usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
kötü bir zamanda mı mezun olduk?
Bu zamanlarda mezun olduğumuz için talihsiz miyiz yoksa hep mi böyleydi, bu konuda fikrinizi merak ediyorum. Tavsiyelere de açığım yeni bir mezun olarak ne yapılmalı gibi.

Hatırlıyorum, stajda gördüğüm mühendisler o zaman aldığı parayı dolar bazında şu an kazanabilmesi için maaşına 5-6 bin TL zam alması gerekiyor. Bu zammı almışlar mıdır acaba.

Bir de yeni girdiğimiz işte yoksulluk sınırının üstünde maaş istemem çok mu abes kaçardı?

isteyen istediğini yazsın, içini döksün, bilgi paylaşsın vs.


gönderen: Physical Graffiti - 25/10/2021 - 02:35
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
SivaslıMakineci
(25/10/2021 - 03:51)
Kötü bir zamanda mezun olmadık ÇOK KÖTÜ bir zamanda mezun olduk. Yeni mezun için savunma sanayi hariç yoksulluk sınırının üstünde maaş almak pek mümkün değil. Bugün Koç Grubu şirketlerinin bile verdiği maaş ortada, yoksulluk sınırının altında. Yeni mezun için savunma dışındaki firmalara beklentini söylerken 8K civarını belirtmek daha sağlıklı olur.
rango
(25/10/2021 - 09:39)


kskn
(25/10/2021 - 23:16)
Son iş yerime 2019 Ocak ayında girdim. O zamanın dolar kuru ile bu zamanın dolar kuru arasında tam 1.74 kat var. Yine 2019 Ocak ayında aldığım maaş ile şuan aldığım maaş arasında 2 kat fark mevcut (Bence genel sektöre göre yine iyi zam yaptılar diyebilirim) . Lakin sadece dolar kuruna ezilmemek yetmez. Doların 2 kat artması ile 3-10 kat arası artan fiyatlar karşısında hızlıca fakirleştik. 2019 yılında almayı düşündüğüm araba 80.000 tl den 250.000 tl ye fırlamış, almayı düşündüğüm motor 22.000 tl den 90.000 tl ye fırlamış, yine almayı düşündüğüm teknolojik aletlerin fırlaması minimum 3-10 kat arası olmuş.

Bunlarla beraber doğalgaz,elektrik,benzin,lpg,yiyecek,giyecek tarafına gelen zamlara da baktığımızda 2019 a göre benim minimum 3- 3.5 kat zam almam gerekiyordu. Anlayacağınız mühendisseniz ve düz biriyseniz hayatınızı sürünerek geçireceksiniz.

İlk işe girişte arkadaşın da dediği gibi 8-9K dan aşağıya maaş alacaksanız yine sürüneceksiniz.

Tavsiyelerim;

1.Çöpe atacak 1-1.5 seneniz varsa bugün her şeyi bırakın ve sadece ama sadece yazılımla uğraşın ( Eğer kendinize bilgisayar ve yazılım alanında güveniyorsanız)
2.İmkanınız varsa yurt dışına mobilyacı,kalebodurcu,fayansçı,araba kaplamacısı vb. el işçiliği gerektiren işler için bile olsa gidin. Hollandada bir mutfak ve banyo fayans kaplama 2900 Euro. Çünkü Avrupa´da el işçiliği yapan kesim çok çok az. ( Tabiki mühendis olarak gidebiliyorsanız önce onu değerlendirin)
3.İki dil öğrenin belki 10k ile işe başlarsınız.
4.Eğer standart bir işe girdiyseniz ne öğrenebiliyorsanız öğrenin ama her adımınızı planlayın. Öğrendiğiniz her işin detayını herkesten iyi öğrenin ve firma için değil kendiniz için o konuda işin son teknoloji güncellemesine kadar gidin. Bunu söyleme sebebim ben 3 yıldır Ar-Ge Mühendisi olarak çalışıyorum. Yüzlerce farklı şey yaptım (yarısı angarya) . Her işte kendime not aldım, kayıt tuttum, backgroundumda hepsini çok üst seviyelere kadar taşıdım. Ve evet bu işi ticarete dökecek pozisyona geldim. Kendi yerimi açmayı planlıyorum.

Son olarak bir dipnot: Kimse aslında sizden zeki değil sadece aksiyon alacak kadar cesaretliler. 5 sene ITU uzay mühendisliği okuyan arkadaşım 1.sınıfı geçememişti. Çünkü lanet ederek okula gidiyordu. Son 3 yılda kendini yazılımda geliştirdi. (Tamamen ücretsiz kaynaklar ve evde kendi çabaları ile). Şuan kendi ortaklığı mevcut. Aylık firması 120k kazanıyor kendisine düşen pay ise 55k. Evet şaka değil ITU uzayı bitirse en fazla kazanacağı maaş 8 10k olacakken şuan sabah 10-akşam 18:00 kendi firmasında çalışarak aylık 55k net kazanıyor.
Aklınıza kolaysa sen neden yapmıyorsun diye gelebilir. Yapmadığımı kim söyledi :) Evet sabah 7:30-Akşam 17:30 çalışıyor olabiliriz. Ama geri kalan her zaman sizin. SQUID Game de izleyebilirsiniz. Kız arkadaşınızla Ağva´da bir tatilde yapıyor olabilirsiniz . Ya da bir tiyatro bir sinemaya gitmek eğlenceli gelebilir. Akşam eve gelince şöyle güzel bir kitap okuyayım ya da haftada 3 4 gün spor yapayım da diyebilirsiniz. Ama burası TÜRKİYE. Maalesef her şeyi yapacak kadar sosyal bir ülke değiliz. Maalesef babalarımız fabrikatör de değil. Kazanmak için çabalamak gerekiyor. 1 yıldır her akşam 8-12 yazılım çalışmam, yine 1 yıldır her hafta sonu 8 de kalkıp gece 1´lere kadar yazılım çalışmam bu sebepten. (Motivasyonunuz tamamen siz kendinizsiniz)

Hayatın gerçekleri arkadaşlar biz 5.dünya vatandaşıyız ve nasıl ki Afrika´daki çocuk bizden daha çok çabalamak zorundaysa, sizde diğer ülkelerden çok çabalamalısınız. Ya da evlenip eşinizle belki eve 10-15k para sokup güzelim istanbul´da ayda bir 2 tiyatroya gidebilir, 4 sene kredi ile 150k lık 2.el egeayı 190k ya alabilir, 20 sene ev kredisi ile ev alabilir, yılda bir 1 hafta tatile gidip dönüşte kemerleri sıkabilir ve yine 1 çocuk yapınca tüm bu lükslerden!!!! vazgeçebilirsiniz.

Unutulmaması gereken son şey ise her şeyle mücadele edebilirsiniz lakin SAĞLIĞINIZI kaybedecek şekilde ne sevin, ne aşık olun, ne hırs yapın, ne çalışın ne de yaşayın. Çünkü sağlık yoksa aslında siz de yoksunuz. Okuyan herkese teşekkürler. Biraz uzun bir yazı oldu ama hepimiz dertliyiz maalesef. Kalın sağlıcakla.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.