usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
şu an çalışan mezun var mı
bin lira teklif ediyorlarmış, bir çok arkadaşım iş bulamıyor mezun olucam diyorum keşke birinci sınıftan bırakıp tekrar sınava girseydim

uğraşmazdık ferhatla filan


gönderen: rlzjmynu - 19/04/2012 - 23:26
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
sass
(20/04/2012 - 08:08)
Para kazanmak istiyorsan "dönerci dükkanı aç" veya "eğlence sektöründe, sağlık sektöründe iş yapacaksın" diyor hocalarımız. Sorun bizden kaynaklı.Eylem yapan yok. Hakkımızı bize vermelerini bekliyoruz. Bakın doktorlara, grev kanunen onlara yasak olduğu halde bir doktor ölüyor hemen ortalığı ayağa kaldırıyorlar, iş bırakıp tatilleri birleştiriyorlar. Maaşlarının düşük olduğunu iddaa edip bile yürüdükleri oldu ki maaşları belki bizim hiç alamayacağımız seviyede. Siz hiç makina mühendislerinin yasal hakkı olan topluca grev yaptığını gördünüz mü? İşveren çalışanın sesi çıkmadığı sürece kısar. Herkes, bölüm çok kalabalık diye birbirine söyleniyor ama bu konuda hiç eylem görmedim. Daha okulda hakkını alamayanlar ne yazık ki iş yerinde de alamayacaklar. O zaman bin lira maaş müstahaktır hepimize. Yalnız bin lira dışında başka haklar ve ödemeler mevcuttur yoksa İstanbul´da geçinemezsin bile. Hoş yine de ancak karnını doyurursun. Şahsen okulu bıraksam bile İstanbul´da 1.500´ten aşağı hiç bir işte çalışmam ki çalıştıklarım da bu parayı veren firmalardı (Biri hariç).
arthas_menethil
(20/04/2012 - 08:42)
dev şirketler olmasa da eli yüzü düzgün, kendi içinde az çok organizasyonu sağlamış, görev dağılımı belli olan bi firma 1500 den aşağı vermez. 1000 lira gibi teklif edenler ufak çaplı yerlerdir. bir de ufak yerlerin çoğu kosgeb den devletten proje ayakları yapıp yardım alır. senin maaşın çoğu da ordan gelir. sana iyice bedava eleman gözüyle bakar, işçisi senden daha değerli bile olabilir, gözünde. karamsar olmaya gerek yok ama mezun olunca belli bir süre tırmalayacağımız kesin. @sass haklı. sıfır organizasyon var. o yüzden herkes kendi başının çaresine bakıyor.
attis
(20/04/2012 - 09:42)

piyasada mezun mühendis çok, elini sallıyorsun mezun mühendise değiyor, sadece makine değil her daldan binlerce mezun piyasada iş kovalıyor . . .

ama piyasada mühendis açığı da çok fazla, hele ki ciddi derecede makine mühendisi açığı mevcut, firmalar cidden gelecek gördükleri makine mühendislerini gayet iyi şartlarda bünyelerine katıyorlar . . .

henüz mezun değilim ama 10 aydır çalışıyorum, işim gereği sık sık hadımköy, ikitelli, imes, gebze, tuzla ve şekerpınar gibi sanayi bölgelerindeki fabrikalara gidiyorum, genel müdüründen usta başına kadar herkesle konuşma fırsatı buluyorum, soruyorum, " mühendis açığınız var mı?" diye, bir kez dahi " yok be kardeşim ne açığı" diyeni görmedim duymadım, her seferinde şunu duyuyorum: "güvenebileceğimiz bir arkadaşın var mı? hemen alalım işe" . . .

çok arkadaşlarımı işe soktum bu sayede, bundan sonra da elimden geldiğince iş bulmaya devam edeceğim arkadaşlarıma, neyse konumuz bu değil, şartlarını soruyorum, ne kadar veriyorsunuz makine mühendisine?

henüz 1500 den aşağı vereni duymadım, işitmedim, hatta en son bir firma için makine mühendisi lazımdı, firmanın sahibi aradı beni, "tanıdık, güvenebileceğimiz bir arkadaşın var mı?" diye, ne kadar maaş vereceksiniz? diye sordum, 2000 dedi, aradım buldum arkadaşlarımdan birini, yeni mezundu ama 2000´e başladı . . .

görüldüğü üzere tanıdık çok önemli bu işte, fakat tanıdıktan öte insanın kendisini yetiştirmesi ve geliştirmesi şart, yıllardır herkes "aman ingilizcemi geliştireyim, aman solid öğreneyim, aman sertifika biriktireyim" diyerek milyarları harcadılar kurslara, iyi güzelde piyasada her şey bu demek değil ki . . .

çalıştığım yere iş başvuru için gönderilen cv lere bakıyorum, harbi söylüyorum orta okul öğrencisi böyle yazmaz, bu şekilde hazırlamaz . . .

"iş deneyimleriniz: xx firmasında bissürü projede yer aldım"

aynen bunun gibi cümlelerle anlatan insanlar var kendilerini, kusura bakmayın ama böyle cv hazırlayan, kendini bu şekilde anlatan bir insana kimse kolay kolay iş vermez, sonra da niye makine mühendisi oldum ki ben diye dövünür dururlar . . .

ingilizce, çizim programı bilgisi, sertifika falan bir yere kadar, insanın kendini ifade edebilmesi anlatabilmesi ve her şeyden öte üniversite hayatının kendisine getirdiklerini dışa yansıtabilmesi gerekli, cv ve içindekiler %30 ise, bahsettiğim tüm bu kişisel kazanım yansıtmaları da en az %50 dir, belki daha fazlasıdır, geriye kalan ne varsa da tanıdığa bakar . . .


son olarak piyasanın yıldızlılara bakış açısına gelince, her yerde yıldızlı mühendis var, her yerde yıldızlı makine mühendisleri var ama şu gün hangi firmaya giderseniz gidin "ben yıldız makine mezunuyum" dediğinizde yaşınız tecrübeniz bilginiz ne olursa olsun size saygı duyuyorlar, işe alım süreçlerinde de 1 adım önden başlamanıza imkan tanıyorlar, ha biri kalkıp itü lü odtü lü yönetici iken biz imalathane de sürünüyoruz da diyebilir, merak etmeyin çalıştığı yere kendini kabul ettiren herkes günün birinde müdür de olur yönetici de . . .

siz yıldızlısınız, büyük düşünün . . .



phata
(20/04/2012 - 10:24)
attis...ayakta alkışlıyorum...
bir süre sürünmeden yada tozunu, yağına elini değdirmeden mühendis olunmaz...
2006´dan beri çalışıyorum.. burnumu hiç yüksekte tutmadım. okuldaki 4. senemde part-time bir yerde işe başladım ve 2 senede vazgeçilmeyen bir eleman oldum çünkü meraklı ve öğrenmeyi isteyen biriydim.
bu okulumu çok etkiledi ama çok büyük işler yaptım. maaş konusu tabiki önemli ama ilk başladığınız yerde 1-2 sene içersinde uzman olursunuz hevesiniz ve çalışkanlığınız varsa.
CV´lerde stajlarda yaptığınız işleri (gerçekten yaptıysanız) detaylıca yazın. çünkü tek deneyiminiz budur.
Bir de en önemlisi saygılı olun, dürüst olun ve hevesli olun...
Yıldız gerçekten piyasada ismini söyleyince saygı duyulan bir yer.
Kendinize güvenin ve isteğinizi karşı tarafa hissettirin.
mezuniyetten 2 sene sonra tam bir acemi mühendis olacaksınız buna inanın...
yazacak çok şey var ama iş bekler
sevgiler...
nalmes
(20/04/2012 - 12:51)
arakadas cok iyi açıklamış. ewt mezun olan arkadaşlarım hepsi iş buldu yaptı büro acdı thy ye grdi igdaşa girdi, asansör firmasına girdi mercedese girdi, ford a girdi vs vs. iş konusunda bu kadar panik yapmayın sadece kendinizi hazırlamaya bakın. ilk başlangıçda kimse sizi mühendis diye almıyor yetiştirilmek üzere alınıyorsunuz. burada da öenmli olan yetiştirilebilmeye ne kadar müsaitsiniz. ne istiyorsunuz. asansör firmasında başlayan arkadaş 800 tl ile amelelik ederek başladı. hatta bir nevi işci idi başda ama her şeyi öğrendi, şu an işini sağlam yapıyor her yönü ile o yüzden kalifiye bir eleman, iş değiştirirken gelen teklifleri değerlendiriyor artık. vs vs korkmayın ama hazırlanın
kronin
(20/04/2012 - 17:24)
makine mühendisleri odamız gerizekalı işlerle uğraşmazsa bizde örgütlenebiliriz. makine mühendisleri odasının çıkardığı dergiyi eline alıp okuyanınız varsa bilir içinde makine mühendisliğine ait hiçbir şey yok. paso siyaset akp ye giydirme şeklinde boş boş yazılar boş boş işler. böyle mallar olduğu sürece o odanın başında sen hakkını biraz zor ararsın.
largo
(20/04/2012 - 18:22)
@attis eğitim ve meslekle ilgili konuştuğunda dikkate değer bulmuşumdur

benim daha sektör görmemiş ama sektörün içinde olanlarla konuşmuş biri olarak düşüncem

1000 tl ile işe girende de sıkıntı vardır yönünde

ben çok gördüm imal malzeme ölçme teknik resim gibi bölüm derslerinden bir haber

çok arkadaşımız var ben çok iyiyim demiyorum ama en azından dersleri alın terimle geçiyorum kopyayla değil

o yüzden okul bence bir yere kadar çok güzel öğretiyor teoriyi

ama ing konusunda berbat haliyle ikinci dil yok zaten

bize elle çizim gösterildi

azcık matlab bilgisiyle mühendis olunacağına inancım az ki denildiği gibi daha iki kelimeyi bir araya getiremeyip sunum yapamayan 3. 4. sınıf öğrencileri,sırf ben ing konuşamam diye speaking sınavından geçen A kuru arkadaşlar vardı

bunlarda elbet kişi tarafından düzeltilmeli ama bu deneyimli olmayan birinin görüşü daha deneyimli arkadaş temeli daha sağlam şeyler demişlerdir elbet
nceylan
(23/04/2012 - 11:52)
Okuduğunuz sürece kendinizi geliştirmeye bakın biraz klasik olacak ama " Sadece derse girerek mühendis olunmaz!".
mutant
(23/04/2012 - 15:22)
50 tane tasarım programı bileceğim diye kendinizi kasmayın. Programın öğrenilmesi toplam 10 günlük iş, mühendislik yorumu katamazsan teknik ressamsın zaten.

dersleri güzelce öğrenin, 2 tane yabancı dil edinin, bir tane tasarım programı öğrenin (hepsi aynı zaten) yeter. 1000 lira verenden de koşarak uzaklaşın.

ayrıca tanıdık falan yalandır. yıldızlı adam büyük düşünecekse tanıdıktan medet ummayacak. haydi gidin iki lisan öğrenin de siz kendiniz tanıdık olun.
Stormrider1983
(23/04/2012 - 15:24)
Bazı arkadaşlar okul bitirmeyi çok büyük meziyet olarak görüyor... Tamam zor bir bölüm bitirmesi de zor fakat sadece okula git gel akşam iç eğlen yat değil okumak gerektiğinde insan ilişkilerini geliştirebilmek gerekir bunun için de bir organizasyon şirketi yada bunun gibi yerlerde çalışarak insanları tanımak nerde nasıl konuşulacağını öğrenmek lazım neden işe eleman alırken çağırıp sizinle sohbet ediyorlar sanıyorsunuz tamamen sizin konuşma becerinizi ve kendinize olan saygınızı test ediyorlar... Kendine olan saygı burnu havada olmak olmadığı gibi pısırıklık da değildir ortasını tutturmasını bilmek lazım... Ayrıca staj yaptığınız yerlere dikkat edin genelde ilk teklif ordan gelir (bana arçelikten gelmişti) ... İngilizceniz iyi olsun... Bilgisayarı çok iyi bilin program demiyorum çünkü onları işine yarayacak programın zaten eğitimine gönderecekler pc bilseniz yeter... Bir de 1000 liraya işe girdi falan yapmayın yaa benim tüm arkadaşlarım 1800 üzeri başladı ama askerlik şart yoksa kimse zaten sallamaz birşey katmaya çalışmaz size çünkü sadece geçici olduğunuzu düşünürler...
civan1
(27/04/2012 - 09:05)
Ben bundan 2.5 yıl önce henüz daha 2.sınıfın sonu, 3.sınıfın başında karar vermiştim makine mühendisliği yapmamak için. Ama o kadar okudum, mezun olayım dedim ve uğraşıyorum mezun olmak için.

Bunun sebeplerinden birisi, piyasada makine mühendisi fazlalığı idi. Öyle şartlarda çalışıyorsunuz ki o işi kabul etmeseniz başkası sizin yerinize zaten kabul edecek ve o çalışacak. Kobilerin çoğu zaten adete "şaka". Ama tabi değer verenler de yok değil.

Şu anda emin olun Ford´da çalışan birçok arkadaşım da halinden memnun değil. Tabiri caizse adeta sömürüyorlar.

Piyasanın bu kadar düşmesinin bir sorumlusu varsa o da makine mühendisleri odasıdır. Eylemlere çağıracaklarına adam gibi haklarımızı savunsunlar şirketlere karşı.

Üniversiteler desen ayrı bir komedi.

Üniversite - Sanayi işbirliği adı altında şirketlere onların istediği gibi modern köleler yetiştiriliyor.

Eğer sektörünüzü değiştirmek istiyorsanız bunu erkenden yapın. Makine mühendisi olmanız başka bir sektörde çalışmanıza engel değil. Hele ki yeni sektörlerde ilgi bile çekiyorsunuz.

Saygılar.
rwanda66
(29/04/2012 - 02:19)
abiler ben bölüme girdim,hata ettm arastırmadan girdim ama ailem üniverste konusunda pek fikre sahip degildi,aile dostlarımızında fikriyle bu bölümü sectim ama yapamadım.4. sınıfım ama ilk sene geldikten sonra devam edemedm,boşta duramadm baska arayıslara dadım ve özel ders işine girdim.okula gelmedim 2 sene resmen ve özel ders işindeki sıcak para çok çok sıcak geldi.çalışma saatime oranla müthiş paralar kazandım ama bu sürede okulu unuttum resmen.bırakmaya karar verdim bırakamadımda bu saatten sonra.uzun lafın kısası uzatmıyım eger para kazanmak isteniyosa çalışılıyo kazanılıyo...vasıfsız bir ögrenciyken ayda 2000 lirayı bulabildiysem ben zamanında,yıldız mezunu ve kendini kısmen geliştirmiş bir mühendis çok daha iyisini kazanabilir diye düşünüyorum.
fight_might89
(03/05/2012 - 14:38)
aynen para kazanmak iyi bir kariyerle bire bir orantılı değil

ama öss sistemi öğrenciyi daha çok puan =daha çok mutluluk ve para gibi programlıyo.

etrafıma bakıyorum ve öğrenciler arasında gözü açık tip gerçekten yok.zira para kazanmak gözü açık olmaktan başka bişey değil.

özellikle makinada okulu bitiriym şu firmanın argesine giriyim(özellikle otomotivcilerde var bu ki ne var şu otomotivde anlamıyorum (çok sıkıcı ve parası az aynı zamanda gelecekte de maaşların düşeceği bir sektör) diyen adam çok.oraya girip yerinde sayacağını her gün aynı işi yapıp hiç bir sosyal çevre edinemediği için kendine ait bir iş kurma planının olamayacağını düşünemiyolar.

kısacası ben çok para kazanmak istiyorum diyosanız körü körüne makina okumakla bir halt olmaz ama eğer net hedef odaklı uyanık biriyseniz makina okuduğunuz için yapılabileceklerin sınırı yok
haydari
(10/05/2012 - 21:49)
genel olarak arkadaşların dediği gibi başta biraz sabır ve sebat göstermek önemli. maaş düşük olabilir, şartlar zorlayıcı olabilir ama orası senin kendini kanıtlayacağın yer. kimse kara kaşına kara gözüne çalıştırmıyor kimseyi. herşeyde, her yerde aynı durum söz konusu değil mi? futbol oynayan çok ama çoğu bi alex değil mesela. gözde meslek kavramından ziyade gözde çalışan kavramına odaklanmak lazım. işine kendini vererek, özverili çalıştığında kimse ortada kalmaz. yıldız mezunu olmak piyasada avantaj sağlayan bir durum üstelik. önemli olan kaliteli olmak ve kaliteni göstermek. kaliteli olmak demek tüm dersleri yalayıp yutmuş olmak değil. adam olmak aslında en temelinde.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.