usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
yeni mezunlar nasıl davranmalı?
Maalesef yeni mezunları iş hayatına hazırlama konusunda üniversitemizde eksiklik var. Hocaların derslerde 5 dakika bahsetmesi dışında ciddi bir eğitim yapılmıyor ki bence mezun olmadan önce 1-2 saat bu yönde eğitim verilmeli. Cv nasıl hazırlanır? İş görüşmesine nasıl gidilir? İş yerinde nasıl davranılır? gibi. Bunun eksikliğini kendim de yaşadığım için elimden geldiğince fikirlerimi ve deneyimlerimi yazmak istedim.

Öncelikle tebrik ederim zorlu bir yolu tamamlayıp mezun oldunuz. Artık siz mühendissiniz ve sizden de ona göre davranmanız bekleniyor. İlk başta tabii ki de sizden dünyayı kurtarmanız beklenmiyor ama mühendis tavrını görmek istiyorlar. Peki nedir bu mühendis tavrı? Ve nasıl bu tavrı uygularsınız?

1. Artık okulda olmadığınızın farkında olun:Etrafınızdaki insanlar sizin öğretmeniniz değil. Evet çok iyi niyetli insanlar olacaktır etrafınızda ama bir o kadar kaprisli ve egosunu tatmin etmek için sizi ezecek tiplerle karşılacaksınız. O yüzden o yoğunluğun içinde sürekli insana şu ne bu ne diye sormakla giriş yapmayın. O insanların da yoğun olabileceğini unutmayın. Gözleminizi yapın kimin yardım sever kimin kibirli olduğunu çözdükten sonra zaten her sorunuzu sorarsınız.

2. Sakin olun: Evet ilk iş yeriniz heyecanlı olmanız çok doğal. Her şey farklı geliyor. Aklınızda dünya kadar soru oluşuyor. Benim gördüğüm boş konuşmaktansa susup gözlem yapmak en iyisi. İlk izlenim düşündüğünüzden çok daha önemli. İnsanlar size kısa sürede kafalarında bir sıfat verecekler tembel, çalışkan, bomboş, donanımlı gibi emin olun bu sıfatı değiştirmek kolay olmuyor.

3. Saygılı olun Üniversitenin rahat ortamından çıkıp gelip iş ortamına adapte olmak zor. Özellikle çalışacağınız amirleriniz müdürleriniz en iyi ihtimalle 45 yaş üstü olacak onların sizi saygısız olarak göreceği davranışları yapmamaya çalışın

4. Araştırmacı olun Bence en önemli madde bu. İnternet çok büyük kolaylık bunu kullanın. Yeni iş yerine girdiniz muhtemelen gördüğünüz her şey size bambaşka geliyor. Bunu hemen sormak yerine araştırın. Emin olun o sorunun cevabını direkt almaktan çok daha fazla şey öğreneceksiniz araştırırken.

5. Dert edinin, sahiplenin: Bence en çok insanları etkileyecek davranış şekli orayı sahiplendiğinizi gösteren davranıştır. İlla birilerinin size şunu yap demesini beklemeyin. Bir yerde bir çalışma mı yapılması lazım.(Tabii ki nerede inisiyatif alıp nerede almayacağınızı bilmeniz önemli) Hemen o çalışmayı yapın ve amirinize gidin ben böyle bir şey gördüm. Şöyle bir çalışma yaptım diye fikrinizi sunun. Emin olun onun yapmanızı istediği 10 işi mükemmel şekilde yapsanız bu etkiyi uyandıramazsınız.

6. Hareketlerinize dikkat edin Öncelikle herkes sizi tartacak. Astınız üstünüz sizin duruşunuza göre şekil alacak emin olun. Tavsiyem en iyi anlaştığınız kişiyle bile o mesafeyi hep koruyun. Orasının iş yeri olduğunu asla unutmayın.

7. Takım oyuncusu olun: İş ilanlarında komik duruyor ama önemli. Nerede çalışırsanız çalışın bir ekibiniz olacak o insanları elinizden geldiği kadarıyla takım arkadaşınız olarak görün. Özellikle amiri olduğunuz işçileri kollayın emin olun günün birinde onlar da sizi kollar.


8. Disiplinli olun: Siz de bir kişiye iş verdikten sonra, "Verdiğim şu iş ne oldu?" diye sorduğunuzda karşınızda bomboş bir surat ifadesi görmek istemezsiniz. O yüzden bunu insanlara yaşatmamak için çalışma düzeniniz konusunda ciddi düşünmenizi tavsiye ederim. Bol bol not alın.


Bunların dışında gerçekten iyi bir üniversiteden mezunsunuz ve kaliteli bir üniversite ortamını gördünüz. Kendinize güvenin ama şunu da asla unutmayın. Diploma sadece işe sokar gerisi sizin yapacaklarınıza kalmış. Sizin yarınız kadar bile emek vermeden mezun olan insanlar için güzel şeyler söylenirken sizin için olumsuz konuşulması berbat hissettirecektir. Yazdıklarımın klişe olduğunun farkındayım ama maalesef bunları yapamayan yeni mezun mühendislerle yaşadığım tecrübeler çok fazla. Umarım birileri faydalanır.

Hepinize kariyerinizde başarılar dilerim.


gönderen: heisenberg - 16/05/2021 - 09:17
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
brr
(18/05/2021 - 20:03)
Yazınız işe girebilmiş gençler için güzel , peki işe giremeyenler ? Haziran´dan beri iş arıyorum 11 ay , okulu uzatmadan mezun olacaktım , staj yüzünden uzadı . 20 mülakata girmişimdir , çoğundan İngilizce yüzünden elendim , sağolsun okulumuz derslerinden başımızı kaldıramıyoruz , mülakata girdiğimizde de ders dışında her şeyi istiyorlar. Tamam eksikliklerimizi biliyoruz , İngilizce kaliteli eğitime paramız yok.

Sorsan tüm şirketler herkesi eşitliği destekliyor, peki eşit miyiz ? Değiliz , kiminin cebinde parası yok kiminin baba parasıyla Amerika´da eğitim görme şansı var. CV ´lerine bakınca Amerika ´ da eğitim görmüş daha başarılı değil mi? Acaba haftasonları eşek gibi çalıştığımızı CV´ye yazsak kararı değişir mi sayın İK´cıların ?


Evet gençler , hayat bu , iyice hazırlanın .
Physical Graffiti
(18/05/2021 - 23:38)
@brr benim de gittiğim mülakatta ingilizce dışında her şeyi sordular, ve galiba elendim :D Kısaca eleyeceklerse eksik yanından eliyorlar bi şekilde
defansagel
(19/05/2021 - 03:17)
Şirketler adaylardan bir sürü şey istiyorlar. Tabi ki teknik olarak işin gerekliliklerini isteyecekler. Onu bir tarafa bırakırsak iş-işveren ilişkisinde düzelme şirketlerden başlamalı. Çalışanına çalışan adaylarına saygı çoğu şirkette sıfır. Staj başvurularında, iş başvurularında olumsuz düşünülen adaylara toplu cevap atmaktan aciz bir sürü firma var.
defansagel
(19/05/2021 - 04:31)
Biraz konu dışı yorum yapmışım ama tavsiyelerin için teşekkürler @heisenberg
Alone_Wolf_Pack
(20/05/2021 - 17:26)
Ben artık başarılı olmanın, bilmenin ya da çok iyi bir dil bilmenin önemli olduğunu düşünmüyorum. Şimdi çıkar biri çok bilirseniz iyi olursanız sizi alırlar falan diye bu kesimin %20lik kesimde olduğunu düşünüyorum. Kalan %80inde ya dayısı vardır ya işsizdir ya da farklı alanda çalışıyordur. Soruyorum size birimizin babası fabrikatör olsa işsiz olma ihtimalimiz var mı? Okumasan bile müdür olur altındakine zorbalık yaparsın, kazanırsın paranı. Artık amacım bu ülkede para biriktirip, kaçıp yurt dışında insanların pisliklerini temizlemek emin olun o işlerde refahımız daha yüksek olur. Allah yardımcımız olsun hepimizin 🚬🚬🚬🚬
Physical Graffiti
(20/05/2021 - 19:54)
@Alone wolf o dediğin için de dil lazım. İngilizce öğrenmek bir insanın kendine yapabileceği en büyük yatırım. İşe girmek için söylemiyorum. Hayatın her alanında geçerli.
Alone_Wolf_Pack
(20/05/2021 - 23:51)
@Physical Graffiti Haklısın hocam belli bir seviyemiz var zaten o kadar öğrendik hazırlıkta ya da lisede daha da geliştirmek için uğraşıyorum. Hani şu işsizlik durumunda firmalar kabul etse günümüzde ülkemizde 350 euro olan asgari ücrete köle gibi gece gündüz çalışmak şartıyla bile razıyım. Çünkü tecrübesiz olduğumun ben de farkındayım. Ama dayın yoksa onuda kabul etmiyorlar. Almanya´da çöpçü maaşı 2824 euro ya da amerikada uber şöförlüğü saatine 15-20 dolara orda kazan buraya tatile gel en iyisi :D
muratid
(21/05/2021 - 19:53)
@brr ve diğer iş arayan arkadaşlara tavsiyem, mesleğinizi tam olarak seçip, kendinizi bu yönde geliştirmeye çalışıp(ilk etapta program öğrenmek) ondan sonra iş aramak daha doğrusu olur. tam olarak mesleği seçmek nedir? iş ilanlarına makine mühendisi keywordü yazıyorsanız genellikle yanlış yoldasınız demektir. tasarım mühendisi, ar-ge mühendisi, talaşlı imalat mühendisi, hidrolik bakım-tasarım mühendisi, termodinamik analiz mühendisi gibi makine mühendisliğinin bir çok alt dalı var ve bunların hepsi makine mühendislerinden oluşuyor neredeyse. bu şekilde bir arama "allah ne verdiyse" gibi bir aramaya benziyor ve sağlıklı yöntem değil.

demem o ki,önce meslek dalınızı seçmelisiniz, sonra ilgili kurslara, seminerlere, eğitimlere katılmalısınız. bundan sonra iş arama sürecine girmeniz daha doğru olur. diğer türlü de yapabilirsiniz yani önce iş sonra kendini geliştirmek gibi ama hem zorlu bir süreç olur hem de sağ kulağınızı sol elinizle kaşımak gibi tersten başlamış olursunuz.
brr
(21/05/2021 - 21:59)
@muratid tavsiyeniz için teşekkürler ama buna katılmıyorum . Arkadaşım Arçelik´de çalışıyor ve yapısal analiz , veri analizi de yapıyor ikisi birbirinden çok uzak mesala. Ama iş tanımını yapısal analiz mühendisi olarak sınırlandırsam 10 tane iş ancak var . Ben hem veri analizi , hem sistem modelleme , hem de yapısal analiz ve tasarım yapabilirim ki neden daraltayım alanımı.

Tek sorun mezun insanın çok olması , internette gelişti bir programı öğrenmek çok kolay , burada da fark koyamıyorsun . İngilizce ve takım çalışmasını yaptığını kanıtlıyan etkinler direk seni ön plana çıkarabilir . İşte ben de eksik olanlar ama bunları geliştiremeyeceğim anlamına da gelmiyor .

Biz bir firma için maliyetinden fazla kar getirecek makineyiz , bunu tersini kanıtlayacak bir şey görmedim . O kadar istekli olmama rağmen , her zaman gelişmeme rağmen hiçbir firma beni işe almadı . Ha aradım sordum bile , dediler ki başka adayla ilerleme kararı aldık . Tabi o adayında çalışmaya ihtiyacı var , ne diyim ki .


Neyse yine umut var , ben hatalarımı farkediyorum ve gelişmeye devam . Bu yazıyı okuyan 1-3 sınıfı arkadaşlar sakın hiçbir şeyi ertelemeyin , çalışın , çalışın , başka çareniz yok .
CBY
(23/08/2021 - 05:06)
Önce yeni mezun olduğunun ve tecrübesiz olduğunuz farkında ol, para öncelik olmadan CV için güzel bir başlangıç yap, gerekirse 2 yıl asgari ücretle çalış ama çalış, okulda öğrendiklerinle bi halt değilsin bunu bil, güzel bir kariyer için iyi paralar için mutlaka her işin mutfağına gir, sabret ve gayret et...

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.