usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
YTÜ Mak. Müh. Tercih Etmeyi Düşünenler!
Değerli Makine Mühendisliği Aday Adayları,

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü ile ilgili bir çok konunun açılmış olduğu ve yerli yersiz bir çok yorumun yazılmış olduğu aşikârdır. Diğer başlıklarda sıkılıp okunmayabilir diye yeni başlık açmayı uygun gördüm. Şu sıralar mecburi hizmetim dolayısıyla uzaklarda olduğumdan ve yoğunluğumdan ötürü bu mesleği üniversitemizde okumayı düşünenler için vaktimin yettiğince nedensiz kötülemelere karşın birkaç gerçekliği yazmak istedim.

Yazıma devam etmeden önce şunu belirteyim; 12 Temmuza kadar devam edecek olan YTÜ Tanıtım Günleri’ne katılarak değerli meslektaşlarımdan daha detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim.

Üniversite, üniversal bir sitedir. Burada bilgi, teknik, tecrübe, bilim; hele hele bizimki gibi 100 yılı aşkındır emeklerle ve bir kültürle yoğrulmuş üniversitelerde daima mevcuttur. Bu çoğu kişinin abartılarla anlatmakta olduğu İTÜ ve ODTÜ’ye mahsus olan bir durum değildir. Aradaki ilk fark, oraya giden üniversitelinin kontenjanı çok yüksek olan YTÜ’ye gelenden oranla daha bilinçli ve mesleği öğrenmeye istekli olmasıdır. Siz eğer ödev verildiğinde mırın kırın ediyorsanız, ciddiyetiyle ilgilenmiyorsanız, size derslerde fazlasıyla anlatılan konuların üzerine kendini bir şey katmıyorsanız, oturup araştırmıyorsanız, sadece anlatanla bile yetindiğiniz taktirde DÜŞÜNMEĞE bile üşeniyorsanız zaten hangi üniversitede olursanız olun o kötü yorumları gerçekleştiriyorsunuz demektir.

Üniversite kimseye “gel şunları senin kafana sokayım” demez. Buna rağmen derslerin en yoğun içerikte ve dolu dolu anlatıldığı bölümdür YTÜ MAK MÜH. Bunu anlamak, kullanabilmek ve yetilerinizi geliştirebilmek ise nerede olursanız olun sizlerin yetenek ve çabasına bağlıdır. Bu konudaki en büyük eksikliğin de üniversite öncesi temel eğitim – öğretim yetersizliğinden kaynaklandığı görülmüştür. Üniversiteye gelip birimleri bile bilmeyen, “1 L bir cm^3 müdür?” diye soran, kuvvete güç diyenler, bir soruyu çözdükten sonra mantıken belirli bir değerin üzerinde çıkamayacağını bilmesine rağmen “bu yüksek çıktı, bir yanlışlık var!” diyemeyen kişiler mevcuttur. Bir sanayicinin işe alım esnasında Mak. Müh. arkadaşlara “yoğunluğu ve hacmi veriyorum, parçanın kütlesini hesaplayamıyor” diye yakındığına bile şahit oldum. İşte bunlar üniversitenin değil, öncesindeki öğretim safhasının eksikleridir ve bunları kendi çabalarımızla kapatmamız gerekir.

Bu üniversitede ciddi bilimsel çalışmalar da yapılmaktadır, sanayi ile bağlantılar da bulunmaktadır. Eğer siz gerçekten az biraz ilgili bir arkadaşımızsanız ders ödevlerinden tutun makine tasarımı projesi ve bitirme tezi gibi çalışmaları da sanayi ile ortaklaşa yapmanız yolunda yardımları öğretim üyelerinden görürsünüz. (Bizzat kendi anabilim dalındaki hocalarımızdan biliyorum. Benim öğrenciliğimde de araştırma görevlisi olduğum dönemlerde de bu böyledir) Çoğu hoca da bunu yapar. Bazısı da üniversite imkanlarına göre veya öğrencinin de imkanlarını göz önünde bulundurarak ona göre projeler verir. Eğer “ben sektörden proje yaptım, bu seferki daha akademik bir çalışma olsun” derseniz üniversitemiz lab.larında yapılan çalışmalara da katılabilirsiniz. Böyle öğrencilerimiz de vardır. Yalnız hiçbir imkan havadan hop diye düşmez. Siz çalışılacak konu ile ilgili teorik çalışmalarınızı yapar, öğretim üyelerinin istediği seviyeye gelirseniz bu imkan size sağlanacaktır. Kimse size altyapınız olmadan güvenip laboratuarda yapılan bir çalışmayı emanet etmez. Özellikle ekonomik durumu kısıtlı devlet üniversitelerinde. Sadece bu paragrafta anlatmış olduğum durum bile YTÜ Mak. Müh. Bölümünün kötü olmadığının tanımıdır.

Bunun haricinde, bir çok üniversitede bile olmayan, sizin sektörde fark yaratmanızı sağlayacak dersler de öğretim planında mevcuttur.

Bunların yanı sıra Makine Teknolojileri Öğrenci Kulübü, Rüzgar Enerjisi Kulübü, BEST Kulübü gibi kulüplerde aktif olarak görev alarak da hem girişimcilik hem sosyallik hem de teknik konulardaki etkinliğinizi arttırabilirsiniz.

Bu yazdıklarım daha anlatabileceklerimin başlangıcı diyebilirim. Bir saat içerisinde Üs Komutanımıza bir iş arz edeceğim için kısa kesmek durumundayım. Tabii ki herşey hiç bir yerde güllük gülistanlık değil. Sorusu olan ve tanıtım günlerine gitme şansı olmayan arkadaşlar bana önceki senelerde bazı arkadaşların yaptığı gibi e-posta veya facebookdan ulaşarak sorularını iletebilirler. İstedikleri konuları da görüşebiliriz.

Herkese sağlıklı, başarılı ve gönlünce bir hayat dilerken üniversitemizin güzelliklerini görmemekte ısrarcı olan arkadaşlara da biraz önyargılarını kaldırıp özeleştiri ile birlikte gerçeklikleri görmelerini temenni ediyorum. Tabii ki bir MIT değiliz; ama bu kadar kötülenecek öğretim seviyesine de sahip değiliz. Keşke maddi olanaklar, kontenjan gibi problemler çözülse de biz de rahat etsek. Gün gelir bunlar da olur diye ümit ediyorum.

Saygı ve Selamlarımla,

Onur Küçükyıldırım
kucukyil@yildiz.edu.tr



gönderen: preludex - 10/07/2013 - 11:35
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
emre d.
(10/07/2013 - 13:01)
Yıldız Teknik Üniversitesine gelmeden önce Marmarada fizik, AÖF´te işletme okudum. Lisans öğretimim sırasında ODTÜ´den ve Sakarya Üniversitesinden ders aldım. Yüksek lisansımı İTÜ´de yaparken şu an anadoluda YTÜ´nünki kadar makine öğrencisi olan ama imkanları YTÜ kadar olmayan bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Çeşitli ortamlarda çalışma ve gözlem yapabilme şansına sahip biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki şu an tekrar makine mühendisliği okusam lisansı kesinlikle ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ya da başka üniversitelerde değil YTÜ´de okur yüksek lisansımı makine mühendisliği alanı ile ilgiliyse İTÜ veya ODTÜ´de yapar işletme alanıyla ilgiliyse Boğaziçinde yapardım. Bu konuyu açan araştırma görevlisi Bedri Onur Hoca YTÜ hakkında tabiki benden çok daha gerçeğe yakın analizler ortaya koyar. Kendisi o camianın içinde benden daha iyi yönlendirir sizi ama ben de iddia ediyorum makine mühendisliği lisans eğitimini Türkiye´de YTÜ´den daha iyi veren başka bir okul yok. Özellikle boğaziçi ve odtülü mezunlarla karşılaştığımızda yaşadıklarımızı duysanız bu bölümü bu okulda okuduğunuz için kendinizle gurur duyardınız.
ronndella
(10/07/2013 - 14:13)
Ytü makinada senelerini geçirip de alanının en iyilerinden olan hocalardan hiç bi şey kapamamış önüne çıkan hiç bir fırsatı görememiş olanların, kendi beceriksizliklerine bir kılıf aramasıdır "ytü makine kötü yaa " hezeyanları. Ben yapmadım mickey yaptı" kafasındaki çocukdan farksızdır bu arkadaşlar.

ronndella
(10/07/2013 - 14:56)
Üniversite sizi yönlendirir ama hiç bir zaman sizin yaşam koçunuz değildir. Bugün çok merak ettiğiniz İTÜ´nün Boğaziçi´nin derslerine girebilirsiniz orda okuyan arkadaşlarınız vasıtasıyla. İTÜ ve Boğaziçi de sizin seviyenizin altındaysa dünyanın en iyi mühendislerini yetiştiren Mit - California Tech. gibi üniversitelerin open courses erişimleriyle bazı video derslerine ve sınav sorularına dahi ulaşabilirsiniz. Ben bunları yaptım. Ve hiç bir ortamda YTÜ´de okumanın bir eksikliğini yaşamadım. Teknik Resim´de , Termodinamik´de ve Mazeme Bilgisi´nde bu okullarda okuyan bir çoğundan çok daha iyi durumda olduğumu gördüm.
Bu okulun problemi yüksek kontenjanlar ve buna bağlı olarak kısıtlı hale gelen imkanlardır.. Bu sorun da elbet düzelicek bir iki sene içerisinde.

endhome
(10/07/2013 - 15:56)
ben özet geçeyim mekatronik yazın diyorlar :D 600 kişi olunca gidip sizin öğrenmeniz lazım biz ne yapalım diyorlar

a305teyim.com öğrenci platformudur, burası yalan yeri degil, site yöneticileri her zaman oldugu gibi aslını unutup birilerinin talimatlarıyla hareket etmeye başladı


n\a
(10/07/2013 - 16:00)
insanların fikirlerini paylaşması neden böyle ters bir etki yarattı anlamak güç. isteyen istediği gibi düşünür. zorla beğendiremezsiniz belli yaşa gelmiş insanlara bazı şeyleri. sizin olumlu gördüğünüz noktalar belki bazılarına denk gelmedi, belki bazıları kendilerini sınıflarda dolaşan kedilerden bile daha değersiz hissetti okuldayken. artık biraz empati ve özeleştiri yapmalı ytü mensupları da bir yerde. hep öğrenciye yıkmak sorumluluğu en kolayı zaten...
preludex
(10/07/2013 - 16:25)
Bu arada bu yazımı yazarken kimse yanlış anlamasın. Kötü olan şeyleri eleştirmeyin, kötüyü söylemeyin demiyorum. Beni zaten bilen bilir. Üniversite içerisinde "kötü" ve "eksik" olan şeyleri değiştirmek konusunda konuşan ve emek sarfedenlerdenimdir. Yeri gelir gene kötü olanları konuşuıruz AMA üniversite tercihini yapacak ve makine mühendisliği isteyen birine YTÜ kötü üniversitedir demem! Diyen varsa da somut birşeyler koymalı ortaya... 2-3 başı sıkışan hemen saydırmamalı üniversitesi için olur olmaz laflar. O zaman o eleştirdiğiniz kişilerden ne eksiğiniz kalır? Burası her ne kadar öğrenci platformuysa o kadar da neyin ne olduğu anlatılarak birşeyler savunulmalı. Ne kötüden bahseden iyiden bahsedene laf etmeli, ne de tam tersi. AMA her ikisi de kanıtlarını sunmalı.

Yazımda da belirttiğim gibi, merak edenle YTÜ´nün eksik yanlarını da konuşur, tartışırız. Bunlarla ilgili neler yapılıyor veya yapılmıyor onları da anlatırım. Zaten tartıştığımız kişiler de vardır. Yönetimden hocalarımızın karşısına da çıkıp "bu böyle yapılmamalıdır" demişliğim de vardır. Kötü anlamda da görüşleri olanlar bana iletirletse bu konuların da ne durumda olduğuyla ilgili bilgilerimi aktarırım. Bilmiyorsam da bir yetkiliye danışırız.

Sevgiler,
O.K.
preludex
(10/07/2013 - 16:29)
Bu arada kontenjanlarla ilgili sürekli bizler de yakınıyoruz. Çok daha az sayılar gönderilmesine rağmen biliyorsunuz ki kontenjanları YÖK ayarlıyor. Biz sizlerden çok istiyoruz öğrenci sayısının en azından yarısı kadar olmasını; fakat bir türlü bu sağlanamıyor. Belki önümüzdeki senelerde ikinci öğretim bizde de kalkarsa bu durum yeterli olmasa da kısmen sağlanabilir. En azından derslerin kontenjanları azalır ve uygulamalı derslerin uygulamalarını yaparken daha rahat bir ortam oluşur.
perf
(10/07/2013 - 18:03)
Onur Hocam; size küçücük bir şey söyleyeceğim neden seçmemeleri konusunda. İsmini şu an vermek istemediğim bir derste (neden vermiyorsun diyecek olursanız o dersi tekrar almak zorundayım ve muhtemelen eleştireceğim hocadan) yılın 2013 olmasına rağmen hala ve hala 2003 yılına ait notla ders işliyoruz ona keza bu sefer geçtiğim bir derste hemde BB ile yani dersle hocayla bir sorunum yok hani sorununuz var diye eleştiriyorsunuz demişsiniz ya dediğim gibi BB ile geçtiğim derste bu sefer daha acı 1999 yılına ait notlarla ders yapıyoruz... Maalesef okulumuz bu kadar geride işte o derste işlediğimiz çoğu makine üretilmiyor bile kendi araştırmalarım sonucunda fark ettiğim üzere... Bu kadar yaşanmışlığın üstüne (konuyu uzatmıyorum tüm derslerimiz neredeyse böyle piyasa gelecek iş ile ilgili ders anlatan hocalar sayılıdır. onlarda da bu genç arkadaşlar için kontenjan kalmayacak.) bizim bu üniversiteyi kimseye önermemizi beklemeyin... Gelen arkadaşlara da hayırlı olsun deriz. Gerçeklerle daha ilk yıl karşılaşacaklar zaten yeni ağaç sistemi falan biz bunları görmedik allahtan kimyadan kalıp makine dersi alamamak var mı bilmiyorum ama varsa tam bizim okula yakışandır... Kısacası bu okulda 6. yılını bitiren biri olarak hiçbir güç bu okulu önermemi sağlayamaz gelmeyin arkadaşlar gidin burslu özel üniversitelerde okuyun eğitimin kralını alın. İsmi lazım değil senelerce bizi bu okulda süründüren proflarımız özel okullarda kaymak gibi sınavlar yapıyorlar. Mis gibi ders anlatıyorlar... buda somut bir örnektir bu arada hem burada dinledim hem özel üniversitede ders anlatırken....
poyraz7788
(10/07/2013 - 18:53)
Piyasada ve çevremde gördüğüm kadarı ile söylüyorum mühendisliğe ilginiz varsa hiç çekinmeden gelin arkadaşlar.
preludex
(10/07/2013 - 19:45)
perf´in (Utkan) söylediği durumu başkalarından da duydum. Bazı dersler vardır ki tarihinden başlar günümüz teknolojisine kadar gelirsin, hatta matematiğini veya temeli anlatmak açısından 70lerin notunu bile anlatmak mümkündür; ama her dersin günümüzdeki bağlantılarını da kurmak gerekir. Bu tür eksiklikler de uygun bir dille dersin hocasına, koordinatörüne bildirilmelidir. Tabii bazı durumlarda bu mümkün olmayabiliyor; o zaman da isimsiz olarak Bölüm Başk.larına bildirilebilir.

Hele farklı üniversitelerde farklı tavır görüyor olmak hiç hoş bir durum değil. Ben son zamanlarda rastlamadım ama rastlıyorsanız da bence şikayetlerinizi bildirin.

Yalnız bu özelliğe sahip çok fazla öğretim elemanı olduğunu sanmam. Farklı üniversitelerden de bu tür hocalar (hatta daha kötüleri) olduğunu duyabilirsiniz. Onları da dikkate alırsak o zaman ülkede okunacak üniversite kalmaz. Bunlar da düzeltilemeyecek durumlar değil ve genele yayılması konusunda da pek olumlu bakmıyorum.

Ayrıca sizin "piyasa veya gelecekle ilgili derslerinde konu anlatan hocalar sayılıdır" dediğiniz türde hocaların sayısı diğer üniversitelere göre gene azımsanacak sayıda değil, emin olabilirsiniz.

Bu arada açıkçası yeni öğretim planında belli başlı düzenlemeler gerektiğinin ben de farkındayım ama ön şartlı dersler de ilk kez bizde uygulanmıyor, bunu da belirteyim. Ben olsam böyle mi planlardım? Orası kesinlikle hayır.

Eleştiriyse ben de eleştiriyorum; ama bu üniversitemizin Türkiye şartlarında ilklerde olduğu gerçeğini değiştirmiyor. ;)

Neyse, buraya mesajımı yazarken amacım üniversitemizin diğer üniversitelerin yanında önemli bir konumda olduğunu vurgulamaktı. Yapacağınız yorumlarda bana birşey anlatmaya çalışıyor şekilde değil de fikirlerinizi belirtiyor şekilde yazarsanız ben de gerekli olan kısımlarda vakit buldukça bildiklerimi ve düşündüklerimi yazmaya çalışırım, en azından cevap niteliğinde olmaz. Aynı şekilde, bazı arkadaşlarımız da sanki onlara laf yetiştiriyormuşum gibi algılamasınlar.

Her zaman bu kadar vakit bulamıyorum ama üniversitemiz öğrencilerinin yapıcı hareket etmeleri gerekirken "zaten şusu kötü, bırakın başka yeri yazın" demeleri de bence hoş değil. "bkz:" verirdim ama durumum (TSK) gereği tarafsızlığımı korumalıyım ;)
mukavemeNtE
(10/07/2013 - 21:49)
YTÜ makine iyidir. Hiç tereddüt etmeden gelebilirsiniz. Staj vs. gibi ortamlarda gördüğüm kadarıyla söylüyorum ODTÜ ve İTÜ lülerden öyle laf edecek kadar bir farkımız yok hatta bir çok konuda daha üstünüz lisans eğitimi olarak gayet iyi bir durumdayız ( yüksekle ilgili bir bilgim yok). En büyük sorun hocamızında belirttiği gibi kontenjan sorunu ve beraberinde getirdikleri...
qwe34
(10/07/2013 - 22:22)
Okuldaki bağlılık hep hayallerde ODTÜ ve İTÜ olduğu için bir türlü sağlanamadığından bu sorunlar ortaya çıkıyor. Okul ve öğrenciler ciddi bir şekilde bu konu üstünde yoğunlaşıp bu bağlılığı sağlama yönünde adımlar atarsa gerçekten de bu okulu büyük bir marka yapmak için uğraşılırsa bazı önyargıların kalkacağını ve çok daha iyi durumlara geleceğimizi düşünüyorum.

En azından Boğaziçi, ODTÜ ve İtü ile yarışabilmek ve bir AR-GE üniversitesi olabilmek için daha iyi bir kampüs(görünen o ki davutpaşa üzerinde yoğunlaşılacak), bunun için YTÜ avm, Starbucks, Burger vb vb gibi yerlerin açılması, YTÜ stadyum ve makine lab. larının davutpaşaya taşınması gibi yatırım anlamında benim aklıma gelenler.

Mühendislik anlamında daha kaliteli öğrenci çekebilmek için ABET gibi akreditasyonların okula kazandırılması.(Bu arada ABET için gerekli koşullar nelerdir tam olarak bilenler var mı? Türkiyede Boğaziçi ODTÜ İTÜ Bilkent ve nasıl olduğunu bilmemekle Doğu akdeniz de bulunmaktaymış). Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Amerikada ki üni lerle yüksek lisans ve çeşitli işbirlikleri için anlaşmalar yapılması(örneğin Warwick le yaptığımız) mesela almanya da TUM italayda ki milano politeknik gibi. Bunun yanında alanında kurumsallaşmış Mercedes, Ford, Bosch, Arçelik vb gibi firmalarla anlaşmalar yapıp okula çekmek gerktiğni düşünüyorum, tabi bunun için de köprünün orda bulunan YTÜ lüler olmalıdır.

Piyasa da kendini satmak gerçekten çok önemli ve bu konuda çok geride kalıyoruz, millet okul ruhu yaratmak için kendi ürünlerini çıkartıyor. Biz bunları bile yapmamaktayız okul bu konuda adım atıp markayı büyütme amacını benimseyip bu konuda istekli olan öğrencilerle belirli projeler gerçekleştirmelidir. En azından daha büyük kitlelere yayılması için siteden YTÜ yapıştırmalrı , bardakları, tişörtleri, kalmleri satılabilir.

Çok karmakarışık yazdım ama aklam gelenleri burda böyle bir konu geçince sizlere aks ettirmek istedim. Gerçekten bu okul iyi bir okul ve daha iyilerini hak ettiği için bunları yazmak istedim.

cntr
(10/07/2013 - 22:32)
Universite imkanlarini bir kenara birakirsak bolum ZOR. Kanit isteyen varsa yaz okuluna gelen ogrenci sayisi ve acilan donem disi derslerin coklugu ortada. Nadiren yaz okulunda ve donem disi derslerde ogrenci ders almadi diye o ders kapanir. Muhendislik egitimi teorik seviyede cok ciddi bir sekilde verilir. Yogun bir ogrencilik hayati vardir.
Bu bolume gelecek arkadaslara simdiden Allah kolaylik versin.
abraham05
(11/07/2013 - 16:50)
çok uzun yazıyorsunuz beyler düşüncelerinizi daha kısa ve öz anlatabilmelisiniz.
koektsch
(11/07/2013 - 17:28)
Niye kardeş Twitter mi burası?

abraham05
(11/07/2013 - 17:48)
sana ne oluyor ki yukarda tek bi yorumun bile yok bırak bişi dicekse de yorum yapanlar desin senin neden zruna gidiyor kardeş, öyle yırtık do.... neyse tamam

hkn_001
(11/07/2013 - 19:38)
Uzun uzun yazılması güzel.Daha çok bilgi ediniyoruz böylece.
koektsch
(11/07/2013 - 19:45)
Sen de çok kısa yazıyorsun be abi. Zruna yerine zoruna yazabilirsin bir şey olmaz o kadardan.
abraham05
(11/07/2013 - 23:29)
yaptığım yorum yüzünden hocamızın bana atttığı mail:

Sevgili İbrahim,

"çok uzun yazıyorsunuz beyler düşüncelerinizi daha kısa ve öz anlatabilmelisiniz." yorumunuzla ilgili:

Konu içerisinde uzunca yazanlardan birinin (ben) bir Dr. Müh. ve öğretim elemanı olduğunu düşünerek böyle bir yorum yazmamanız sanki daha yerinde olurdu. Nasıl yazı yazacağımı öğretirmiş gibi olmuş.

Mühendis adayı olan arkadaşlarımın da hem dilbilgisi ve yazım kurallarına dikkat ederek hem de yorumuna gerektiği özeni göstererek uzun yazmasında bir sakınca görmediğim de kişisel düşüncemdir, ulu orta değil de sadece size aktararak sizi rencide etmek istemedim.

Arkadaşlarım günü gelip iş hayatına atıldıklarında, hazırlayacakları işlerde (teknik şartname vb. olabilir) bu şekilde, hatta daha da detaylı ve bir çok şeyi vurgulayarak yazı yazmaları gerekecektir.

Selamlarımla,
O. Küçükyıldırım

Bu da benim cevabım :

dr müh veya başka birşey olmanız beni hiç bağlamıyor ben kendi yorumumu yaptım kimsenin şahsına yönelik bişey demedim.ve keşke beni rencide etseydiniz ya siz yapmadınız ama ben bu mesajı siteye yazacam. siz kendinizi nerde görüyorsunuz da birine yaptığı yorum hakkında özelden mesaj atıyorsunuz.bi daha da bana böyle bi mesaj atmayın.

olaylarolaylar
(12/07/2013 - 00:03)
O abraham lafı koymuşsun abi..

Seni adam yerine koyup cevap atması hataymış bence..


Konudan sapmamak adına aslında yazılacak çok şey var ama ben sadece bir iki noktadan bahsetmek istiyorum. İbrahim bundan sonrası uzun okuma istersen. Senin için ben özetlerim sonunda.

1-Kontenjan fazlalığı gerçekten büyük bir problem, bence bu bölümde ilk önce çözülmesi gereken sorun bu.

2-Pek interaktif bir bölüm değiliz. Bunu biraz açayım. Hala bir öğrenci belgesi, bir transkript ya da bir sigorta çıktısı için okula şahsen gelmemiz gerekiyor. Bugün bununla ilgili bir problem yaşadım zaten. Yani şu otomasyon sistemi oluşturulup, tüm bu belgeleri oturduğum yerden alabilmeliyim. O bölümde oturan memurların ağız kokusunu çekmeden en azından, ki 3. maddem de bununla ilgili.

3-Bu memurların acilen gençleştirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Birşekilde hepsi hayattan bezmiş, ses telleriyle konuşmak yerine, nefesleriyle "homurdanma" dediğimiz eylemi yaparak iletişim? kurmaya çalışan insanlar. Birşey rica ettiğinizde babalarının hayrına çalışıyorlarmış gibi davranmayı bırakmaları lazım. Gerçi bunun için en baştan şu memur zihniyetinin çözülmesi lazım.

Genel gidişatın iyi yönde olduğunu düşünüyorum yine de. Bence en önemlisi şu Yıldız öğrencilerinin çoğunda bulunan ODTU-ITU mağduru psikolojisinin yok olması lazım. Burası da senin içindi abraham..
abraham05
(12/07/2013 - 00:08)
ben kimseye laf koymadım sen de durduk yere olay yapma olaylarolaylar

övünmek gibi olmasın ben bu okuldaki sayılı adamlardanım 3.53 ile bitirdim okul birincisinden daha donanımlıyım okuldan alınabilecek herşeyi aldım gelip senin gibiler gibi ağlamam burda.

ama hocanın cevabı sanki tehtit vari olmuş o zoruma gitti yoksa bişi demiyorum.

bu da senin içindi olaylarolaylar..
olaylarolaylar
(12/07/2013 - 01:03)
3.53 vay, tebrikler..
emre d.
(12/07/2013 - 03:05)
arkadaşlar gördüğünüz artıları, eksileri varsa eleştirilerinizi güzel bir şekilde ortaya koyarsanız çok faydalı olacaktır. bu konu altını tartışmaya dönüştürmek yerine 1 hafta içinde tercih yapacak kişileri yönlendirmek daha doğru olacaktır. kaldı ki özel mesajın yayınlanması türk ceza kanununa göre suçtur. bunun için ceza alan kişiler var. "kısa ve öz yaz" dediğin adam savcılığa kısa ve öz bir dilekçe verirse paşa paşa gider ifadeni verirsin neden özel mesajını yayınlandığın ile ilgili. onu bırak. adam sen rencide olmayasın diye özelden yazmış o mesajı. 3.50 ile okulu bitirip bunu idrak edememiş olmak da ayrı bir başarı olsa gerek.
abraham05
(12/07/2013 - 10:26)
ben kimsenin şahsına direk kısa ve öz yaz demedim. o zaman herkes üzerine alınsın mesaj atsın sen bana ne demek istiyorsun mu desin. ben yorumları okumaya calışıyordum baktım okumicam öyle bi yorum yaptım kısa ve öz yaz demedim kısa ve öz anlatabilmelisiniz dedim bir nevi tavsiye öneri vs denebilir ki bunu da öylesine yazdım.ama neden problem çıktı biliyorum çünkü orda bi gülücük :) eksik,cümlenin sonuna bi gülücük koyunca tamam bu şaka yapıyor ya falan ,koymayınca da sen bize nasıl yazıcağımızı mı öğreteceksin deniliyor.

ve bu rencide olayını da bi türlü anlamadım @emre d. neden rencide olayım rencide olacak bi şey mi yaptım ?
sTaRs
(12/07/2013 - 11:16)
Hala uzatıyorsun bu mevzuyu.. Burada insanlar bilgi vermeye çalışıyor, uzun uzun anlatıp yol göstermeye çalışıyorlar, belki burayı tercih edecekler kişiler de uzun uzun bilgi almak istiyor, hem olumlu hem de olumsuz fikirleri öğrenmek istiyorlar.

Neyse okumaya üşeniyorsan ara ver sonra oku veya okuma ama tartışmalara girme bu başlıkta.

Tercih etmeyi düşünen arkadaşlara,

Ben YTÜ makine mühendisliğinden aldığım eğtimden memnundum. Bana çok kapılar açtı ve çok şey öğretti. Çok değerli, yardımsever iyi hocalarımız oldu, elbet her okulda bağzı sorunlu kişiler de çıkıyor. Bu her üniversitede var.
Ders seçimi karmaşası sürekli değişen kanunlardan kaynaklandığını düşünüyorum, bologna süreci herkesin uygulaması gereken bir sistem, zamanla oturacaktır. Bizde zamanın da usiste kontenjan sorunu yaşamıştık, ders seçimi zamanı sabahlamıştık ancak şimdi geçmişe bakınca o da farklı bir macera olarak hatırlanıyor Ayrıca boğaziçi üniversitesinde de bu tarz kontenjan sıkıntısı yaşanıyor ve sistem saat 10´da açılınca çöküyor.
Okuldaki eksikliklerden birinin sosyal faaliyetlerin yetersizliği olarak görüyorum. Aktif çok az öğrenci klübü var.

Bir diğeri kontenjan fazlalığı, okul yıllarında bu fazlalığı pek hissetmemiştik, dersler için fazla sayıda grup açılıyor, zaten dal dersleri 20-25 kişi oluyordu ancak yökün sunduğu bu fazla kontenjan piyasada ki makine mühendislerine olan saygınlığı azalttığı için üzülüyorum. Özellikle yeni mezunlara düşük ücretler teklif ediliyor, kabul etmezse de başka biri kabul eder gözüyle bakılıyor.

Bir diğer tavsiyem istemediğiniz bölümü yazmayın, zorlanırsınız ve bölüm derslerini sevmediğiniz için, bölüm dersleri sizin ilginizi çekmediği için herşey (okul, hocalar, öğrenciler) size itici gelebilir ve mutsuz olursunuz. Okul bi şekilde biter de iş hayatı daha zor :)

Makine Mühendisliği düşünüyorsanız YTü güzel bir tercih olacaktır. Kafanıza takılan bir şey olursa okula uğrayın, hocalarla görüşmeye çalışın, eminim ellerinden geldikçe yardımcı olacaklardır. Bana tercih zamanı yardımcı olmuşlardı çünkü.. Yıldız kampüsü zaten çok merkezi ve güzel bir kampüs onu söylememe bile gerek yok :)

Başarılar..

kahkaha222
(12/07/2013 - 11:20)
Tercihler ne zaman bitiyor bilmiyorum ama bölümümle ilgili madde madde birşeyler paylaşmak istedim umarım yararlı olur.
1- Makine mühendisliğini gerçekten sevebilecek misiniz? Hesap kitap yapmak hoşunuza gitmiyor? Eğer cevabınız kesinlikle hayır ise aşağıdaki maddelere devam etmeden alternatifler düşünün.
2- Erkek misiniz? Eğer evet ise bu maddeyi sallamayın. Hayır ise; yüzden fazla erkeğin sizle çıkmak istemesi hoşunuza gidecek mi? Bir sürü abaza ile içiçe olmak sizi bölümden soğutmayacak mı? Eğer cevabınız kesinlikle hayır ise devam edin. Bu maddeyi atlayadabilirsiniz. Sadece gerçekleri paylaşıyorum.
3- Belli bir sınıf kavramının olmaması ve her derste farklı simalar görmek sizde motive kaybına yol açar mı? Yeni insanlara alışmada problem çeker misiniz? Cevabınız hayır ise devam edin.
4- Dersleri sonuna kadar takip edebilecek misiniz? Yoksa kolay mı vazgeçersiniz? Cevabınıza göre devam edip etmemeyi size bırakıyorum. İyi düşünün.
5- Hoca dersi nasıl anlatırsa anlatsın araştırmak ve kendi kendinize öğrenmek sizin için zor olur mu? Cevabınız kesinlikle hayır ise ve samimiyetinizle testi cevapladıysanız inanın çok başarılı olacaksınız. Ben rahat okumak istiyorum diyorsunuz o zaman da ilerde para falan kazanmanız ancak babanıza bağlı olur. Son maddeye de bir bakın.
6- Çift anadal, yatay geçiş, kurumlararası geçiş falan hedefleriniz varsa bizim okulda isteyen herkes için kolay.
Bunlara sadece tavsiyedir. Umarım gönlünüzdeki gibi olur.
Sevgiler ve selamlar,
KAHKAHA
attis
(12/07/2013 - 11:26)
toplumda bir şehir efsanesi haline getirilen "makine mühendisliği bölümlerindeki kadın-erkek ilişkileri" konusunu, tercih sürecinde dikkate almamanızı tavsiye ediyorum . . .

kadınları kesmiyoruz, erkekleri çiğ etle beslemiyoruz, kardeş kardeş yaşıyoruz . . .


sylarfb
(12/07/2013 - 22:02)
yıldız makine müh. deki eğitim fazla öğrenci olmasından dolayı kolay , uygulama dersi bakımından yetersiz , öğrenciyi fazla sıkmadan 3 yılda bile bitirilebilecek bir bölüm. Bunlar hoca eksikliği vsden değil tamamen öğrenci sayısının fazlalıgından dolayı. Uygulamalı eğitimde belkide yıldızdaki bütün müh. lerde makine sonlardadır...Misal döküm eğitimi alıyoruz imal usulleri1 120 kişi derste.Sadece 1 gün gittik asistan hoca döküm nasıl yapılır onu gösteriyor alan küçük , öndekiler görüyor arkadakiler canları sıkıldı bıraktılar izlemeyi. Hiç bir döküm konusunda uygulama yapmadık mesela.. Genel labta deneylerin yarısı teorik nasıl labsa. Akışkanlar mekaniği labı deney düzeneği bozuk derste gördüğün bernoulli sorusu soruluyor.

Ama yıldız makine´nin piyasada adı var. Staj yaparken bunu farkettim. Yıldızı seviyorum aramızda kötü yanlarını konusuruz düzeltmek için ama gidip milete yıldız kötü yazmayın falan denmesi yıldızlıya yakışmaz ayrıca Hoca- öğrenci ilişkisi bölümde üst seviyededir. Yıldız makine iyidir candır gelecek arkadaşlar mekanik fizik konusunda iyilerse iyi ortalama ve ingilizce ile mezun olup yıldız etiketiyle iyi yerlerde işe başlayabilirler bunu yapan çok arkadaşım var...
GGGARGAMEL
(12/07/2013 - 22:27)
Eğer ilk seneniz ise gelmeyin ytü makineye.Çünkü ytü makine düşünüyosanız puanınız 20binlerdedir ve bu sizin çok da kötü bir öğrenci olmadığınız anlamına gelir bana sorarsanız bir daha hazırlanın(Ha diyorsanız ben yeterince çalıştım seneye daha fazla çalışamam o ayrı).Ben ilk senemde ytü makineyi tercih ettim ve pişman oldum bakın sonra seneye arkadaşlarınız(bu sene sizle benzer puan yapan arkadaşlarınız) tıp kazandığında üzülürsünüz.Geri kalırım diye dert etmeyin ben bölümümde benle aynı senede doğan hiç kimseyle tanışmadım daha hepsi en az 1 yaş büyük benden.
nurullahyurtsever
(13/07/2013 - 02:05)
İdeolojik tavrın dışında çok daha temel bi sıkıntı var bu yapı kamu kuruluşu statüsünde ve kanunla kurulmuş bir yapı sıkıntı burda, alternatif bir örgütlenme söz konusu olamıyor.Mezun olduğun zaman bu odaya üye olmak zorundayız olmazsak bürokratik sıkıntılar önümüze gelecek.Yapının bu şekilde olması zaten başlı başına saçmalık he siz hükümet zamanla öc alma diyosanız eyvallah(önerge 12 aralık 2012 de hazırlanmaya başlamış ve 4 nisanda torba yasaya dahil olmuş) ama ben ama ben bu kuruluşların serbest ve gönüllülük esasına dayalı dernek tipi veya sendika tipi olması gerektiğini düşünüyorum ve az çok mimarlar odasının da işleyşine baktığınzda 30 tane proje statik incelemeden geçmesi için odaya geliyor buraya kadar çok mantıklı sonra bu projeler ertesi güne ok verilip gönderiliyor.Sonra gelsin imza parası kusura bakmayın ama böyle.Gece gece kafa açtım kusura bakmayın ama az buçuk twitterda dolanan şeyleri biraz araştıralım sonra yorum yapalım diyorum leyhte veya aleyhte burda hükümeti savunan bi pozisyonda olmak da istemezdim paylaşmak istedim
nurullahyurtsever
(13/07/2013 - 02:27)
4 senedir ilk defa su serbet kursuye bir sey yazıyım dedim onu da yanlıs yere yazıp kafa açtım özür dilerim
makuba
(13/07/2013 - 17:25)
attis ´in yazım hassasiyeti hocasının başlığına kadarmış
preludex
(13/07/2013 - 21:48)
En azindan sizlerden yasca buyuk, belirli de bir mevkiye gelmis birinin rencide etmemek icin ozelden gonderdigi ve bunu da belirttigi mesaji nasil da tehdit olarak algiladiniz ve boyle bir tepki verdiniz hayretle karsiladim. Ozel mesajimi yayinlamasi hata olmus;sikinti degil. Lutfen son mesajimi da versin de tam olsun.

Beni taniyan en azindan bir kisim arkadasim vardir. Ogrencilerin ne kadar yaninda ve yardimcisi oldugumu, onlarin iyiligini dusunerek konustugumu bilirler. Malesef bunu anlayamayarak konuyu baska noktalara carpitan, buyugune biaz saygisi bile olmayan kisiler de cikiyor.

Degerli kardeslerimdir,dogru gordugum seyleri yazayim,bir sey katabilirsem birseydir dedigim ve ayni sekilde uyari ve katkilarini dikkate aldigim kisilerden artik boyle tavir gormeye basladigima gore artik buradan cekilmenin ve sahneyi tamamen sizlere birakmanin zamani gelmistir.

Kirginligim olsa da kin duygum yoktur. Bugune kadar tehditle de hic isim olmamistir. Tanimayanlar da merak etmesinler. Bir ihtiyaci olan arkadaslarim icin iletisim adreslerim ve facebook her zmn aciktir.

Halen sevgi ve saygilarimla,
O. Kucukyildirim
qwe34
(13/07/2013 - 21:57)
Seni canı gönülden tebrik ederim; abraham. Hocanın dediğinde kötü niyet olmadığını nasıl çıkartamıyorsun, bu okulda 4 veya 5 senen geçmiş ama okul için iyi niyetli bir şeyler yapmaya çalıştığını görememişsin. Senin için önemli değil ama burada bu konun daha uzun ve güzel şekilde tartışılması; hem okulumuza belki küçük de olsa faydası dokunacaktı hem de internetten aratarak okul hakkında bilgi arayan biri okulda görevli bir hocadan bilgi alacaktı. Tebrik ederim kardeşim.

Açıkçası hocam bir kişin ettiği laflar yüzünden burada bu tarz tartışmaların son bulmaması gerekiyor. Herkes kendi arasında bu konuları konuşuyor ama burada konuşulması, özeleştiri yapılması daha çok şeyler katacağını düşünüyorum.

Yukarıdaki yazımda bir çok konuda sorularım fikirlerim oldu hiçbir soruma cevap gelmedi. Onun için tek başına sormam gerekirse ABET akreditasyonu için neler gerekiyor?
abraham05
(13/07/2013 - 22:58)
galiba hocayı yanlış anlamışım huyum kötü bende biraz asabilik var bu yüzden genelde de söylenenleri ters anlarım keşke daha hoşgörülü daha sakin davransaymışım ama işte çoğu kez yapamıyorum pişmanım bilmeyerek kırdıysam kusura bakmayın bir daha böyle gereksiz polemiklere girerek kimseyi rahatsız etmicem .
lenovo
(14/07/2013 - 10:53)
Aslında bu tartışmalara baktığınız zaman yıldızın ne kadar farklı bir okul olduğunu da görüyoruz.Mesela bunun binde biri bir tartışmayı odtülüler,itülüler arasında göremezsiniz.Ölümüne savunurlar okullarını,her eksikliği,her yanlışı yok sayarlar ve hep okullarının iyi ve güzel yönlerini gösterirler.Kocaeli,sakarya,dokuz eylül(arkadaşlarım bu okullardan old. için) öğrencileri bile okullarını öyle bir anlatırlar ki ´galiba ben yanlış yaptım tercihlerde´ dersiniz.
bu anlattıklarım okulumuz açısından iyi mi kötü mü kişiden kişiye değişir.Ama bana göre yıldız teknik makina çok köklü ve saygı değer bir okuldur.Sırf bana göre de değil piyasadaki yansıması da bu şekildedir.
kahkaha222
(14/07/2013 - 11:15)
@lenovo +1 farklı bir bakış açısı takdir ettim. :)
çakalizm
(14/07/2013 - 23:29)
Öncelikle herkese selamlar. YTÜ makine mezunu biri olarak benim de söylemek istediğim birkaç şey var. Yukarıdaki yorumları okudum ve kendi tecrübelerimle de harmanlamak istiyorum.

Öncelikle 4,5 sene boyunca okula her gün küfür ederek gelen bir öğrenciydim. Hiçbir zaman, hepimizin ortak paydada buluştuğu kontenjanın çokluğu ve buna bağlı kişi başına düşen eğitim kalitesinin azalışı gibi önemli özelliklerinden tutun, A bloğa gitmek için yokuş yukarı o yoluna kadar bile sevmedim.

Gel gelelim tüm bu kişisel hoşnutsuzluğumun yanında, duygusal değil de verisel ve matematiksel konuşmak gerekirse ben okula geldiğim yıllarda gözlemlediğim durum ile şu an çok farklı bir konumda olduğumuzu söylemem gerek. Öncelikle okul neredeyse tüm mühendislik bölümlerine %100 ingilizce tercihi getirmiş ikinci öğretimlerini kaldırarak. Saygın bir okul olmak istiyorsanız ikinci öğretim gibi öss kataloğunda puanlarıyla kötü reklamınızı yapan bir asalaktan kurtulmak bence ilk şarttır. gördüğüm kadarıyla okul GENEL OLARAK bunun için elinden geleni yapıyor. Benim geldiğim sene Bilgisayar Destekli Teknik Resim dersi de ne yazık ki bilgisayar desteksiz yapılıyordu ama son senelerde teknik resim sınıfları gayet güzel bilgisayar donanımı ile beslenmiş durumda. Rektörün açıklamasına göre yurtdışından alanında uzman 40´a yakın eğitimci de getirilecek ve kadroya katılacakmış. Ki adı üzerinde üniversite. Evrensel bir bilgi yuvası. yurtdışı destekli hocaların olması bence kalite için çok önemli. Türk hocaların yetersiz olduğundan değil yanlış anlaşılmasın. sadece uluslararasılık ve prestij açısından bunlar artı gelişmeler.

Yani sürekli söylenen teknik eksiklikler vs. burada hepimizin aslında şikayetçi olduğu. Ama size açıkça söyleyebilirim ki bu kadar sevmememe rağmen eksiklerini gözlerine sokarcasına hocalara mail atmama rağmen bence Yıldız Teknik Üniversitesi´nin makine bölümü de dahil en önemli eksiği üniversite milliyetçiliği bilincini oturtamayışıdır. Yani öğrenciyi kendini ait hissettiremeyişidir. Yıldız Teknik swit´leri yap, ne bileyim Yıldız Teknik´e has bir özellikler yarat ki bu da bize has bir özellik diye öğrenciler sahiplensin ve aynı ölçüde ait olsunlar. Bu sağlandığı an Yıldız Teknik Üniversitesi bilhassa makine mühendisliği bu gelişimsel olarak yakaladığı ivmesiyle öğrencinin de duygusal olarak sahiplenişinin kuvvetiyle hiçbirimizin hayal edemeyeceği yerlere gelebilir.

Bunun yanında AR-GE´ye özendirme tüm eğitimcilerimizin ilk hedefi olmalıdır. Akışkanlar mekaniğini çok iyi anlatamasın ama gelsin öğrencileri AR-GE´ye teşvik etsin. Bu ruh ilk sınıflarda oluştuğunda bundan birkaç sene sonra bu tartışmaların hepsi ortadan kalkacaktır. Çözüm gerçekten ama gerçekten çok basittir. O da ruh yaratmaktır.

Yürüyen adamın artık koşmaya hazırlandığını düşünüyorum ve bu ailenin bir parçası olduğumdan bu evrede katkım olsun istediğimden okuluma İmal Usullerinden yükseklisansa eylül ayıyla tekrar merhaba diyeceğim. Demem o ki sev sevme her gün küfür et ben bile burada sevecek ve burayı ailem gibi hissedecek bir şeyler bulduysam herkes bulur. bu, ruhtur.

Gençlere gelecek olursak, gerek piyasadaki saygınlığı gerekse bu gelişimsel adımların atıldığı şu zamanlarda kesinllike ve kesinlike yazmalarını tavsiye ediyorum ki dediğim gibi bunu aslında bu okulu hiç sevememiş biri olarak söylüyorum. Sevmemem buranın gerçekten kaliteli olduğu gerçeğini değiştirmez. Ne yazık ki bazı arkadaşlar bu ince çizgiyi karıştırıyorlar. Erkek popülasyonunun fazla olduğu bir bölüm için hepimizin anlayacağı bir örnek vermek gerekirse C. Ronaldo´yu sevmemen onu yeteneksiz bir futbolcu yapmaz.

Herkese iyi geceler ve İslamiyet çatısı altındaki arkadaşlara hayırlı ramazanlar diliyorum.

lenovo
(15/07/2013 - 11:04)
Yıldız makina ilanlarda özellikle belirtilen 4 devlet üniversitesinden biridir.(itü,ödtü,yıldız,b.ü.)Özellerden de koç ve bilkent dışında rakibi yoktur.Evet eksikleri her okul gibi vardır.Buna karşın arkadaşlara özellikle de makina mühendisi olmak isteyen gençlere gönül rahatlığıyla yıldız makinayı yazın diyorum.İsterse 20.000 makina mezunu olsun her sene yukarıda yazdığım okullar dışında tek rakibiniz torpil :)
büyüksecret
(16/07/2013 - 21:43)
İçinde öyle büyük bir aşk yoksa, "Ben geze geze üniversite okucam yeaaa." diyorsan, 4 yıl boyunca 500 tane sap arasında okumak istemiyorsan yol yakınken gel sen bu işten vazgeç arkadaşım.
aluminyumadam
(19/07/2013 - 03:48)
tercih edecek arkadaşlar için farklı bir bakış açısı katmak istiyorum.Her zaman dikkate alınması gereken bir orandan yola çıkmanızı tavsiye ederim.

<<<fiyat/performans>>>

eğer makine mühendisliği okumaya karar verdiyseniz( bence güzel bir karar) puanınız odtü itü boğaziçi gibi üniversitelere ya da köklü özel üniversitelerin(bilkent vb.) burslu öğretimine puanınız yetiyorsa yıldızı çok fazla düşünmenize gerek yok tabii ki de....


Fakat yıldıza yakın puan aralığındaki hacettepe gazi deü ege gibi üniversitelerdense yıldızı tercih etmenizi tavsiye ediyorum.25000 lerdeki bir öğrenci için en iyi tercih yıldızdır. Bir çoğunda arkadaşım var konuşuyoruz ve doğru tercih yaptığımı anlıyorum.

Kontenjanların fazla olması sizi çok düşündürmesin. Belki arkadaşların bahsettiği bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor olabilir ama bunu avantajları da epey fazla. Bu kontenjanlar sayesinde
´her taşın altından bir yıldızlı çıkıyor´
sözü ortaya çıkmıştır. Bunun anlamını piyasaya çıktığınızda eski yıldız mezunu abilerinizin desteğini gördüğünüz zaman çok daha iyi anlıyorsunuz..
qwe34
(21/07/2013 - 13:38)
Bence burada deü, ege, gazi vs gibi isimlerin geçmesi saçma herhangi bir piyasada bizim rakibimiz olamayacak üniversiteleri buraya yazmayın, insanların kafası karışıyor. Piyasa olarak rakibimiz(azıcık kurumsal şirketleri incelerseniz) itü dür. Okul ve akademik olarak da hacettepe bir tık öndeyizdir. Bizim önümüzde de itü odtü boun diye gider.(devlet ünileri için). Çok çok iyiler düzeyinde kesinlikle değiliz(bence bunlar boun ve bilkent) ama hiç bir zaman da ege,deü ve gazi ile aynı kefede değiliz. İstanbulda 2. türkiyede 3. sıradayız kurumsal piyasa hakimiyetinde. Okulu ben de eleştiriyorum hatta kötülüyorum ama deü,ege,gazi,eskişehir gibi ünilerle lütfen kendinizi karşılaştırmayın. ÖSS puanına çok önem vermem ama adamların endüstri müh bizim harita müh. ile aynı puanda yani gelen malzemeyle de alakalı.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.