usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
matematiğin temelinin dil olduğunu bilmemek...
diften 100 aldım qanqaa! diyenleri duyunca yaziim dedim. Bunu bilen var mıdır bilmiyorum. Ben de yeni öğrendim zaten. Matematik mantığın uzantısıdır genşler. Bir matematik problemini çözerken ön kabullerle başlarsınız. Bütün ön kabulleriniz doğruysa sonuçta doğru olur. Mantık demek düşünmek, bir şeyi irdelemek demektir. Siz düşünürken mantıksal olarak ön kabullerle doğru sonuçlar türetirsiniz Bütün matematik problemlerinin mantıksal çözümü vardır. Mantık işaretlerden oluşur: "veya, ve, olmadığı zaman, eğer öyleyse, ise...". Bu işaretler ise dilin ürünüdür. Eğer dil olmasaydı mantık olmazdı(başka iletişim aracı devreye girer), mantık olmasaydı matematik olmazdı. Şimdi genşler bunu bilmeden matematiğe orta okul terk - lise mantığıyla bakarsınız tıpkı bakkal amca gibi ki genşlik 90 alınca hava felan atıyor ya bak sen şu işe :). İşte üniversiteli genşler durum böyle. Haydi şimdi gidin mühendis olcam ben ya! diyerek çalışın genşler


gönderen: silici - 28/12/2012 - 23:14
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
mrbremen
(28/12/2012 - 23:31)
hacı güzel yazmışsın da ne yazdığını anlayamadım okurken sonuna gelince başını unutuyorum diften de ikinci vize düşük geldi zaten ben intihar mi edim şimdi?
silici
(28/12/2012 - 23:37)
özet: matematiğin ne olduğunu, neyle ilişkili olduğunu bilmezseniz orta okul terk kafasıyla matematiğe bakarsınız
jander
(29/12/2012 - 01:58)
çok şey bekliyorsun be silici benim kafam dife hiçbir zaman basmadı, kaldım da kaldım.Diğer mesleki derslerde çok başarılı da değilim çok başarısızda.Şimdi burdan hareketle (sen öyle söylediğin için değil yanlış anlama) gerekeni yapamadığımı düşünüyorum.Mühendis olmak demek de mantığını anlamak demekse eğer bunun da mantığını anlayıp adapte olmak gerekirdi sanırım, ama kafadaki engelleri daha kaldıramamışız demek ki, böyle pis bi olay aga işte fena zehir olmak lazım bazen düşünüyorum da, inş biz oluruz, bir hp falan tanımlıycağımı düşünemem belki ama neden bizden biri bir ytü lü aselsan da yardırmasıni hizmet etmesin, aklınıza kuvvet beyler, başarılar...
silici
(29/12/2012 - 09:36)
@jander benim dif de kötü. Adamlar iyi not alınca hava felan atıyorlar bunu okuyunca havaları söner. Zehir gibiden kastın zeka herhalde ama bunun için normal zekalı olman yeterli. Burada önemli olan bilgili olman ve bu bilgileri en doğru şekilde kullanman. Bilgiyi kullanmak için neyin ne olduğunu bileceksin. Bu da akıllı olmak demek. İnan bana diften A getiren insanla senin aranda hiç bir fark yok. Çünkü bizim genşler sınava çalışıyor derse değil. Ezber bilgiler bir yere kadar... Difte dif denklerinin çözümleri gösteriliyor. Bunu diğer bilim dallarına uygulayamazsan hiç bir işe yaramaz. Bunun için her şeyin temelini bileceksin. Yani ya adam gibi mühendis olacaksın ya da ben mühendis olcam ya diye ortalama kasıp kendini kandıracaksın ya da paso yatacaksın.
kronin
(29/12/2012 - 10:25)
Paso yatacam orda çok güzel gözüktü yeminlen :-D difin bir mantığı var doğru ve iddia ediyorum o mantığını doğru aktaran bir hoca olsa herkes elini kolunu sallayarak şu dersi geçer. Daha dersi veren hoca mantığını çözememiş difin sen öğrenciden bunu beklersen cook ayıp edersin :-) her dif gördüğümde ziya soyucok hocami anarim elleri öpülesi saygı duyulasi ve akla gelen bütün saygı unsurları aklıma gelir. Ziya hoca olmasa bırak difi elimi kolumu sallayarak a alamayi sittin sene ben o dersi veremezdim.. Yalnız böyle mantığını anlamadan da yapmakta acaip zor arkadaş ya. Onu nasıl yapiyolar hala çözebilmiş değilim. Nasıl bir zaman ve emek harciyolar onlara da helal olsun.
silici
(29/12/2012 - 12:30)
genş sen yine offtopicsin beya
MCsas
(29/12/2012 - 16:29)
şimdi genş. dediklerin doğru. matematik fizik ya da diğerleri... gerçekten de hepsini anlamanın yolu dil bilgisini ne kdar bildiğine bağlı. nitekim fizik matematik dediğimiz bilimlerinde kendine has dilleri var. ama ortada bir başka gerçek daha var ki ; adam 100 ü çakmış aga.

acı... ama gerçek
silici
(29/12/2012 - 17:12)
matematik ayrı fizik ayrı bir şey genş
biri insanın yarattığı formal bilim diğeri doğa bilimi ki ben formal bilimle mantığa işaret ettim genş adam

ortada olan gerçek adamın sadece 100 alması. bu da artık cv sine yazarken + puan olur. mülakatta diften 100 aldım der. benim gözümde diften kalanla 100 alan arasındaki fark: unutulmak üzere ezberlenmiş bilgiler. sana göre acı bana göre böyle genş


koektsch
(29/12/2012 - 20:17)
Haklısın ama kısmen.
Mühendis olacak biri "matematik" öğrenmek zorunda değil. Kuramsal matematik kastım. Yani bir mühendislik öğrencisinin "Acaba bu matematik tamamen mantığa indirgenebilir mi? Matematik tamamen formel yapıda mıdır, değil midir" deyip zaten yüzyıllardır bitmemiş olan bir kavganın içine dahil olmak zorunda değil. Bu bir merak meselesi. Matematiğe veya matematik tarihine ayrıca merakı varsa, sonsuz küçük elemanlar konusunda matematik ve bilim çevrelerinde nasıl tartışmaların döndüğü meselesi kişinin ilgisini çekebilir. Dediğim gibi bu bir merak meselesi.

"Diferansiyel denklemler dersinde öğrenci dersin mantığını anlamıyor." dersen bunu anlarım. Zaten buradaki mantık daha farklı ve günlük bir anlamda. Ama evet bu konuda haklısın. Sanmıyorum iyi not alan bir çok öğrencinin, diferansiyel denklemlerin mühendislik için ne kadar önemli olduğunu bildiğini.
silici
(29/12/2012 - 20:51)
senin bu yazının hangi yanlışını düzeltiyim şaşırdım şimdi. Ben burada matematiğin mantıkla ilişkisini anlattım genş adam bunu da dile bağladım gayet güzel oldu. Yüzyıllardır çözülmeyen bir şey değil. Matematik insan ürünüdür diğer bilimler üzerinde kullanılabilir. Senin büyük tartışma dediğin şey önceki cümle. Tartışma dediğin şey de formal mi değil mi. Vay vay vay ne büyül tartışma... Matematik mantık demektir indirgenmesi felan filan yok. Sen dinamik sorusu çözerken matematik kullanıyorsun herhalde? İşte sen o soruyu çözerken bir yığın ön kabuller yapıyorsun farkında olmadan. Mantık dilini kullansan sayfalar tutar. Mantık demek ne demek? Düşünmek demek. Düşünme nasıl olur? Kendi kazandığın bilgileri mantıkla birleştirirsin. Bunu nasıl yaparsın? Dil ile. Dil yoksa mantık olmaz. Diyosunki "yea ben bunu bilsem nolcak?". Genş, bunu bilmezsen lisedeki öğrenci gibi matematiğe bakarsın + matematiği kullanan bir mühendisin matematiğin ne olduğunu bilmemesi de cahillik ile ayıp arasında bir şeydir. Burası lise olsaydı bir şey demezdim ama burası üniversite genş.
koektsch
(29/12/2012 - 20:54)
Üstad sen aşmışsın...
koektsch
(29/12/2012 - 21:01)
Cevap vermeyecektim de şu cümleye bittim:
"Matematik mantık demektir indirgenmesi felan filan yok."

Yahu, senin ucundan da olsa görüşlerini savunduğun B.Russel -ki modern mantığın kurucusudur- o indirgemeler üzerine 4 cilt kitap yazdı. Hey gidim hey..
silici
(29/12/2012 - 21:03)
dalga gecme ula nomıssız.
kronin
(29/12/2012 - 21:08)
Matematikte ki 4 işlemi oldum olayı sevmemisimdir:-D ya su yaşıma geldim hala çarpım tablosunu hızlı bi şekilde cevaplayip hızlı bir şekilde toplama çıkarma bölme yapamam :-D ne iş bilmiyorum valla yaptığım 4 işlemden en 3 u dicem 4 ude de yanlış çıkıyor arkadaş :-P
silici
(29/12/2012 - 21:12)
senin sorduğun soru "indirgenebilir mi "ydi. Ee indirgenmek ne demek... Russelin zamanında bu soru vardı genş. 4 ciltlik kitapmış bak hele sen beyfendi russeli okumuş da gelmiş :)
koektsch
(29/12/2012 - 21:20)
Senin cevabını merak ettiğim bir soru.

Pi sayısını insanlar mu buldu, yoksa doğada aslında böyle bir sayı vardı da biz mi bunu sonradan keşfettik?
silici
(29/12/2012 - 21:31)
oo genşten bir soru geldi. pi sayısı doğada 3.14... şeklinde yazılı bulunmaz. İnsanlar ilk önce kendileri bu sayıyı bulmuşlardır tamamı olmasada. Sonra da doğada bu sayının kusursuz bulunduğunu bulmuşlardır belki. Ama genş doğada toplama çıkarma yok. İnsanlar buna 4 islem yaparak erişmişler. Doğadada allahın hikmeti olarak kusursuz var genş beğendi nmi cevabi?
koektsch
(29/12/2012 - 21:40)
Benim beğenip beğenmemem mesele değil. merak ettim sadece ama ben öyle düşünmüyorum. Doğada 3.14 şeklinde yazılı olarak göremezsin ama doğaya kayıtlıdır o sayı. Şimdi burada "sayıların niteliği" devreye giriyor uzar iyice.

Son olarak şunu söyliyeyim;
Seninle ayrıldığımız nokta şu, bana mühendislik pek bilim adamlığı gibi gelmiyor. Tabiri caizse "teknoloji adamlığı" gibi görünüyor. Yani makine mühendisliği diye bir bilim dalı yok; fizik var, kimya var. Her bilim adamı bir mühendis olabilir ama her mühendis bilim adamı değil, hakikaten mühendislik yapıyor olsa bile. Eğer bilim adamı olmak istiyorsan matematiği kesinlikle bilmelisin ama mühendislik için aynı şeyi söyleyemem. (kuramsal matematik. Kuramsal matematik olmayasaydı bugünkü mühendislik olmayacaktı belki. Ama bunu da mühendisler değil bilim adamları sağladı.) Tabi mühendislik için bunun böyle olduğunu kesin olarak iddaa edemiyorum. Çünkü "mühendislik" olgusuna tam anlamıyla hakim değilim. Bu şu an için benim matematik ve mühendislik arasındaki ilişki için düşüncem.
silici
(29/12/2012 - 21:52)
doğada o sayı yoktur genş adam. Doğada mükemmellik vardır. Pi sayısı mükemmelliğin ürünüdür. Daha mükemmel olabilecek bir çok şey vardır. İşte insanın ürettiği matematik doğa ile uyuşuyorsa mükkemmelliğe yaklaşıyordur. genş işin temeli yaptığın şeyin ne olduğunu bilip bilmemek. Ben liseli gözüyle matematiğe bakmak istemem. Bunu bilmek de öyle zor değil ama russeli okumak zordur beya :)
koektsch
(29/12/2012 - 22:04)
Ben zaten matematiğin formellikle alakası yoktur demedim, diyemem de. O soruyu sormamın sebebi de şuydu, ben matematiğin tamamen formel olduğu fikrine katılmıyorum sadece. Liseli gözüyle matematiğe bakmam kısmında seninle tamamen hemfikirim. Ama, iphoneun argesinde çalışanların kuramsal matematiğe iyi hakim olduklarını zannetmiyorum. Ama dünyaya cihaz geliştiriyorlar.
Rusel´ın da 4 cildinin hepsini okuyamadım, haklısın zaman istiyor bayagı:)
silici
(29/12/2012 - 22:16)
matematik=mantık=dil. Çok zor değil. Bu arada russelli okuyup da burada bir şeyler yazıyoruz öyle laf atmalar felan olmuyor ona göre aklını alırım genş.
koektsch
(29/12/2012 - 22:22)
Dediğin doğru olsa bile formül o kadar basit değil.
Ayrıca Russel örneği orada çok zorunlu bir örnekti onun için verdim.
Onun dışında senin dediğin türden bir laf atma yapmam asla. Sadece cevaben ne gerekiyorsa onu yazdım. Benden bu akşamlık bu kadar. İyi geceler herkese.
silici
(29/12/2012 - 22:30)
sen "matematik mantığa indirgenebilir mi" sorusuna yüz yıllardır bitmemiş kavga diyorsun, russell i örnek veriyorsun bana sanki uydurarak yazmışım gibi beni zan altında bırakıyorsun ama russelin eserinde "tüm matematiksel argümanlar türetilebilir ve mantıksal formda ifade edilebilir" yazan şeyi bilmiyorsun. Laf atmak bunun adı genş.
kronin
(29/12/2012 - 22:44)
Bilim adamı mühendis olamaz. Teori ile pratik siyahla beyaz kadar farklidir.
koektsch
(29/12/2012 - 22:49)
"tüm matematiksel argümanlar türetilebilir ve mantıksal formda ifade edilebilir"
Ben russell´ın bunun aksi bir şey söylediğini iddaa ettiğimi hatırlamıyorum.
Peki ben sorayım bitmiş mi bu tartışma? Bitmişse Poincare, wittgenstein, waismann, steiner gibileri neden bitmiş bir şey için harcıyordu vakitlerini?
Ben bunlar doğrudur veya yanlıştır gibi bir yargıda bulunmadım. Ben bambaşka bir şey anlatmaya çalışıyordum. İstediğim şeyi anlatmam için örnek vermem gerekiyordu ve matematik dünyasında süregelmiş herhangi bir tartışma olan "mantık" konusuna atıf yaptım. Ve mühendis olmak isteyen birinin illa ki bu tartışmalar üzerine düşünmesinin gerekli olmadığını söyledim. Olay bu. Neyse dediğim gibi iyi geceler.
silici
(29/12/2012 - 23:01)
mantık tartışması üzerine atlayan kim genş? Russelin savunduğu şey çok kabul görmüş bir şeydir felsefidir. Bunu baz alarak mantık matematiktir demek yanlış olmaz keza ön kabullerle ilerler. Üniversiteye gelmiş birinin bunu bilmesi de ayıp olmaz. Ezberci eğitimden gelmiş genşler çözdüğü şeyin ne demek olduğunu öğrensin bu da fena olmaz kimseyi de bilim adamı yapmaz.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.