkanlıklarınca uygun bulunan bir usulle dağıtılır.



3.2 Staj yerleri, öğrencilerin kendileri tarafından temin edilip önerilebilir. Bu takdirde staj yerinin uygun olup olmadığına, ilgili bölümde uygulanan esaslar çerçevesinde, Bölüm Başkanlığı karar verir.



3.3 Staj çalışmasının en çok 30 işgünlük bir devresi, Bölümlerce ihtiyaç görülmesi halinde, Üniversite laboratuarlarında, atölyelerinde veya uygulama merkezlerinde yapılabilir.



4. STAJ ÇALIŞMALARI



4.1 Staj yeri tahsis edilen her öğrenciye staj yerine iletilmek üzere ilgili Bölüm Başkanlığı’ nca fotoğraflı bir “Öğrenci Staj Sicil Formu” verilir. Bu sicil formu, staj tamamlandıktan sonra staj yeri yetkilisince doldurulup kapalı zarf ile Bölüm Başkanlığı’ na iade edilir.



4.2 Stajyer öğrenci, staj süresince yaptığı çalışmaları ilgili bölümün kendi “Staj Esasları” na göre “Staj Defteri” ne kaydeder. Staj defterinin her sahifesi staj yeri yetkilisince onaylanır.



4.3 Bölümler gerektiğinde staj yerlerinde öğrencilerinin çalışmalarını izleyebilirler.



4.4 Stajını tamamlayan öğrenci en geç bir ay içinde,

a) Staj defterini

b) Kapalı zarf içinde olmak üzere “Öğrenci Staj Sicil Formu” nu

c) Staj ile ilgili tüm diğer belgelerini kendi Bölüm Başkanlığı’ na teslim eder.



5. STAJIN DEĞERLENDİRİLMESİ



5.1 Bölüm Kurulu, iki yıllık bir görev süresi için olmak üzere Bölüm öğretim üye ve öğretim görevlileri arasından o bölümde düzenlenen staj devresi sayısından ve iki kişiden az olmamak üzere bir “Bölüm Staj Komisyonu” seçer ve Komisyon Başkanını ve Yardımcısını belirler. Görev süresi dolan üye tekrar seçilebili. Staj Komisyonu’ nunsekreterlik işleri Bölüm Başkanlığı Sekreterliği’ nce yürütülür.



5.2 Staj Komisyonu üyeleri, Bölüm Başkanlığı’ nca kendilerine iletilen “staj belgeleri” ni en geç bir ay içnde o Fakülte ve Bölümün “Staj Yönergesi” çerçevesinde inceler, düzeltme ister veya reddeder. Kabul edilmiş staj, Komisyon Başkanınca, yazılı olarak Bölüm Başkanlığı’ na bildiriler.



5.3 Düzeltme istenen öğrenci, en çok bir ay içinde istenen düzeltmeyi gerçekleştirmek zorundadır, aksi takdirde reddedilmiş sayılır ve bu süre sonunda yazılı olarak Bölüm Başkanlığı’ na bildirilir.



5.1 Staj belgelerinin değerlendirilmesinde ve stajlardan muaf tutulma işlemlerinde, yukarıda açıklanan hususların dışında kalan hallerde Fakülte Yönetim Kurulları yetkilidir.



6. STAJ BELGELERİNİN SAKLANMASI



Kabul edilen staj defterleri, kabul tarihinden başlamak üzere Bölüm Başkanlığı’ nca tahsis edilen yerde en az iki yıl saklanır. Saklanma süresi dolan staj defterleri, ilgili Bölüm Bakanı’ nın uygun gördüğü bir usulle imha edilir.









YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

MAKİNE FAKÜLTESİ

LİSANS ÖĞRETİMİ STAJ ÇALIŞMALARI YÖNERGESİ



1. AMAÇ VE KAPSAM

Yıldız Teknik Üniversitesi Senatosu’nun 30.04.1998 tarihli toplantısında kabul edilen bu çerçeve Yönerge, 09.09.1997 tarih ve 23105 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren Y.T.Ü. Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 21. maddesi gereği Y.T.Ü.' nin muhtelif bölümlerinde yapılan lisans öğretimi kapsamındaki stajlarının gerçekleştirilmesinde uyulması gerekli ilkeleri belirler.

2. TANIM, KONU VE SÜRESİ

2.1 Stajlar, Lisans Eğitim-öğretimde alınan teorik ve uygulamalı bilgileri pekiştirmek için öngörülmüş ve eğitim-öğretimin bir parçası sayılan, öğretim süreci içinde zamanı, süresi ve konusu burada belirlenen ilkeler doğrultusunda, bölümlerdeki lisans öğretiminin özelliklerine ve gereklerine göre belirleyecekleri esaslar çerçevesinde, özel ve kamu işyerlerinde yapılacak uygulama çalışmalarıdır.

2.2 Lisans öğretiminde aranan stajların toplam süresi 90 (doksan) işgününü geçemez. Pratik çalışmalar 4 devre halinde yapılır:



1.DEVRE: DÖKÜM VE TALAŞSIZ ŞEKİLLENDİRME (20 iş günü)

DÖKÜM ( 10 iş günü )

Döküm modellerinin çeşitleri, yapılışı, malzemeleri, Kalıplama kumları, depolanması, hazırlanması, kontrolü, kum akış şeması, Döküm kalıplarının türleri, hazırlanması, hazırlamada kullanılan cihazlar, Maça türleri, hazırlanması, malzemeleri, depolanması, Döküm malzemesinin hazırlanması, kullanılan katkı maddeleri, Eritme ocak ve ekipmanı, çalışma sistemi, bakım- tutumu, Döküm malzemesinin eritilmesi, dinlendirilmesi, kalıplara dökülmesi, Dökülmüş parçanın kalıptan çıkarılması, temizlenmesi. Dökümde kalite kontrol işlemleri, türleri, organizasyonu, ekipmanı.

TALAŞSIZ SICAK ŞEKİLLENDİRME ( 5 iş günü )

Kullanılan tav ocaklarının türleri, çalışma sistemleri, İşlenecek malzemenin özelliklerinin incelenmesi ve hazırlanması, Dövme–kalıba basma, ekstrüzyon, haddeleme, boru üretimi ve kullanılan ekipman, İşlenmiş parçaların çapaklarının alınması ve temizlenmesi, Kalite kontrol.

TALAŞSIZ SOĞUK ŞEKİLLENDİRME ( 5 iş günü)

Pres çeşitleri, tel çekme tezgahı ve diğer ekipman, Kesme, bükme, çekme kalıpları ve yardımcı ekipman, İşlenecek malzemenin özellikleri ve hazırlanması, soğuk şekillendirme ve izleyen işlemler, Kalite kontrol


2.DEVRE: KAYNAK VE TALAŞLI ŞEKİLLENDİRME (20 iş günü)

KAYNAK ( 10 iş günü )

Elektrik kaynağı çeşitleri, kullanılan tezgah ve ekipman, Elektrik kaynağı yapılışı ve yapılırken dikkat edilecek noktalar, Elektrot çeşitleri, özellikleri ve seçimi, Elektrik kaynağı uygulamaları (Stajyerin yapması gerekir), Oksi-Asetilen kaynağı yapılışı ve yapılırken dikkat edilecek noktalar, Değişik kaynak işlemleri, Kaynak dikişlerinin kontrolü, kullanılan ekipman, Oksi-Asetilen kaynağı uygulamaları (Stajyerin yapması gerekir).

TALAŞLI ŞEKİLLENDİRME ( 10 iş günü )

Torna tezgahlarının çeşitleri, özellikleri, kullanılan takımlar, Normal tornalama işlemleri ve uygulamalar, Tornada vida çekme işlemi ve uygulamalar, Matkap tezgahları, delik açma işlemi ve kullanılan takımlar, Freze tezgahlarının çeşitleri, özellikleri, kullanılan takımlar, İş parçaların ve takımların freze tezgahına bağlanması ve kullanılan ekipman, Freze uygulamaları, Planya tezgahlarının çeşitleri, özellikleri, kullanılan takımlar ve uygulamalar, Taşlama tezgahlarının çeşitleri, özellikleri, kullanılan takımlar ve uygulamalar, Diğer talaşlı şekillendirme işlemleri ve uygulamalar.


3.DEVRE : TERSANE İŞLETME (25 iş günü )

Tersanenin kuruluşu hakıında bilgi toplama, Tersanenin genel yerleşim planının incelenmesi ve resimlerin çizimi, Gemi montaj ve kontrollerinin incelenmesi, Tersane içindeki genel transport işlemlerinin incelenmesi, Tersanelerdeki atölyeler hakkında bilgi toplama, Atölyeler içindeki makinalar, tesis ve donanımların incelenmesi ve çizimi, Atölyelerde yapılan işlerin incelenmesi, Tersanedeki CNC ve CAD-CAM uygulamalarının incelenmesi, Kuru havuz, yüzer havuz ve kızak çeşitlerinin incelenmesi ve resimlerin çizimi, Kuru havuz, yüzer havuz ve kızaklardaki transport işlemlerinin incelenmesi, Yangın söndürme, basınçlı hava devrelerinin incelenmesi, Asetilen üretim, elektrik ve güç üretim merkezlerinin incelenmesi, Tersanenin gelişme olanaklarının incelenmesi.


3.DEVRE : GEMİ İŞLETME ( 25 iş günü )

Geminin tipi, boyutları, seyir çapı vb. bilgilerin toplanması, Makina dairesinin incelenmesi ve genel yerleşim şemasının çizimi, Ana makinanın tip, konstrüksiyon ve işletme özelliklerinin incelenmesi, Ana makina yardımcılarının konstrüksiyon ve işletme özelliklerinin incelenmesi, Ana ve yardımcı makinalara ait devrelerin incelenmesi, Güverte yardımcı makinalarının konstrüksiyon ve işletme özelliklerinin inc., Güverte yardımcı makinalarına gereken enerji miktarının hesaplanması, Gemi sevk sistemlerinin çalışma şekillerinin incelenmesi, Yangın söndürme, temiz su vb. devrelerin incelenmesi, Gemiye ait vardiya raporu ve seyir defterlerinin incelenmesi, Mürettebat ve masraf bilançosu hakkında bilgi toplama.


3.DEVRE : DİZAYN BÜRO ( 25 iş günü )

Şartname/Kontrat/Sözleşme, Kavram dizayn, Fizibilite hesapları, Ön dizayn, Detay dizayn (Endaze Planı, Boyuna Kesit ve Güverteler, Orta Kesit Planı, Dış Kaplama, Genel Yerlestirme Planı), Temel Gemi Teorisi Hesapları, Boyutlandırma, Kapasite belirleme, Meyil tecrübesi, Uluslararası Temel Kurallar, Klaslama, Konstrüksiyon, Nesting, CAD Uygulamaları, Teçhiz, donatım ve boru devreleri tasarımı, İleri mühendislik uygulamaları (sonlu elemanlarla, titreşim ve gerilme analizleri, CFD analizleri).


4.DEVRE: TERSANE ORGANİZASYONU (25 iş günü )

Zaman ve iş metod araştırma bürosunda yapılan işlemlerin incelenmesi, Üretim planlama ve kontrol için kullanılan tekniklerin incelenmesi, Tersanedeki bilgisayar sistemlerinin incelenmesi, Satınalma işlemlerinin nasıl yapıldığının incelenmesi, İthalat ve ihracat işlemlerinin nasıl yapıldığının incelenmesi, Personel dairesinde yapılan işlerin incelenmesi, Maliyet hesaplarının nasıl yapıldığı konusunda inceleme, Muhasebe ve genel giderlerinin dağılımı konusunda inceleme, Klas kuruluşlarının isteklerinin incelenmesi.

Not: 3. Devre stajı olarak Tersane İşletme, Gemi İşletme ve Dizayn Büro stajlarından yalnızca birisi seçilir.

2.3 Stajlar, genelde akademik tatillerde yapılır. Haftada en az üç serbest işgünü bulunan beklemeli öğrenciler bu kaydın dışındadır.Yaz öğretiminden ders alan öğrencilere aynı ölçütler uygulanır, ikinci öğretim öğrencileri yukarıdaki esaslar dahilinde staj yaparlar. Bu öğrenciler yarıyıllar içinde de staj yapabilirler. Ancak yarıyıl içinde yapılan stajların hergünü yarım işgünü olarak değerlendirilir.


kaynak: http://www.gim.yildiz.edu.tr/

Cevap Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.