usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
bilim insanı
ülkemizde bilim insanı olmak niçin zor?
bana hep hayallerinin peşinden gitmem öğüt verildi..hayalim bilim insanı olmak evet .. bunun için elimde ne imkan varsa kullanıyorum ..avrupa ülkeleri bilim insanlarını desteklerken niçin ülkemizde sadece birkaç yer var bu insanları destekleyen ..bilim olmadan bir millet düşünülebilir mi?



gönderen: n\a - 31/12/2012 - 06:39
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
sass
(31/12/2012 - 07:21)
Devlet açısından bakarsan bilimi desteklemeyi bırak, okul ve öğretmen açığını Milli Eğitim bakanı senelerdir söylüyor ama çare bulunmuyor. Temel görevi eğitimi bile idare ediyor ancak. İstanbul´da cami sayısı okul sayısından daha fazla ve öğrenciler sabahçı-akşamcı olarak ayrılmak zorunda kalıyor ama hala Çamlıca tepesine 100 milyon liralık cami dikme peşindeler. Onun yerine 100 tane okul açalım da bilim gelişsin demiyorlar. YGS sınavındaki son 3 yılda barajı geçenlerin oranlarına bir bak mesela. 2010 %82,93 - 2011 %79,6 - 2012 72.37. Gittikçe düşüyor. Yani 1-2 seneye kadar şu an okuyan öğrencilerin 3te biri barajı bile geçemeyecek bir seviyede olacak. Ne bilimi, temel eğitim bile verilmiyor. Çarpma-bölmeyi doğru yapamayan, okuduğunu anlayamayan bu insanlar neyin bilimi ile uğraşacak? Ve insanların 3´te birinin de bu halde olduğunu düşün. Temel şeyleri bile yapamayan böyle bir millet düşünüyorlar da bilimsiz millet niye düşünmesinler?

Özel açısından da bakarsak; ne kadar şey üretiyoruz ki teknolojiyi geliştirmek için uğraşalım? Bir şeyler üretsek ve bunu dünya pazarında satmak için uğraşsak o zaman rekabet edeceğiz, o zaman teknolojiye yatırım ihtiyacı duyacağız. Ancak ihraç ettiğimiz şeyler kendiliğinden yetişen ve topraklarımızda asırlardır olan şeyler. Bir de teknolojinin gelişmesini sağlayan en önemli sektör silah ve uzay sanayidir. Buralarda teoriye yaklaşabilme imkanın var. Türkiye´de bu sektör yok gibi olduğu için tencere, tava için teknoloji geliştirilmiyor, bilime yatırım olmuyor. Bilimi desteklemek genelde pahalı bir iş olduğu için sana desteğini veren karşılığını alabilmeli. Bizim ülkemizde nasıl olsa bana muhtaç mantığı var, rekabet söz konusu olunca belden aşağı başka yöntemler kullanılır. İki koşan insan diğerini geçmek için en hızlı olmaya çalışmaz. Dirsek atar, omuz vurur, doping alırız. Başkasının başarısızlıklarını kendi başarımız olarak görürüz. En iyi olmak için kendini en iyi yapmak yerine etrafındakileri aşağı çekip arasından rahatça sıyrılmayı hedef haline getiririz. Bir de tüketici kaliteli olmasın, işimi görsün, ucuzu olsun deyince üretici de ucuzunu yapmak zorunda kalıyor.

Son olarak umarım hayallerinin peşinden gidecek kararlılığı ve gücü ömür boyu kendinde bulabilirsin. 30´lu yaşlarda "zamanında çok uğraştım, olmadı demezsin"; ölene kadar uğraşırsın. İnşallah bir gün bilim insanı olursun; çünkü aslında bu ülkenin, bilim insanına çok ihtiyacı var.
brandonheat
(31/12/2012 - 11:37)
herşeyi halletttik bi bilim insanı kaldı(aynen katılıyorum dediklerine)
kronin
(31/12/2012 - 12:21)
Mühendislik okuyup bilim insanı olmak istemek. Ki olunurmu olunur. Sizin kafanızda bilim insanı tuplerin önünde takılan insan mi ? Senin dersine giren insan ne insanı ? Türkiyede kaç tane prof var? Bu soruların cevaplarını ver bak goruceksin olup olamayacağını.

Sass sıktı şu cami muhabbetleri. Ben kütüphaneden çıkarken surda yapilcak kutuphanemiz için yardım diye bir kutu görmüyorum. Camiden çıkarken bu durum her defasında mevcut. Camilerin hiç birini devlet yapmıyor insanlar yapıyor artık sıktı her suçu dine atma çabaları. O kadar bok attığınız dindarlar kadar olamıyorsunuz sonra her seferinde camiilere laf sokuyosun. Senin şu laf attığın dindarlar bu ülkeye en çokkkatkiyi yapan adamlar. Erbakan kaplan turbinini bulan adam. Bir bilim adamı. Yunus çengel bugün odtuden sütçü imama kadar her makina mühendisi onun kitabından termo öğreniyor. Dindar biri. Yildizda iyi hocaların çoğu dindar. Boş konusuyosun o yüzden bunun dinle minle alakası yok.

He bide kendinden baska diğer insanlara bok atma çabası var. Insanlar şöyle insanlar böyle diye. Sen bok atiyosun bu kadar da arkaya dönüp baktığında sen ne yaptın?




koektsch
(31/12/2012 - 13:19)
"Camilerin sayısı okullardan fazla, ve evet bu yüzden geri kalmış bir ülkeyiz."

Allah aşkına bu nasıl bir tepkidir. Böyle muhalefet yapmaya devam ettiğiniz sürece bu iktidar kazanacak bunun farkındasınızdır umarım.

Şimdi gelin; bir tane tarihi örnekle cami sayısının, diğer bir deyişle "cami dikme peşinde koşmanın" bilim seviyesine ne kadar etkisi olduğuna bakalım.

Çok kısa keseceğim, zaten mesele gayet açık.
Yıl 1994... Türkiye ilk uydusunu(!) uzaya fırlatıyor. Ve bu uydunun üzerinde şu ifadeler yer alıyor: "İstikbal göklerdedir.."

Vay be diyorsunuz, gururlanıyorsunuz uydunuzla. Ama sonra bakıyorsunuz ki, bu uydunun tepeden tırnağına kadar bir tane "türk emeğinin" izi yok. Üstelik bunun parasını bile biz vermedik. Diyorsunuz ki sonra , "haa demek ki uydunun üzerine yazmakla olmuyormuş, icraat lazımmış icraat."

Sonra bu böyle devam ediyor.
Ve iktidara cami peşinde koşan bir hükümet geliyor. Yıl 2008... Yine bizim pek emeğimiz olmasa da, parasını vererek de olsa avrupanın en iyi donanıma sahip uydusu türksat 3a adıyla yörüngesine yerleşiyor. Tabi bu da yeterli değil, bilim istiyorsak bizim emeğimiz olmalı bunun üzerinde, parayla değil..

Ve yıl 2012...
Bilime karşı koymakla suçlanan bir iktidarın olduğu ülkemizde, tam da milyon dolarlık cami yapmakla ülkeyi geri bıraktığı savunulan yıl olan 2012 yılında; %80´i yerli yapımı olan, evet yanlış değil inanması belki güç gelebiliyor ama %80´i türk mühendislerinin emeği olan göktürk-2 uydusu uzaya doğru havalanıyor gururumuz olarak..

Ve ülkemizde bilim göründüğü gibi gittikçe geri sarıyor, geri sardıkça teknoloji mi artıyor, aradaki ilişkiyi çözemedim şahsen.

Ayrıca, kısa bir süre önce bilim ve teknoloji bakanlığı; yurtdışında yaşayan türk bilim adamlarının envanterini çıkarmak, onların tabiriyle "beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmek" olan bir proje başlattı. Sonuçlarını benim de merakla beklediğim bir proje. İyi şeyler olacağını düşünüyorum.
Ama burada başka enteresan bir nokta var.

Aranan bilim adamları ne demiş biliyor musunuz?:
"İlk defa Türkiye´den aranıyoruz."...


Not: dikkat ettiğiniz üzere ben çamlıcaya yapılması düşünülen caminin gerekli olup olmadığı konusunda bir yorum yapmadım. Yani benim bu yazdıklarımdan bunu desteklediğim çıkmasın. Ben sadece buna bağlı bu kadar sığ bir yoruma tepki verdim.
silici
(31/12/2012 - 14:21)

qwerty11
(31/12/2012 - 15:41)
silici güzel bir noktaya parmak basmış.
Gerisi boş
rlzjmynu
(31/12/2012 - 16:17)
universitelerde kadrolar eş dosta torpille verildiği için oldu


tarlada bostan olamayacak insaların prof. ünvanı ile geziyorlar.


böyle olunca gerçekten bir şeyler yapacak insanlar bu haksızlık sisteminde eziliyorlar.
kronin
(31/12/2012 - 17:34)
Evet haklısınız yunus çengel zaten torpille o noktaya geldi. Kendi basarisizliklarini böyle bok atarak kapatma çabası.
rlzjmynu
(01/01/2013 - 10:35)
Çengel hocamıza bir şey diyen olmadı ki

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.