usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
dal secimi icin kamuoyu yoklamasi
Dal secimleri yaklasiyo malum,ufak ufak sorularda gelmeye baslamis gordugum kadariyla.Aklimda soyle bi fikir belirdi diyorum ki serbest kursuye her dalla ilgili bi baslik acilip belli bi sure sabitlense,bu basliklar altinda dal secimi yapcak 2.siniflar sorularini sorsa tecrubelilerde yardimci olmaya calissa nasil olur acep? Hem baslik kirliligi engellenmis olur hem de dallar arasi satasmalar ortadan kalkar(gecmis senelerdeki basliklarda bariz goruluyo)Bilmem nasil bakarsiniz bu fikre?


gönderen: hayatzorbehacı - 28/07/2012 - 19:12
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
kırocano
(28/07/2012 - 22:35)
genelin yapamayıp diğer dalların yapamayacağı tek şey söylesinler göreyim.

aklın varsa genel seç.


sklorenkima
(28/07/2012 - 23:22)
çok dogruuu.katılıyorumm
prof.
(29/07/2012 - 00:45)
Zaten dallaşma çogu okulda kalkıyor, herkes genel öğrencisi oluyor böylece öğrenci bilgi edinmek istediği konularla alakalı dersleri seçiyor . Ayrıca geneldende ögrenci bir dala yönelebilir o dalın derslerini alabilir.Genel dalı sayesinde öğrencinin keşke ... dalını seçmeseydim pişmanlığıda önlenmiş olmaktadır.
Pandemonium
(29/07/2012 - 00:45)
@kırocano ısı projeleri ısıcılar 6 proje yaparken genelciler ve diğer dallar 3 proje yapar.eğer tesisat ve ısı dalında uzmanlaşmak istiyorsan inanılmaz faydaları oluyor bence bunların.ısı hariç , diğer dalların yaptıklarının hepsini yapabilirsin genel dalında
n\a
(29/07/2012 - 01:01)
imalat candır. malzeme, talaşlı işleme, birleştirme yöntemleri, talaşsız şekil verme, döküm, kalite, üretim planlama.... çalışamayacağın bölüm yoktur büyük şirketlerde...

- ürün geliştirme
- kalite güvence
- üretim mühendisliği
- proses mühendisliği
- metod mühendisliği
- Montaj Bölümü
- Test Mühendisliği
- Giriş Kalite Mühendisliği
vs...


alayına gider.
kırocano
(29/07/2012 - 01:57)
@kırocano ısı projeleri ısıcılar 6 proje yaparken genelciler ve diğer dallar 3 proje yapar.

eğer arkadaşlar ısıcı bir hocaya gidip hocam ben iki proje yapmak istiyorum derseniz kimliği belirsiz kişiler sizi darp ediyor. istersen 10 proje yap kimse kimseyi durdurmuyor.
hayatzorbehacı
(29/07/2012 - 10:00)
iste bu yuzden boyle bi oneri getirmistim sekilde goruldugu gibi basladi yine ufaktan soz duellolari :D tamam sakince gorus bildirmek iyi de sonunda cogunlukla uslup bozuluyo maalesef.
attis
(29/07/2012 - 14:07)
her sene dal seçimi muhabbetinde "genel dalında yapamayacağınız hiç bir şey yok!" yargısında takılıp kalıyoruz, eh madem öyle neden genel dışındaki dallar var? ya da madem bu kadar avantajları varken biz neden genel dışındaki dalları seçiyoruz? Bence cevap verilmesi gereken soru budur . . .

İmalat dalı mezunuyum, çok da memnunum dalımdan, aldığım derslerde, yaptığım projelerden, hocalarımdan, asistanlardan vs. . .

Tüm bu mutlu mesut halimin tek bir sebebi var; o da dalı isteyerek, heves ederek, çaba göstereceğime inanarak seçmiş olmamdır . . .

benim gözümde genel dalını seçen insan mesleğinde özelleşmeyi değil, kendini kasmadan zorlamadan okumayı seçmiştir, o sebeple dal seçimi yapacak arkadaşlarında kendi içlerinde bir karara varmaları gerekiyor, özelleşme mi? rahatlık mı?

dip not: her ikisini bir arada sunan İmalat dalı var, tavsiye edilir . . .

hayatzorbehacı
(29/07/2012 - 14:23)
ve söz genelcilerde,davranin :D
grknkskn
(29/07/2012 - 19:46)
genel dalı öğrencilerinin istediği her dersi almaya başlamasıyla kendilerini en avantajlı güruh olarak görmeleri züğürt tesellisinden öteye gitmiyor.ne kadar kolay seçmeli ders varsa ona yönelmeleri uzmanlaşmaktan çok fazla kasmadan okulu bitirmek istediklerinin apaçık örneği.mesela genel okuyanların yüzde 80´inin tarım makineleri dersini almaları,sağdan soldan kolay geçilebilir ders olarak duyum almaları bunun en bariz örneği.

tabi ki istisnalar her zaman vardır ama kimse kendini kandırmasın.ne bir ısıcı,ne konstrüksiyoncu ne de enerji,otomotiv ya da imalatçı kadar kendinizi geliştirebilmeniz mümkün değil, eğer belli bir konuya yoğunlaşmak yerine her şeyden biraz bileyim deyip kolaya kaçarsanız.

bir ısıcı olarak ısıtma havalandırma gibi temel bir dersi ya da diğer dallardan temel olarak nitelendirilen dersleri almadan mezun olursan kusura bakma ama sana kimse bu konuda hak vermez,kendini kandırdığınla kalırsın.
Tastech
(29/07/2012 - 22:38)
genel seçen öğrenci daha avantajlı.çünkü 3. sınıfta aldığı derslere göre istediği bir alanda uzmanlaşabilir.Ama dal seçen bir öğrenci pişman olursa işi çok zor.Genel candır.
beCko
(30/07/2012 - 10:56)
Genel dalı iyidir.
Isı dalında okudum, bana asistanlar gelirken geneldeki arkadaşlarıma profesörler vb. geldi.
6 proje ile canım çıktı.
Bitirme tezi yapacak şirket bulma zorunluluğunun yarattığı zorluklar da cabası.

Ayrıca, ısı dalının iş alanı biraz "dar".

Benim tavsiyem imalat veya genel seçmen. İmalat dalını az kişi seçtiği için hocalarla yakın olursun. Zaten bizim imalat hocalarının çevresi geniş olduğundan eğer iyi bir öğrenci olursan çıkar çıkmaz iş bulabilirsin.

Bu arada, ısı mezunuyum ama imalat alanında çalışıyorum. (Ayşegül hocam, o kadar haklıydınız ki.)
8741
(30/07/2012 - 11:30)
Dal seçimi konusunda kararım imalat oldu. Ancak dal seçimi başvurularının ne zaman başladığı ve nasıl yapılacağını bilmiyorum.
reyyo8
(30/07/2012 - 11:50)
her sene aynı muhabbet döner her sene genelciler çıkıp genel avantajlı genel şöyle böyle... gibi laflar sarfederler.dal seçiminin bence akademk anlamda hayati bir önemi yok ama çalışmak istediğin sektörü
belirlemesi açısından çok önemli.ısıyı bitirdim imalatta çalışıyorum diye birşey yok çünkü daha yeni mezun birinin zaten iş seçme şansı yok.ileride tecrübe kazanınca askere vs. gidince neden istediğin sektörde çalışmayasın.

genel dalında teorik olarak istediğin dalda yoğunlaşma imkanın olsa da bu fikir %90 yalan oluyo.genelci olup da belli bir yöne odaklanman çok zor.nedenini anlatayım

atıyorum tarım makinaları taşıt ve çevre transport tekniği gibi farklı dallara ait kolay ve farklı dersler var ve genelciler makina okumanın zorluğu omuzlarına bindikçe dersi kolayca geçmek adına buralardan dersler alırlar.bi ordan bi burdan yani.sonuç olarak okuldan ortaya karışık dersler alarak mezun olurlar.bu birincisi.


hadi çok idealistsin diyelim dalından ödün vermeyerek bütün dal derslerini aldın ve oraya yoğunlaştın.gelelim makina tasarımı ve bitirmeye.

genelci arkadaşlar belirli bir dal seçmedikleri için bölüme dilekçe vererek alırlar projeleri.bölüm kafasına göre dağıtır öğrencileri.bir projeyi imalattan bir projeyi enerjiden bitirmeyi ısıdan yapan bir çok genelci arkadaşım var.


öyle genel seç yoğunlaş muhabbetleri yalan onu baştan söyliyeyim.

makina okumak zor ama ben biraz daha kolay bitireyim diyosan genel seç.başın çok da ağrımadan bitirirsin.ama şu da var ki bir dersi geçmek için öyle ya da böyle sınavlara çalışacaksın.o yüzden ben bugün de olsa enerji seçerdim.ayrıca enerji derslerinde ilk sene birşeyler öğrendikten sonra son sene genel tekrar gibi geçiyo dersler.biraz da genel kültür gibi.bu edindiğin bilgilerin çoğundan haberi yok genelcilerin.kendi dalım diye söylemiyorum bunu.bir ısıcının bildiğini de enerji öğrenciisi bilemeyebilir.

demek istediğim ben okuldan extra 3 5 şey öğrenmek istiyorum dersen dal seç yoksa genel seç.

hem sürekli şunu söylemişimdir bir yere ait olmak her zaman daha iyidir =)
atekinbardakci
(30/07/2012 - 13:15)
Arkdaşım;
Herhangi bir daldan mezun olmak zorunda değilsin. Ben Isıcıyım, 6 Makina Tasarımı ve 2 tane de (Kazan Projesi ve Havalandırma Projesi)
toplam 8 proje, ve bilumum ısı ödevleriyle mezun olduk...

Diğer hiç bir bölüm, ISI PROSES Dalı dersleri kadar zor, kasan, projeleri ağır değil.

Bunun iyi bir şey olduğunu sölemiyorum?
Ben de Genel´ci olsaydım, diyorum. Genelci olur, yine:
Gaz Tesisatı, Isıtma Havalandırma, Klima, Güneş Enerjisi, Enerji Yönetimi1-2, gibi dersleri alır yine ISI NOSYONU da alabilirsin.

Sorun şu; geliştiremezsin. Genelci olursun bu dersleri alırsın, hocalar saçma sapan Makina tasarımları yada bitirme projeleri verir.

Isıtma havalandırma dersini alırsın, 3 gün sonra unutursun. Ama o lanet olası KALORİFER TESİSATI PROJESİNE 3 ay uğraştıktan unutmak kolay mı??

Bu dediğim gibi idealist olmazsan; GENELCİ ol.
Tek bir dal´a da değil, 2 farklı dala yönel...

Isıdan o saydığım 4-5 dersi al.. Gerisini de ENERJİ ya da İMALAT...

3.bir dalı araya sokma... Sonra bir halttan anlamayan Mühendis olarak çıkarsın....

Ama, baba Arçelik, Baymak, Friterm, Demirdöküm, Beko falan staj yapan/çalışan arkadaşların çoğu ISI PROSES dal opsiyonlu...

Vardır bir hayır da diyor bazen insan!

Edit: Bir de saç kalmaz ISI´da...!!!
yusiyeyv
(30/07/2012 - 13:23)
konstrüksiyon dalı hakkında ne düşünüyosunuz peki? o dalı okuyanlar varsa yorum yapsalar biraz
olaylarolaylar
(30/07/2012 - 13:36)
yusiyev +1

Konstrüksiyon hakkında da biraz yorum yapabilecek arkadaşlar var mı?
attis
(30/07/2012 - 14:05)
merak ediyorum ısı dalındaki öğrencilere dönemde 2 proje yaptırmamış olsalardı, ısı dalı öğrencileri/mezunları kendi dallarını nasıl öveceklerdi?

hani dışarıdan bakan biri, ısı dalı dışındaki öğrencilerin hiç proje yapmadığını falan sanacak, öyle boş boş ısı dışındaki dalları seçip sele serpe mezun olduğumuzu düşünecekler . . .

yok öyle bir dünya!

imalat dalında 3 proje yaptım, hele hele maktas-2 projem 3-5 tane ısı projesine bedeldi, bilenler bilir ne kadar zorlandığımı, neler çektiğimi, eh madem iş projelerin zorluğuna geldi, benim gözümde de imalatın projeleri kadar zor projeler yoktur . . .

geçiniz efendim, objektif olalım, tavsiye amaçlı düşünceler paylaşalım, empoze amacı olmaksızın . . .


grknkskn
(30/07/2012 - 16:03)
@attis

emin ol kimse senin imalatı övdüğün kadar ne ısıyı ne de başka bir dalı övdü burda.ısının zor ve meşakatli bir dal olduğunu hem okuyan öğrenciler hem de hocalar söylüyor.

bence ezber yeteneği olmayan bir insanın imalat dalında başarılı olması çok zor.belli ki sen de ezberi seven birisin imalatı seçmişsin ama sakın hayatında bir ısı projesi yapmadan 3-5 ısı projesine bedeldir gibi cümleler kurma.burada kimse ben de dahil olmak üzere ısı dalı projeleriyle imalat dalı projelerini kıyaslamadı ki kıyaslamak da mantıksız.

benim ilgim ısıya olduğu için projeler ne kadar zor olsa da öyle ya da böyle yapar teslim ederim zira sen de öyle.eğer objektif olacaksak yazdığın yazıyı tekrar okumanı öneririm.kimse imalatı küçümsemiyor ki bence imalat mühendisliğin temelini oluşturur dolayısıyla savunmaya geçmen yersiz olmuş.
attis
(30/07/2012 - 16:13)
ama sen beni anlamamışsın ki . . .

herhangi bir dalı yüceltme ya da yerme gibi bir gayretim yok, olması da fazlasıyla anlamsız . . .

sadece kendi dalımı en objektif şekilde anlatıyorum, "imalat dalında şöyle bir şey var ki kimseler yok way way" demiyorum, yahu demem de mantıksız zaten . . .

dal mevzusu bu sene neden bu kadar abartıldı bilmem ama bu tartışma aynı seviye ve ateşte giderse, dal seçimi için bu siteyi takip eden insanlar pek sağlıklı tercihler yapamayacaktır . . .

neyse, madem imalatı çok övdüğüm gibi bir izlenim oluşmuş, hemen tükürdüğümü yalayayım, ısı imalatı döver, pis imalat kaka imalat . . .

oldu mu ?


reyyo8
(30/07/2012 - 16:19)
ısıyı 2 proje yapıyolar diye kimse övmesin ya da zor demesin

çünkü ısıdaki projelerin hepsinin örneği artık hazır ve ortalıkta dolaşan projeler.tek zorluğu üstünde zaman harcaman.yapılmayan veya ilerlemeyen bir proje değil hiçbiri
grknkskn
(30/07/2012 - 16:44)
ben aslında en başından beri okuduğu dalı öven öğrenci tiplerine karşıyım.önemli olan hangi dal olursa olsun seçip bitirmek değil, hakkını vererek bilgi birikimine bir şeyler katabilmektir.

ister ısı olsun ister imalat isterse diğer dalı seçenler araştırma duygusundan yoksunca sırf dersi geçebilmek için kopyala yapıştır mantığıyla projeleri yaparsa zaten bu mantaliteyle bir yere varamazlar.

kısacası dal seçecek arkadaşlar burada yazılanlardan çok kendi içgüdüleriyle hareket etmeli, neye ilgisi olduğunu düşünüyorsa o dala yönelmelidir.ben bunlarla uğraşamam diyorsanız da genel seçebilirsiniz pek tabi.
makuba
(30/07/2012 - 17:59)
çok doğru birşeye degınmıssın,başlık olayı mantıklı.hem dallar arası sıdık yarısı onlenmıs olur hem de konu dagılmaz.

Ama bunun ıcın baslıgı acabılecek deneyımlı 4.sınf veya mezunlara ıhtıyac var her daldan..

Bunu bu sene yaparsak gelenek olsun herkes bir donem altına yardımcı olsun..
n\a
(30/07/2012 - 18:40)
genelde ısı ve imal dallarından bahsedilmiş.peki konstrüksiyondan veya diğer dallardan da bahsedebilecek olan yok mu?ben konstrüksiyon seçmeyi düşünüyorum ve konstrüksiyoncular bilgi verirlerse yararlı olur diye düşünüyorum.
hayatzorbehacı
(30/07/2012 - 20:16)
@makuba,ben attim fikri ortaya da fikirden cok dallar tartisildi,en azindan bu sene icin denenseydi iyi olurdu:)
handsome40
(02/08/2012 - 13:43)
kons kraldır gelin. hem gelen az olduğu için çatı restorantta tanışma yemeği verilir dönem başı
Larva
(07/08/2012 - 03:35)
benim fikrim makine mühendisleri sonradan da ısıya yoğunlaşabilirler eğer isterler ise...

bugün mekanik tesisat mühendisliği için odadan yetki belgesi istediğimde dalımı üniversitemi sormadı, direk 1 yıllık bu alanda resmi tecrübe gerek dedi, sonra gel kursa katılacaksın vs. Yani okulda okuttukları dersleri özet bir şekilde birde kursta gösterecekler. Zaten 1 sene çalıştıktan sonra okulda da kursta da görmesek olur herhalde.

Doğalgaz işine gelince, büyük firmalarda makine mühendisleri iş olanakları var ama maaşlar pek iç açısı gibi görünmedi bana, doğalgaz yetki belgeleride makine mühendisi diplomasına sahip herkes tarafından 1 gün içinde başvurulup alınabiliyor.

Okurken en yüksek notla geçtiğim dersler ısı dersleri olmuştu. Formüllerin içinde kaybolup bir dal bitirmek bana mantıklı gelmiyor.

Makine mühendisi, biraz mekanik bilmeli, hidrolik-pnömatikten anlamalı, tasarım ve imalat yönleri kuvvetli olmalı vs.

Ben imalat dalını bitirdim vede kattıkları adına her şey güzeldi.

Bugün ilanlara baktığınızda, programlardan anlayan ve ısrarla yabancı dil isteyen, erkekler için askerlik şartı vb. ilanlar görürsünüz. Diğer dallar ile ısı proses burada ayrılıyor.

Isı proses isteyenler tamamen inşaat firmalarında çalışacaklarını unutmasınlar. Mimar ve inşaat mühendislerinin elinin altında olan bu sektör bazı yasal mecburiyetten makinecilere sığınmış durumda. Ve mekanik tesisat alanında baya iş bilen mühendislere yer veriyorlar, eğer çevresi yoksa bu ısıcının nereden başlayıp bu tecrübeyi oluşturacağı da muamma olur.

Vs. vs.

Yine her zaman iş şuraya geliyor, okul bitince neler biliyoruz ne kadar tecrübemiz var ve çalışmak istediğimiz alanları gerçekten biliyormuyuz ve ona göre donanım sahibi olduk mu?

Isı Proseste seçseniz, kendinizi ne kadar ne alanda yetiştirdiyseniz gider oralarda iş bulursunuz

Ve bu makine mühendisliği diğer mesleklerden daha karmaşık olabiliyor iş sahasında. Bir alana girdik mi, o alandan kurtulup sıfır tecrübeyle başka bir alanda yeniden başlamak ve yol kat etmek çok zor. İnşaat firmalarından(son dönemde makine mühendisleride şantiye şefi olabiliyor,bunun etkisiyle) çok fazla iş teklifi alabildim ama hiç çalışmak istemediğim bir alan. Gerçek şu ki, bu alanı tercih etsem, 2 yıl sonra vazgeçme şansımda kalmaz çünkü diğer alanlarda buradaki tecrübelerim hiç bir işe yaramayacak.

Dal seçilir, okulda bir şekilde biter, okul sonrası döneme yeterince hazırlanmakta mesele...
kb7
(09/08/2012 - 11:25)
arkadaşlar merhaba.

tartışmayı uzun zamandan beri takip ediyorum. ciddi anlamda sidik yarışı olduğu kısımlar var. doğru yorumlar da var yanlış yorumlarda. tabii bu doğru-yalışlık kime göre? benim öznel düşünceme göre.

nacizane ben de düşüncemi paylaşayım.

Isı dalı yeni mezunuyum. Şu an kurumsal bir firmanın ar-ge sinde çalışıyorum. güzel işler yapılıyor,güzel projeler. Yani yukarıdaki arkadaşımızın yazdığı gibi ısıcılar tamamen inşaat sektöründe çalışmıyor.

Sadece ısıcılar değil, hiç bir dal, tamamen bir sektörde nefes alıyor izlenimi oluşturulamaz, çünkü öyle bir şey yok.

Makine mühendisi çıkıyorsunuz, herkes her alanda çalışabilir. Dalın faydası, mezun olduğunuzda, yoğunlaştığınız alanda çalışmanız ve konulara yabancı olmamanız. Dal seçip, derslere kasmadıktan sonra, dalın da hiç bir anlamı kalmaz ki. amaç farkındalık yaratmaktadır. Yani tesisattan örnek verelim; tesisat terminolojisine hakim olmadan makine mühendisi ünvanı ile işe çok rahat girebilirsiniz de o terminolojiyi yakalamanız sıkıntı olur.

Kendimden örnek vereyim bu sefer de; çalıştığım alanda birden fazla kez T-s diyagramından fikir edinmem gerekti mesela. Eğer ısıcı olmasaydım bu kadar iyi hakim olamazdım konuya.

Ayrıca inşaat sektörü mimar ve inşaatçıların elinin altına sıkışmış demek, mkinacıları onlara bağımlı kılmaz. çünk makinacının inşaattaki çalışma aranı disiplinler arası değil tamamen kendi alanı.

İmalat hakkında bir şey söylemek istiyorum. Babam imalatçı olduğu için, çocukluğumdan beri tezgah tozu yuttum. İmalatçı arkadaşlar kadar teoriğini bilmesem de işçi kadar pratiğine hakimim diyeiblirim tezgahlarda. Aynı zamanda imalat sektöründen de az buçuk haberim var. Şunu net olarak söyleyebilirim;

İmalatta çok rahat iş bulursunuz. Ama üretim mühendisliği, bakım mühendisliği çok zordur. İşçi ile ilişkiler iyi bir örnek mesela bu konuya. Fabrika ortamına alışamayıp ´´ne işim var la benim burada´´ diyebilirsiniz. Tabii ki imalat mezunları masa başı ve rahat işler de bulabilir. Ama büyükç oğunluk üretim/montaj/ür-ge hattına girdiği için bu sıkıntıdan bahsediyorum.

Konstrüksiyon için ayrı bir parantez açmama gerek yok piyasa için bence. Tabii ki tasarım firmalarını dışarıda tutarak; büyük çoğunlukla konstrüksiyon ve imalat mezunlarının pazarlarının ortak olduğunu söyleyebilirim. Mechanical Design Engineer tanımı aslındaKonstrüksiyoncunun tanımıdır piyasada. Ama konstrüksiyoncunun hakim olduklarını (mesela CAD programı) imalatçı da yapabilir. Keza imalatçının yaptığını konstrüksiyoncu da.

İmalat için genel konuşmaya devam edersem; öğrenilen teoriklerin çok fazla piyasada uygulanma alanı grülmüyor. Sorunlar hep başlı başına Extreme sorunlar çok çok az çıkar. Çıktığı zaman da patron sizin teoriğinize güvenmeyip ilgili firmayı arıyor.

Isı dalı için sadece tesisat demek çok yanlış olur,tekrar söylemem gerekirse. Bakın termodinamik, ısı transferi ve akışkanlar mekaniği konularının tesisat sektörüne isteseniz de sıkıştıramazsınız zaten.

Açıklayamadığım yer olursa yine daha ayrıntılı yazmaya çalışırım. Özel mesaj atan olursa da cevaplamaya çalışırım.

Başarılar arkadaşlar.
magnet
(09/08/2012 - 20:46)
arkadaslar merak ettigim bir konu var mekanik tesisat dedigimiz ise gordugum kadariyla siradan bir okuldan mezun olmus bir makine muhendisi bile girebiliyor piyasada en fazla bulunan rekabeti en yuksek alanlardan n
magnet
(09/08/2012 - 20:56)
yanlislik oldu devam ediyorum..

rekabetin en yuksek oldugu alanlardan bir tanesi. bu isi yapmak istiyorum fakat bu durumlar beni korkutuyor acikcasi.
isi proses dalinda bir yildizlinin avantaji nedir acaba
ya da soyle sorayim tesisat isinde nasil iyi bir muhendis olunur ?
rlzjmynu
(10/08/2012 - 23:27)
dal olayını geçin zaten bir önemi yok

genel seçin kafanıza göre takılın en iyisi bu
arthas_menethil
(15/08/2012 - 20:01)
çok boş muabbet, okulun dışında daha dolu şeyler var
hayatzorbehacı
(16/08/2012 - 00:00)
@arthas böyle diyonda dediginin arkasini doldur azcik :D herkes düsündügünü yazsin diye actik bu basligi:)
arthas_menethil
(16/08/2012 - 01:05)
hayat aslında insanoğlu kendini bildiğinden beri kolay olmadı. hep bir zorluk vardı. dolayısıyla hayat zor dersem göreceli bir kavram olacak; yine de hayat zor. çok şeye müdahale edemiyorsunuz. hep dahil olmaya çalışıyorsunuz. malesef insanlar kendini sevdirmeye uğraşıyor. kimse kimseyi olduğu gibi kabul etmiyor. ve doğru zamanda doğru yerde olmanın çok önemli olduğunu öğreniyorsunuz. bir gün "... öncesiz sonrasız..." diye mesaj aldığınızda neden diye soruyorsunuz. herşey için. bu arada derslerinizi geçiyorsunuz diye bağlayayım olayı.
pertev
(16/08/2012 - 01:10)
ya arkadaşlar aslında yok o dal olmuş yok bu dal olmuş pek de fazla önemi yok sonuçta mezun olduğumuz zaman genel ünvanımız makine mühendisi olacak ve makine mühendisinin çalışabileceği her yerde çalışabilecek potansiyelimiz olacak...ama önümüzde de dal seçimi diye de bir durum var bu da bilinen bir gerçek.. burada bana göre yapılması gereken temel şey kişi hangi dala daha çok ilgi gösteriyorsa o dala yönelmesi yok bu dal kötü, yok bu dal iyi,yok bu dal 3 ü 5 e katlar gibi muhabbetler bence gereksiz çünkü bütün dallara bakarsanız aralarında uçurum yok üç aşağı beş yukarı aynı...bence hangi dal en iyisi arkadaşlar söleyin de ben de ona gireyim gibi sözler ilerde pişmanlık yaratabilir...yani EN İYİ DAL SENİN EN ÇOK SEVDİĞİN DALDIR.
attis
(16/08/2012 - 16:33)
ayrıca nereye giderse gitsin, insana en uzak mesafe hep sırtı olacaktır . . .
nighttwolf
(17/08/2012 - 16:39)
eğer aklında satış mühendisi olmak olan varsa imalat seçsin derim. ben öyle yaptım ve kesinlikle çok memnunum. zaten satış mühendisi olabilmek için herşeyden önce imalatı ve ürünleri iyi bilmek gerekiyor. ayrıca ezberin kuvvetliyse bu dal sana cennet gibi gelir.

yurci hoca & selahattin hoca & ayşegül hoca ´ların da verdiği tüm dersleri alın derim.

mezun abinizden size tavsiye.....
capusca
(17/08/2012 - 17:18)
her sene aynı dal muhabbeti. ben de bıkmadan her sene bu başlık açıldığında okurum. sorun bende sanırım.


arthas_menethil
(17/08/2012 - 19:05)
uu satış.. hiç havalı değil. 5 ay dayanabildim. bu da benim şahsi fikrim tabi
yusiyeyv
(17/08/2012 - 23:16)
nighttwolf;

ya ezberimiz kuvvetli değilse, zor gelirmi imalat? çünkü ben imalatla konstrüksiyon arasında kaldım?
silici
(18/08/2012 - 14:31)
Arkadaşlar bu dal seçimini 3. sınıfa geçenler mi yapacak yoksa 2. sınıfa geçenler mi? Başlıktan bir şey anlamadım.
makuba
(18/08/2012 - 14:47)
arada mkm.yildiz.edu.tr ´yi ziyaret edersen anlarsın başlıktan
silici
(18/08/2012 - 15:10)
3. sınıf öğrencileri içinmiş.

http://www.mkm.yildiz.edu.tr/haberler.php?id=361
acimasiztusbaga
(22/08/2012 - 01:05)
peki otomotiv hakkında söyleyecek şeyleri olan var mı aranızda? üniversiteyi yeni kazandım ve dönen muhabbetleri bilmiyorum ama hiçkimsenin otomotiv hakkında konuşmaması garip geldi bana
cntr
(23/08/2012 - 00:07)
Serbest kürsüyü termo 1 usiste dinamik usiste gibi basliklar işgal edeceğine arkadaşların dedigi gibi her dala ayri başlık açılıp sabitlense daha iyi olur. buraya daha fazla yorum yazmayip açılan başlıklara buradaki yararlı olacağını düşündüğünüz yorumlari kopyalayabilirsiniz.
Earthquake
(23/08/2012 - 00:20)
@cntr dostum serbest kürsünün amacı zaten o tür şeyleri paylaşmak. Tamam senin dediğin de olsun her dala başlıklar açılıp sabitlensin. ama serbest kürsüyü şu bu işgal ediyor diyemezsin özellikle de üyeleri bilgilendirme amaçlı bir başlık açıldığı zaman.

Ayrıca bu başlık şu anda sabit,yorumunu yazmak isteyen buraya da yazar, belki tartışmaya dönüşüyor burda yazılanlar ama aslında yapılan tartışmalar da bence bizlere daha fazla bilgi veriyor düşüncesindeyim. bu nedenle bence bu başlık alltında yorumlar gelmeye devam etmeli.
n\a
(23/08/2012 - 13:32)
Diyeceğim şu ki geneli seçin kafanız rahat olsun. Okulu bitirince kimse seni otomativ bitirdin diye Ford´a almayacak ki ısı´dan imalattan mezun olan arkadaşlardan da Ford´a giren çok.
Not : Ford sadece bir örnekti

braza_00
(24/08/2012 - 19:50)
Arkadaşlar benim bir sorum olacak , daha çok üst sınıflardan arkadaşlarımıza hitap eden. Şimdi genel dalını seçtiğimizi düşünelim ve dal seçmeliyi enerji dalından almak istiyoruz. Ders seçerken enerji dalı öğrencileri ile aynı anda mı seçiyoruz yoksa dalın öğrencileri önceden mi seçiyor? Paralel olarak diğer sorum da makina tasarımı ve bitirme tezi projelerini alırken seçim kriteri nasıl oluyor? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
n\a
(25/08/2012 - 08:10)
braza_00
seçmeli derslerde bazen 2 grup enerjiye 2 gurup genele açılır bazen de tek gurup olur 2 dala ayrı ayrı kontenjan verirler.
projelerde hocaya genel dalı oldugunu belirtirsen o dal öğrencisi kadar zorlamazlar seni
sklorenkima
(25/08/2012 - 12:18)
peki proje secimi.kafalarına göre mi dagıtıolar.kesin istedigimzden alabiliomuyuz.mesela imalata yogunlasmısımdır.gidip te ısıdan proje verıolar mı?
Atahan
(25/08/2012 - 14:06)
Arkadaşlar, merhaba. Dalım enerjiydi. Şu an çalıştığım işse imalat sektörü. Bence dalın bir önemi yok. Yalnız, mezun olduğumuzda sistem şu ankinden çok farklıydı. Bizden sonra okulda çok şey değişmiş. Teknik resim laboratuarlarında bilgisayar donamı var. Bizdeyse bilgisayar destekli teknik resim bile elle çizilirdi. Dal yönetmeliği değişmiş. Otomotivi enerjiden ayırmışlar. En önemlisiyse genel dalı öğrencilerinin alabildiği ders sınırlaması kalkmış. Bence en iyisi bu. Genel seçip her alanda biraz bilgi sahibi olmak. Şayet uzmanlık istiyorsanız yüksek lisansta bunu yapın. Bizim zamanımızda dal seçip pişman olan çoktu. Öğrenciler böyle forumlarda yazılanları okuyup ya da sağda solda duyulanlardan yola çıkarak dal seçerdi. Şimdi ise genel dalıyla önünüz açık. Bunu seçip size uyan üzerinde yoğunlaşmanız en iyisi. Mezun tavsiyesi...
yusiyeyv
(25/08/2012 - 15:42)
peki genel dalında proje olayı nasıl oluyo. hocalar kafalarına göremi dağıtıyolar? yani biz istediğimiz projeyi alabiliyomuyuz?

rlzjmynu
(25/08/2012 - 16:34)
en son bölüm dagıtmıştı genelleri
sylarfb
(26/08/2012 - 10:59)
genel dalının en büyük dezavantajı maktas1-2-3 te ortaya çıkıyor.Mesela herkes otomotive yükleniyor çok az kişi proje alabiliyor.
braza_00
(26/08/2012 - 20:25)
peki maktas projelerini hangi daldan alacağımıza biz mi karar verioruz ortalamaya göre hocalar mı atıolar? yani genel seçtiğimizi düşünürsek.. ve belki de en önemli soru şu ki tüm maktas projelerini ayrı dallardan alabiliyor muyuz? teşekkürler
sylarfb
(27/08/2012 - 11:00)
maktas için tercih yapıyorsun herkese ilk tercih gelmiyor belli bir kontenjan var sonuçta.Herkes atıyorum otomotiv yazdığında bunu karşılayamaz bölüm.. Projeleri atarkende ortalamaya bakmıyorlar.Zaten dilekçeyle başvuruyorsun o dilekcede ortalama kısmı yazmıyor yani ortalamanı bilmeden proje dalını veriyorlar.Ayrıca o kadar insanın teker teker ortalamasını çıkarıp sıraya sokacak durumlarıda yok.Bilgisayar üzerinden başvurulsa olabilirdi belki.
Maktas almak istediğin otomotiv değilse diğer bölümleri genel olsanda alabilirsin..Eğer otomotivse istediğin hocada popülerse işin zor...
ob07
(27/08/2012 - 11:03)
Genel dalı seçen bir öğrenci için alması gereken dersler nedir peki ? hani gerçekten bişeyler öğrenmesi için.
sylarfb
(27/08/2012 - 12:52)
6 tane dal mı var neyse bu dalların 2 ve 3 kredilik dersleri oluyor.Genel öğrencisi bu dal derslerinden istediğini seçer.alman gereken dersi sen belirleyeceksin..Genel öğrencisine farklı dersler açılmıyor.Usisten grupları farklı olarak seçiyorsun ama aynı dersi aynı saatte dal öğrencisileri ile birlikte görüyorsun.Ne öğrenmek istiyorsan onun dersini seç.O kadar kafaya takmayın toplam 10 tane dal dersi alacaksın zaten bu derslerdede aman aman şeyler öğrenmiyorsun...
largo
(27/08/2012 - 19:51)
birkaç sebepten ötürü dal konusuyla şimdi ilgilenebiliyorum tüm yorumları okudum

gerçekten sitenin kallavi yazarları yorumlarda bulunmuş ilk önce teşekkürler onlara

sorulduğunu görmediğim ama önemli olduğunu düşündüğüm birkaç soru var

*hangi dalı sevdiğimizi 2. sınıfa kadar aldığımız derslerden anlama ihitmalimiz var mı?mesela teknik resim ve imali seven imalat dalını da sever büyük ihtimal gibi

varsa muk din termo imal gibi 1. ve 2. sınıf derslerini düşününce sizce okuduğunuz dalı seçen birisi hangi dersleri kesinlikle sevmeli?

*sizce dalınızın hocaları yeterli mi sonuçta bize dersleri öğretecek bu konuda vizyon katması gerekenler hocalarımız

dalınızda ders veren hocaları ve asistanlarını göz önünde bulundurduğunuzda sizce yeterli ve iyiler mi?

*mezun olmayanlar da belki bilemeyebilir ama mezun olanlar en azından enerji dalından mezun biri nerede çalışır?(biliyorum her sektörde çalışır ama enerji dalında çalışırsa nerede çalışır)

mesela ben oldum olası otomotiv istiyordum ama otomotiv sektöründe çalışanlar kapı kulpundaki bir hatayı bile değiştiremezsin hafif robotumsu bir mühendis olursun demeleri beni otomotivden soğuttu

şuan enerji dalına yakınım ama ülkemizde şuan enerji dalı bitiren nerede çalışır arge çalışmaları yaygın mı yoksa otomotivden hiç mi farkı yok

*ben şuan 5-10 sene bir firmada çalışıp gerekli deneyimi kazandıktan sonra kendi işimi kurmak hep hayalim

ve bildiğim kadarıyla okulumuzdan mezun olup kendi işini kuran çok mezun var

onlar nasıl yaptılar ve hangi dal en çok buna müsait


sorularım bazılarına absürt gelebilir ama ilgilenip cevap verenlere şimdiden teşekkürler
sylarfb
(27/08/2012 - 20:04)
largo kendi işini kuracaksın ama nasıl bir iş yapmak istiyorsun buna göre seçin yapacaksın.Mesela tesisat işini öğrenip kendi işimi kuracam diyorsan ısı dalı sana daha yardımcı olur.Ama tasarım yapacağım falan diyorsan atıyorum hidrolik sistem tasarlarsın vs veya ar-ge mühendisi olmak içinde konstrüksiyon dalını seçmelisin(bence asıl mühendislik budur) ... Otomotiv dalı seçtiğinde forda falan girdiğinde mesela ordada ar-ge bölümü var zaten konstrüksiyon dalı ordada çok yardımcı olur sana..

Otomotiv dalı seçtiğinde yapacagın staj yerini bulabilecek misin buda önemli..Torpilin var mı misal? yoksa zorlanırsın ortalamanda yüksek değilse...
largo
(27/08/2012 - 20:59)
ya aslında benim asıl istediğim ve makine mühendisliğini seçmemdeki en büyük sebep belgesellerde izlediğim

mega makinelerdeki gibi yeni şeyler geliştirmeye araştırmaya zorlayacak bir şeye yönelmek istiyorum

mesela atıyorum bu çok hayali birşey ama

lamborghinin jantları adamları jantlardan 100 kg kazanıyorlar sv modelini yaparken

bana gelip 350 beygir gücündeki arabaya hem daha hafif hem daha sağlam bir jant tasarla diyecek

yani lamborghini sahibi değilde onun yüksek mühendislik gerektiren parçalarından birinin üretimini yapan firmanın sahibi olmak gibi

ya da audinin alüminyumdan yapılan uzay şasesi gibi gibi

sadece otomotivden örnek verdim ama diğer sektörler içinde de olabilir

mesela dünyada eski trenleri söken ve buradan çıkan hurdaları dev öğütücülerde öğütenler ve burada çıkanları yeniden kullanır halde ingot olarak satan firmalar var

ya da en extreme olanı yüzde 90 mızda vardır bunun gibi birşey diye tahmin ediyorum

almanya ya da japonya da maglev firmasında 10-15 sene çalıştıktan sonra Milli maglevi yapmak gibi şeyler

ya biliyorum söylediklerim çoğu kişiye saçma gelecek ama dünyada bunları yapan mühendisler var ve bence gerçek mühendislerde her zaman sınırları zorlayanlar

ben olamasam da her zman saygı duyacağım kişiler

baracuda
(28/08/2012 - 01:55)
genelcandır.net
dsatine
(29/08/2012 - 16:25)
Dilekçe veren bir arkadaşım genele ve otomotive yoğunluk olduğunu söyledi. Diğer dallar çok azmış.
makuba
(30/08/2012 - 12:56)
imalatı seçmey düşünüyorum kararımda etkili olanlar şöyleydi:


otomotiv dalı için otomotiv alanında bilgi edinmemin,proje yapmamın yapmak istediklerimle örtüşmediğini düşündüm.

ısı dalında ise tesisat odaklı bir programın,projelerin olması beni uzaklaştırdı.

enerji dalında ise sanki dal dersleri zorlama olarak çıkarılmış gibi geldi,projelerimi aslında enerjiden yapmak isterdim ama bunun için de genel seçmem gerekecek,belki de o projeleri alamayacaktım bu sebeple böyle bir ayrıma da gitmek istemedim.

son olarak imalatta karar kıldım dalın aslında çok önemli bir şey olmadığını ama yine de önemli bir şey olduğunu düşünüyorum bu sebeple "şu sektör popülermiş onun dalında okuyalım" gibi bir mantığın kimseyi bir yere götürmeyeceğini düşünerek ilgim de olan imalat dalını seçmeye karar verdim umarım hayırlı olur.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.