usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
atölye stajı defteri nasıl yazılır ?
bu konuyu açmak haddime midir bilmiyorum ama son zamanlarda staj defterinin nasıl yazılacağına dair açılan onca sorudan sonra , belki insanlara yardımcı olurum diye yazıyorum bu yazıyı , yanlışım varsa affola . . .

Madde madde gidelim :

1. Döküm defteri :

- İlk olarak fabrika tanıtımı yapılır , fabrikanın faaliyet alanı , üretim kapasitesi , çalışan mühendis tekniker ve işçi sayısı gibi bilgiler yazılır ( 1- 2 sayfa )

- Ardından fabrikanın dökümhanesi tanıtılır , dökümhanenin bir krokisi çizilir , ergitme ocakları , maçahane , modelhane gibi birimler krokide gösterilir , dökümhanenin çalışma yapısı kısaca anlatılır, dökümhaneden 1-2 fotoğraf koyabilirsiniz. ( 2-3 sayfa )

-Daha sonra döküm hakkında bilgi verilmeye başlanır , bu kısımda uzun uzadıya tüm döküm işlemleri hakkında bilgi vermek yerine fabrika bünyesinde yapılan döküm işlemlerine yer verilmelidir , örneğin fabrikada sadece kum kalıba döküm işlemi yapılıyorsa , staj sürecinde sadece kum kalıba döküm işlemi ile ilgili uygulamalar yapabileceğiniz için staj defterinde hassas döküme yer vermek gereksiz olur , bu sebeple sadece fabrikada gördüğünüz döküm uygulamalarını yazmalısınız . ( tahminen 6-8 sayfa )

- Fabrikada uygulanan iş güvenlik kuralları hakkında bilgi verin ( 1-2 sayfa )

- Son olarak stajınız sürecinde yaptığınız döküm uygulamalarına yer verin , dökümünü yaptığınız parçaların dökümünün nasıl yapıldığını , metalin ergime sıcaklığı , katılaşma süresi , kimyasal bileşimi gibi parametrelerine yer vererek anlatmaya çalışın , parçanın varsa maça model maça sandığı gibi teknik resimlerini mutlaka çizin , son olarak uygulamasını yaptığınız parçanın teknik resmini antetli a3 ya da a4 teknik resim kağıdına çizin , toplamda 4 uygulama olacak . ( ne kadar süreceği size bağlı )

2- Talaşlı Defteri

- İlk olarak fabrika tanıtımı yapılır , fabrikanın faaliyet alanı , üretim kapasitesi , çalışan mühendis tekniker ve işçi sayısı gibi bilgiler yazılır ( 1- 2 sayfa )

- Fabrikanın talaşlı imalat atölyesi tanıtılır , atölyenin krokisi çizilir , atölyedeki takım tezgahları ve özelliklerinden bahsedilir , atölyeden 1-2 fotoğraf koyabilirsiniz ( 3-4 sayfa )

-Talaşlı imalat olayı anlatılmaya başlanır , bu kısımda da stajını sürecinde gördüğünüz talaşlı imalat işlemlerine yer verin , örneğin firma da sadece tornalama ve matkaplama işlemi yapılıyorsa ve sizde staj sürecinde bunları gördüyseniz gidip boş yere frezelemeyi ya da vargellemeyi anlatmayın ( tahminen 6-8 sayfa )

- Fabrikada uygulanan iş güvenlik kuralları hakkında bilgi verin ( 1-2 sayfa )

-Son olarak stajınız sürecinde yaptığınız talaşlı imalat uygulamalarına yer verin , talaşlı imalat yoluyla imal ettiğiniz parçaları , nasıl imal ettiğinizi ve imalat sürecinde dikkat ettiğiniz parametreleri anlatınız , özellikle tezgahın devir sayısı , işlemin kaç pasoda yapıldığı , kesme kuvveti gibi değerler önemlidir , daha sonra uygulamasını yaptığınız parçanın teknik resmini çizin , toplamda 4 uygulama olacak ( kaç sayfa olacağı size bağlı )

3- Talaşsız Defteri:

- İlk olarak fabrika tanıtımı yapılır , fabrikanın faaliyet alanı , üretim kapasitesi , çalışan mühendis tekniker ve işçi sayısı gibi bilgiler yazılır ( 1- 2 sayfa )

- Fabrikanın talaşsız imalat atölyesi tanıtılır , atölyenin krokisi çizilir , atölyedeki talaşsız şekillendirme makineleri hakkında kısaca bilgi verilir , atölyeden 1-2 fotoğraf koyabilirsiniz ( 2-3 sayfa )

- Talaşsız imalat olayı anlatılmaya başlanır , diğer stajlarda da olduğu gibi stajınız sürecinde gördüğünüz talaşsız imalata işlemlerini anlatın , presle şekillendirme ya da tel çekme gibi işlemleri gördüyseniz gidip boş yere haddelemeyi anlatmayın ( 6-8 sayfa )

- Fabrikada uygulanan iş güvenlik kuralları hakkında bilgi verin ( 1-2 sayfa )

-Son olarak talaşsız imalat stajınız süresince imal ettiğiniz parçalardan bahsedin , nasıl imal ettiğinizi hangi makineleri kullandığınızı , dikkat ettiğiniz parametreleri vs anlatın , son olarak imal ettiğiniz parçaların teknik resimlerini çizin , toplamda 4 uygulama olacak . ( ne kadar süreceği size bağlı )

4- Kaynak Defteri:

- İlk olarak fabrika tanıtımı yapılır , fabrikanın faaliyet alanı , üretim kapasitesi , çalışan mühendis tekniker ve işçi sayısı gibi bilgiler yazılır ( 1- 2 sayfa )

- Fabrikanın kaynak atölyesini tanıtacaksınız , atölyenin krokisini çizin , kaynak atölyesindeki kaynak makinelerinden bahsedin , atölyeden 1-2 fotoğraf koyabilirsiniz ( 2-3 sayfa )

-Kaynak işlemini anlatmaya başlayacaksınız , yine sadece stajınız sürecinde gördüğünüz kaynak işlemlerine yer verin , örneğin stajınız sürecinde sadece gaz altı kaynak işlemi gördüyseniz gidip elektrik artk kaynağını anlatmayın boş yere (6-8 sayfa )

- Fabrikada uygulanan iş güvenlik kuralları hakkında bilgi verin ( 1-2 sayfa )

- Son olarak stajınız süresince yaptığınız kaynak uygulamalarından ve uygulamalar sırasında imal ettiğiniz parçalardan bahsedin ,imalat sürecinin nasıl olduğunu ve parçayı nasıl imal ettiğinizi, kaynak işlemleri sırasında dikkat ettiğiniz parametreleri anlatın , parçaların teknik resimlerini çizin , toplamda 4 uygulama ( ne kadar süreceği size bağlı )


tüm bildiklerimi yazdım , yanlışım eksiğim elbet olacaktır , staj defteri yazımı konusunda benden daha tecrübeli arkadaşlar vardır , onlar gereken ekleme ve düzeltmeleri yaparlar zaten . . .

Tek amacım staj defteri yazacak arkadaşlarıma yardımcı olabilmektir ,umarım bu başlık sayesinde sitedeki staj defteri nasıl yazılır ? tarzındaki sorularda son bulur . . .

Herkese kolaylıklar diliyorum , saygılar sevgiler . . .




gönderen: attis - 15/07/2011 - 17:35
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
KELLEMEKE
(16/07/2011 - 00:05)
eline koluna sağlık, güsel anlatım olmuş..
kahkaha222
(16/07/2011 - 13:32)
Güzel paylaşım... Parmaklarına ve klavyene sağlık. :)
limonata
(17/07/2011 - 21:54)
her imalat işlemine 3 er uygulama değil mi 4 nerden çıktı
attis
(17/07/2011 - 22:07)

yönetmeliklere göre en az 3 uygulama yapılması gerekiyor , 4 yaparsan bi zararı olmaz merak etme . . .


CaNk
(19/07/2011 - 20:44)
birsey sorucaktım bu teknik resimler elle mi yoksa bilgisayar ile olabilir mi ?
emre
(19/07/2011 - 20:55)
el
emax
(20/07/2011 - 04:35)
Allah razı olsun
CaNk
(20/07/2011 - 21:52)
attis bütün verdigin bilgiler icin tesekkür ederim..Senden birşey daha rica edicem...Bu staj da 2 deftere mi yazıcaz ayrı ayrı mesela talaslı ve kaynak gibi? senin yazmıs oldugun sıraya gore yazsak uygunmudur ayriyetten staj defteri illaki yildizdan alınmıs ve üzerinde YTU yazan defteremi yazmamız gerekiyor? Ayriyetten atölyenin resmini koyabilirz demişsin bildigin fotografmı koyucaz yoksa yazıcıdan renkli olarak kagıda mı cıkartıcaz çözemedim... ? .. tesekkür ederim...
hayatzorbehacı
(20/07/2011 - 22:37)
attise sormuşsun ama ben görünce bildiğim kadarıyla yardım ediyim dedim sonra o da düzeltir yanlışım varsa

1) 2 deftere yazman daha avantajlı çünkü talaşlı ve kaynak stajlarını ayrı hocalar okuycak ama böyle bir zorunluluk yok tabi
2)ben talaşlı defterini attisin yazdığı sıraya göre biçimlendirdim aşağı yukarı sıranın pek fark ediceğini sanmıyorum önemli olan onların istediği içeriği sağlamak
3)staj defterleri okuldaki kırtasiyelerde satılıyo üzerinde ytü yazıyo dediğin gibi bunlara yazmak mecburi diye biliyorum
4)çektiğin fotoğrafları deftere yapıştırmak değilde bikaç tanesini arasına iliştirebilirsin veya yapıştırabilirsinde ama deftere internetten aldığın bikaç çıktıyı yapıştırıp defterin arasınada çektiğin bikaç resmi iliştirmen daha doğru olucaktır sanırım

bildiğim kadarıyla yardım etmeye çalıştım yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim,kolay gelsin:)
n\a
(21/07/2011 - 18:26)
arkadaşlar demir çelik fabrikasında staj yapıyorum. sürekli döküm yapılıyor ve sadece kütük üretiliyor. ben uygulama kısmına en az 3 tane ne yapacağım ya? bu sebeple staj red durumu olur mu? benden kaynaklanmıyor ama. ayrıca antetli kağıda kütüğğün teknik resmini çizsem saçma olmaz mı? sadece fotoğraflar yeterli olur mu? anlatmak için. bildiğim kadarıyla teknik resim sadece imal edilen ürünler için çiziliyor ama. şimdiden teşekkürler...
n\a
(23/07/2011 - 18:15)
abi iyi yazmışsın eline sağlık da teknik resimi nereden bulabiliriz onu da yazsaydın.
hayatzorbehacı
(23/07/2011 - 18:58)
staj yaptığın yerden istedin mi?
brandonheat
(23/07/2011 - 23:05)
eyvallah
kirpi
(30/07/2011 - 22:33)
bişey sorucam, uygulamaları aralara mı yazalım yoksa enson toptan mı bilgi verip yazsak hangisi daha uygun olur...
slasph
(09/08/2014 - 13:44)
bilgi için teşekkürler, ben tek deftere 10 sayfa talaşlı, 10 sayfa talaşsız işlemeyi düşünüyorum, 3´er de uygulama koyup, iş akışı ve fabrika tanıtımı eklersem bu iş biter

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.