usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
buyrun burdan yakın...
dünya sıralamasına girip girmemek benim nezdimde okulum için çok önemli bir durum değil. ama öyle yıldız teknik deyince mangalda kül bırakmayanlar, türkiye´nin en iyi teknik üniversitesi olacağız hedefini koyanlar buna dönük neler yapıyor, sonuçlarını görüyoruz bu araştırmalarla. sanki kendi ismimizi kendimiz şişiriyoruz biraz. böyle de devam ederse bu sıralamadaki üniversiteleri geçmemiz çok zor. tabi yapılan güzel şeyleri de es geçmemek de gerek. ama özeleştiri yapmazsak daha iyisini yapamayız. öyle göstermelik atomu parçalıyoruz, edalarıyla daha öteye gidilemiyor maalesef...
http://www.haberturk.com/gundem/haber/807602-en-iyi-500-universitesinin-10u-turk

En iyi 500 üniversitesinin 10´u Türk
Değişik ülkelerin 2012´de açıkladığı ´´en iyi dünya üniversiteler´´ sıralamasına göre, ilk 500´de ODTÜ, İstanbul, Hacettepe, Ankara, Ege, İTÜ, Bilkent, Gazi, Boğaziçi ve Koç üniversiteleri yer aldı.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut tarafından, 2012´de dünyada 8 kuruluşun açıkladığı ´´en iyi dünya üniversiteleri listesi´´nin karşılaştırmalı raporu yayımlandı.

Rapora göre, dünyadaki 8 sıralama sisteminden en az birinde ilk 500´e giren üniversiteler 1-500 grubunda yer aldı.

İlk 500´de yer alan 10 Türk üniversitesi, ODTÜ, İstanbul, Hacettepe, Ankara, Ege, İTÜ, İ.D. Bilkent, Gazi, Boğaziçi ve Koç üniversiteleri oldu. Bu üniversitelerin kendi içlerindeki sırası, kaç kez ilk 500´de yer aldığına göre belirlendi.

ODTÜ, 8 sıralama sisteminden 5´inde ilk 500´e girerken İstanbul Üniversitesi 4 sıralama sisteminde ilk 500´de yer aldı. Böylece ilk kez ODTÜ, 5 farklı dünya sıralamasında ilk 500´e girmiş oldu.

İstanbul Üniversitesi, bu yıl da Çin´de Jiao Tong (ARWU) sıralamasında ilk 500´de yer alan tek Türk üniversitesi oldu.

Hacettepe ve Ankara üniversiteleri 3 sıralama sisteminde, Ege, İTÜ, İ.D. Bilkent üniversiteleri 2 sıralama sisteminde ilk 500´e gidi.

Gazi, Boğaziçi ve Koç üniversiteleri ise 1 sıralama sisteminde ilk 500´de yer aldı.

5 ÜNİVERSİTE DE İLK 300 İÇİNDE
Sabancı Üniversitesi geçen yıl 1 sıralama sisteminde (QS) ilk 500´de yer aldığı halde bu yıl 501-1.000 arasına girdi. Dünya sıralamalarından en az birinde 501-1.000 arasına giren 16 üniversite ikinci grupta yer aldı. En az bir sıralamada 1.001-1.500 arasında bulunan 28 üniversite üçüncü grubu oluşturdu. Dördüncü gruptaki 24 üniversite, en az bir sıralamada 1.501-2.000 arasında kendine yer buldu. Böylece, ilk 4 gruptaki toplam 78 Türk üniversitesi dünyanın en iyi yüzde 10´luk diliminde yer alma başarısını gösterdi.

Sıralamalarda ilk yüzde 10´luk dilimde bulunmayan 75 Türk üniversitesi ise 2.001-20.000 arasında olduğu için beşinci grubu oluşturdu. İlk 4 gruptaki üniversitelerin kendi içindeki sırası, kendi gruplarında kaç sıralamada yer aldığına göre belirlendi.

Sıralama tablolarına göre, ODTÜ bu yıl 2 ayrı sıralama sisteminde dünyanın en iyi ilk 300 üniversitesi arasına girdi. Ayrıca İTÜ, İ.D. Bilkent, Boğaziçi ve Koç üniversiteleri de 1 sıralama sisteminde (Times) ilk 300´de yer alma başarısını gösterdi.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, kurumların kullandığı kriterlerin, sıraladıkları üniversite sayılarının ve sıralamaların açıklandığı tarihlerin birbirinden farklı olması nedeniyle üniversitelerin dünya sıralamalarındaki yerini anlamanın güç olduğuna işaret etti.

Hazırlanan raporun dünya sıralamalarında yer alan üniversitelerin güncel durumunu özetlediğini ifade eden Akbulut, geçen yıl 143 üniversitenin dünya sıralamalarında yer aldığını anımsattı.

Akbulut, bu yıl dünya sıralamalarında 153 üniversitenin en az bir listeye girdiğini bildirdi.

Türk üniversitelerinin bu yıl yapılan dünya sıralamalarına geçen yıllara göre daha başarılı olduklarını vurgulayan Akbulut, şunları kaydetti:

´´Çok sayıda üniversitemiz üst sıralara yükseldi. Ancak üniversitelerimiz hakkında bir değerlendirme yapabilmek için dünya üniversite sıralamaları tek kriter olarak görülmemelidir. Sıralama sistemleri farklı kriterler kullandığı için üniversitelerin sıralamalardaki yeri çok farklı olabiliyor. Özellikle sosyal bilimler ve güzel sanatlar gibi alanlar için bu sıralamalar yeterince aydınlatıcı olmayabilir. Bazı üniversiteler, sıralamalarda geride olsa bile bazı fakülte ve bölümleri çok güçlü olabiliyor. Bu nedenle öğrencilerin, ilgilendikleri üniversiteler hakkında diğer bilgileri edindikten sonra bu rapordan yararlanmaları daha doğru olur.´´

Dünya üniversitelerini ilk kez 2003´te Nobel Ödülü alma ağırlıklı değerlendirme yapan Çin´de Jiao Tong (ARWU) sıraladı.

İspanya´da, üniversitelerin sitelerine odaklanan Webometrics sıralaması 2004´te yayımlandı.

Aynı yıl İngiliz Times dergisi ve QS (Quacquarelli Symonds) firması, anket ağırlıklı ´´En İyi Üniversiteler´´ listesini ilan etti. İki kurum, 2010´da ayrılınca THE ve QS adlı iki ayrı sıralama çıktı.

Tayvan´da HEEACT, bilimsel çıktılara dayanan sıralamayı 2007´de yayımladı.

Hollanda´nın Leiden Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Merkezi, yayın kalitesine dayalı sıralamayı 2008´de yayımladı.

İspanya´daki Scimago, 2009´da bilimsel çıktılara göre bir sıralama yayımladı.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Araştırma Laboratuvarı, 2010´da akademik performansa dayalı dünya üniversiteleri sıralamasını ilan etti.

AA


gönderen: n\a - 30/12/2012 - 20:46
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
derdinne
(30/12/2012 - 21:15)
kime göre neye göre, takılmayın böyle şeylere gönül isterdi girelim bu listelere ama koç diyorsunuz gazi diyorsunuz ege diyorsunuz. makina diyorum .d
bradley
(30/12/2012 - 21:26)
bilecik üniversitesinden buraya geldim arada çok fark olmadığını gördüm diploması değerlidir diyorlar bakalım görücez
olaylarolaylar
(30/12/2012 - 21:49)
Tamamen bu sıralamalara bel bağlamayı doğru bulmuyorum. Ama öte yandan da bazı şeylerin de göstergesi tabi. Şu okulda hala bazı hocalar yarbisi kullanmıyor, hala ingilizce dersler adamakıllı verilemiyor, 100 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen hala rektöre twitterdan kantin pahalı, sular akmıyor şikayetleri yapılıyorsa bu üniversitede birşeyler eksik demektir. Hiçbir zaman Yıldızı ODTU´yle eş tutmadım elbette ama ODTU ve ITU´den sonra Yıldız derdim hep. Ama şu sıralamalara bakınca Ege Üniversitesinin, Gazi Üniversitesinin bizden daha yukarıda olduğunu görmek üzücü.

Rektörün kendisine twitterdan bu tarz bir sıralamada çok alt sıralarda olduğumuz söylenince; seneye bu yazdıklarınızdan utanacaksınız, çok şey değişecek demişti, ancak bu konuda pek te bir değişiklik göremiyoruz.

Son olarak, sıralama akademik başarıya bakılarak yapılmış Dolayısıyla iğneyi biraz da öğretim üyelerine batırmak gerek..
silici
(30/12/2012 - 22:18)
klasik mühendislik öğrencileri için: sıralamada neden yüksek yerde olmak istiyoruz? =etiketimiz değerli olsun diye. Etiket değerli olunca ne olacak? =piyasanın üstünde bir maaş alcaz ve itibar görcez tabikide! Genşler bu sıralama akademik yayın-atıf, öğrenci performansı ve üni imkanları üzerinden değerlendiriliyor herhalde. Ee genşler sizler mühendissiniz. Hocaların elindeki bilgiyi sizin kullanılabileceğiniz şekilde aktarabilmesi gerekir. Akademik başarı ile ders anlatma becerisi bir tutulmaz. Hocalarımız kaliteli ders anlatabiliyor mu? Evet. Çok çok iyi bilgisini öğrencisine aktaran anlatan hocalarımız var mı? Evet. Çoğunluk böyle mi? Eh yani evet. O halde genşler bu sıralama sizi çok ilgilendirmemeli. Siz mühendislik okuyorsunuz. Uluslararası yayınları çok olan hoca bilgilidir, kalitelidir ama öğrenciye bunu aynı kalitede aktarabiliir mi? Bu sıralama BANA GÖRE mühendislik öğrencisine çok şey ifade etmez ama bilim adına yerlerde olduğumuzu gösterir tabi. Yahu kardeşim burası Türkiye daha eğitim sistemi yok bu ülkede. Ezberci 3dk 5 soru çözen genşlik bu ünilere yerleşiyor. İşin komik tarafı yerleşme tercihleri neye göre yapılıyor? Hangi üniversitenin hangi bölümü itibarlı ve mayışlı... ULAN TÜRKİYE BU ŞARTLAR ALTINDA İLK 5TE OLSA NE OLUR OLMASA NE OLUR...
roy
(30/12/2012 - 23:06)
Bakın delikanlılar bu çabalar güzel meraklar güzel ama çok klasiktir temel eğtim sistemini değiştirmeniz lazım.Bu okuldaki hepimizin hocam diye hitap ettiği insanlar öncelikle akademisyen fakat siz kontejanları zorlarsanız metre kareye düşecek insan sayısına bu insanlar haftada 30 saat derse girmek zorunda kalırlar.sonuç araştırma için hepimizin yemek yediği uyuduğu vakitte bilimle uğraşmak zorunda kalacaklar.Hah birde akademisyenlikle öğretmen olmak arasındaki farkları bilmek lazımdır, sınavlar kötü geçtikten sonra burada klavye delikanlılarını belirlemek lazım,biz seçtiğimiz mesleği seviyormuyuz bunu bilmek lazım.Herkes biliyor bu okul senelerdir mühendis yetiştiriyor yetiştirdiği sayılı bilim adamı var kabul ama mühendisleri kafanızı okuldan çıkarıp bakınca piyasada göreceksizi. (eğer okuyan varsa teşekkür ederim!)
kronin
(31/12/2012 - 01:28)
her sene aynı hikaye sıktı yeminlen. yok şu bilmem kaçıncı yok bu bilmem kaçıncı. kaçıncıysa kaçıncı bırakın bi yerlerde bilmem kaçıncı olmayı da kendi işinize bakın. bi kurtulamadınız şu öss mantığından
rlzjmynu
(31/12/2012 - 01:40)
hocalar-bölüm kontenjan artmasın diyorlar ama başbakan dinlemedi

senede 500-600 kişi aldılar


herkesin fakültesi yeniden yapıldı bizimki ortada yok.


asistan-ogretim gorevlisi kadroları açılmıyor


para az


bu durumda her şey size kalıyor


bide TIP fakültesi olanların sıralamalarda yukarı çıkması normaldir

ama makinada piyasa yıldızlı muhendislerin
n\a
(31/12/2012 - 05:15)
Evet her yıl aynı muhabbet dömüyor ve çünkü bizim okul her yıl listenin dişında kalıyor. Ayrıca kamuoyu görüşlerini etkileyen, haber yapılan bir araştırmanın analizini yapmak masıl öss mantığı olur bilmiyorum. Benim çok umrumda değil zaten. Ama üniversiteyi yönetenler oturup düşünmeli bu araştırma sonuçlarını.
kronin
(31/12/2012 - 10:41)
Öss mantığı abicim bal gibide öyle. Össde de aynı şey var. Puanı yüksek okula gitmeye çalışıyor herkes onun haricinde çok nadir adam başka faktörlere bakıyor. Burda da neymiş efendim okul bilmem ne sıralamasında yüksek sıralara çıkmış bu seferde ona göre tercih yapıyor. Kısacası hep başkaları onun yerine karar veriyor. Odtü güzel akademisyen yetistirir. Kaç tane adam ben akademisyen olcam diye seçiyor? Antalya üniversitesi sıralamada yok. Adamlar neler neler yaptı 2012 ye damgasını vurdu. 1. Olcaklarmi öss de hayır. Çünkü surelegene bi sıralama var ve değişmez. Kısacası bu siralamalar benim gözümde hiç bir anlam ifade etmiyor

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.