usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
sizce mühendisler neden iş bulmakta zorlanıyor?
Birçok mühendis arkadaş mezun olduktan sonra iş bulmakta zorlanıyor. Şu yazıda birkaç nedenden bahsedilmiş: bit.ly/muhendisissizligi

Kendini geliştirmiş arkadaşlarım bile iş bulmakta ciddi güçlükler çekiyor. Komik ücretlerle sırf alanı olduğu için çalışan arkadaşlarımız var. Sizce sorun ne?


gönderen: mobikaapp - 25/09/2021 - 12:18
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
Alone_Wolf_Pack
(25/09/2021 - 22:28)
Kesinlikle eğitim sistemi bence her bölümde olduğu gibi muhendisliklerde de ülkenin ihtiyacindan cok fazla kontejyan bulunmaktadır. En basitinden 299bininci sıradaki insan Erzurum Teknik Universitesini kazanıp mühendis olabilirken, 10 bindeki insanda Ituyu kazanabiliyor. Bu insanlar bitirince muhendis unvani aliyorlar. Sonrasinda fabrikalar liyakat sahibi insanlar yerine genelde tanidigi insanları işe alıyor. Böyle olunca diğer insanlar işsiz kalıyor ve başka işlere ya da yurt disina yöneliyorlar. Ben olene kadar her sene basvuracagim green carda, burda mühendis olmaktansa orda çöpçü olmayı tercih ederim.
heisenberg
(26/09/2021 - 12:12)
Herkesin bildiği gibi ülkedeki mühendislik kontenjanın fazla olması. İyi bir kurumsal şirket, mühendislik ilanı açsa 20 bin başvuru oluyor. Düşünün 20 bin mühendis iş arıyor. Hadi bunların büyük bir kısmı mevcut bir işi varken daha iyi iş arayanlar olsun yine de çok fazla.

Ben 2 tane milyar euroluk fabrika gördüm ikisinde de fabrika geneli toplam mühendis sayısı 50-60´tı. Sektörle alakalı artabilir elbette ama Düşünün Yıldız Teknik zamanında 750 kişi mezun veriyordu. Yani Ytü´den mezun herkesin işe girebilmesi için her sene 15 tane milyar dolarlık yatırımla o fabrikalardan açılması lazımdı. Buna Odtü, İtü, Boğaziçi´yi ekleyin.

Bence bu durumun tek çözümü var 30 bine giremeyen mühendis olamasın. Bu ülke daha fazlasını kaldıramıyor. En azından mühendis olanlar da hak ettikleri şekilde bir yaşam sürer belki o zaman. Yoksa 20 bin kişinin başvurduğunu gören yerli şirketler 10 birim maaş vermeye razıysa 5´e düşürüyor hemen maaşı canın isterse kapıda binler var diyor.
n\a
(26/09/2021 - 22:09)
işverenlerin veya iş verecek mühendislerin, mühendise bakış açısından dolayı.

Teknik Anlamda gelişmişlik bilgi seviyesi veya anlatılanı kavrama yalnızca bir mühendisin sahip olabileceği istenilen bir özellik, iş hayatında başka becerileri de konuşturmak gerekiyor/gerekiyordur benim gözümden...
Physical Graffiti
(27/09/2021 - 00:42)
Kendini geliştirmeyen müh.... şaka şaka

kodlama öğrenin kodlama, herkes ama herkes kodlama öğrensin. Tüm gençlik tüm nesiller sadece kodlamayla uğraşsın. Kodlama dışında meslek kalmasın. kodlama öğrenin, 7/24 kodlayın... şaka şaka

@heisenberg özetlemiş ben de tamamen katılıyorum dediklerine.


TEAMCAN
(28/09/2021 - 14:04)
özellikle 2006-2010 arası ithalat ve dolar kurunun feasible olması ile yeni kurulan mühendislik firmaları ve eski firmaların bir çoğu ithalatçı oldu.

yani italya´dan makine al burada sat. çin´den al burada sat veya başka ülkelerden hammadde al 5-6 makine al. işle sat gibi.

ve bu işlerden güzel paralar kazandılar.

bu kazancı elde eden insanlar kafalarında artık ´iş böyle yapılır´ diye kodlamaya başlıyorlar sistemi. sorun burada.

bu iş sisteminde mühendise sadece,

-satış mühendisi
-bakım mühendisi
-proje mühendisi
-aftersales mühendisi

olarak ihtiyaç var. o sebeple kadrolar sadece bu pozisyonlara göre açıldı çünkü firma sahiplerinin kafalarındaki iş yapma durumu sade ve sadece ´dışarıdan al işle ve sat´ şeklindedir.

diğer bir türlü sıfırdan bir makine üreticisi 100keuro´luk bir makineyi üretip satmak için üretimde 15, arge´de 10, satışta 5, after sales de 10 mühendis toplamda 40-50 arası mühendis + işçi çalıştırıp makineden %10-15 kar ederken

aynı makineyi ithal edip 120k euro´ya kendi pazarında satan bir firma belki 6-7 mühendis işe alır ve üretici ile neredeyse aynı parayı kazanabilir. elbette üretici 50 yıl çalışır, ithalatçı belki 10.

sorun işverenlerin 2010´da para kazandıkları gibi 2021´de de para kazanabileceklerini düşünmeleri. yani sizlik bir durum yok. iş verenlerin kafa yapısı ile ilgili.
Larva
(09/11/2021 - 01:44)
Size çok basit bir tavsiyem var açıkşası. Çalışmak istediğiniz sektörü ve alanı şimdiden seçin ve olanda piyasaya adım atın, mezun olduktan sonra komik ücretleri kabul edin, hatta 6 ay 1 yıl parayı hiç düşünmeyin. Zira kazandığınız tecrübeyi parayla satın alamazsınız.

Hepimizin hatası yeni çıktığımız yolda tek düşünecemiz maaşımız, mecburuz da belki ama yıllarca zaman kaybetmektense 1 senenizi daha okul görün en azından, 3-4 yıl sonra çok iyi yerlere geleceksiniz. Piyasa da iş arayan mühendis kadar, mühendis arayan iş yeri var ama kimse kimseye uyuşmuyor. Tecrübe ve yetenek kazanamayacağınız işleri mecburiyetten de olsa yapmayın, istediğiniz haz duyacağınız ve ilerde ciddi kazanç sağlayacağınız alanların takipçisi olun.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.