usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
fırçasız dc motor
Dostlar, fırçasız motor yapımından anlayan yada anlamayan bir grup toplanıp hocalarımızın desteği ile min 20 kw lık bir motor yapabiliriz. Eğer iyi bir sonuç alırsak ytü racing´de bu motorlar ile formula aracının elektrikli versiyonunu üretebiliriz bu motorlar ile tasarlanan araçta hiçbir aktarma organı kaybı olmayacaktır, kontrol kısmı dc motor sürücü ile olacağı için çok daha kusursuz olacaktır ve en olumlu yanı pilotla araç arasında bir elektronik kontrol birimi olduğundan daha iyi sonuçlar için araya yazılım eklenebilecektir. (uçaklarda olduğu gibi) Benim bu konuda %10 kadar bilgim var ve tek yapamayacağımı düşünüyorum bu konuda neler yapabiliriz istekli olan, fikri olan yada hoca tavsiyesi olan değerli arkadaşlarımız var mı?


gönderen: glsdyn - 29/09/2018 - 15:46
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
aerodinamicfly
(30/09/2018 - 04:34)
Öncelikle fırçasız yani yabancı dilde brushless motor yapmak pratik olarak sanıldığından kolay fakat teorik olarak sarım şekli ve sayısı manyetik dizilimi ve yerleşimi olarak zordur. Youtube da 3d printerdan hatrı sayılır güçte motor yapanlar var. Ancak bu motorun verimliliği %80 civarı. Aynı zamanda 20 kw lık ve yarışta zorlanacak bir motor yapmak için Plastik parça kullanımı uygun olmaz sanırım ısıdan kaynaklı. Youtube dan genius birinin bile yaptığı motor %80 verimli olduğu için bizim yaptığımız motorun eğer yabancı kaynaklardan verimli bir yardım alamazsak daha fazla olacağını sanmıyorum. Bir ikincisi 20 kw lık bir motorun devreleri ve daha önemlisi bataryası ayrı bir problem olacak. Sonuç olarak bu konuda uzman makine ve Mekatronik hocalara danışmadan bu işe kalkışmamanı ve mutlaka yabancı kaynaktan çalışmanı öneririm. İmkansız diye birşey yoktur başarılar.
glsdyn
(30/09/2018 - 14:42)
Yazdıklarımı tekrar okudum da hiç 3d printerdan bahsetmediğimi gördüm örneklerin çok iyi ancak racing takımından bahsediyorsak zaten plastik parça kullanmayız 3d printer sadece arge kısmında kullanılabilir. Verimi %80 demiştin ona katılıyorum ancak petrol yakıtlı motorların verimini düşündüğünde bu verimin yeterli olacağını düşünüyorum ek bilgi sanırım 2 sene önceki racing yarışmasında birinci olan ekip elektrikli araç ile kazandı. Motor sürücü ve batarya kısmına gelirsekde 3 yıl otomasyon klubunde aktif olan bir öğrenci olarak sandığından çok daha kolay olduğunu söyleyebilirim en azından petrol yakıtlı motordan daha kolay olacağına garanti verebilirim tabi ki bu işin kolay olduğunu göstermiyor, burada kalifiye öğrenci ve hocalarımızla yazılıma dönük bir araç tasarlayabiliriz yine uçak örneğine gelirsek Boeing firması uçakların kullanımının daha kolay olması için yanlış hatırlamıyorsam 737 modelinde pilot ile dümen kontrol sistemi arasına yazılım ekledi böylece ufak ve seri manevralar ile uçaklar her zaman dengeli konumda kaldı biz bunu araca yükleyebiliriz 4 tekerini ayrı ayrı kusursuz kontrol edebildiğin sistemi ve bunun olumlu getirilerini düşün. Tüm bunların yanında bence okulun eksiği olan Davutpaşa ve Beşiktaş kampüsündeki öğrencilerin ortak çalışma alanı için de iyi olacaktır.
aerodinamicfly
(30/09/2018 - 18:45)
Dostum yardımcı olalım dedik fırça yemediğimiz kaldı. 3d printer yapmaya çalışıyorum bende izlerken gördüm yazayım dedim konuyla alakalı bir örnek sadece. adam yapmış manyetikleri dizip sarım sayısını hesaplamış sen sadece metalden yapacaksın benzer işler dediğim gibi pratik olarak kolay ama teoriği zor benim sana tek tavsiyem hocalara danışmandı gerisi hikaye savunmaya geçmeni gerektirecek bir durum değildi yani benim de bilgim çok kısıtlı başarılar :)
glsdyn
(01/10/2018 - 01:38)
Estağfurullah dostum ne fırçası, savunma niyetimde yok bir konuda doğrunun ne olduğunu bulabilmek için sen bir tez atarsın ben çürütmeye çalışırım benim dediklerimi de sen çürütmeye çalışırsın buradaki savunma sandığın sey aslında doğruyu bulmaya yönelik söylemler, sen bu yazılanlara karşı negatif yönlerini yazıp bunların daha ağır basacağını söyleseydin araştırmalarım bu yönde şekillenecekti. Cevapların için çok teşekkür ederim kırdıysam da özür dilerim dediğin gibi hocalara yöneleceğim
aerodinamicfly
(01/10/2018 - 02:47)
haha yok ya şakasına söyledim. Bu arada dvr8825 step mptpr sürücüsüyle ilgili bilgi sahibiysen a4988 ile çok bir fark yaratır mı dvr8825 de step atlama sorunu varmış bdoğru mu bişgin var mı? Yanıtlarsan sevinirim. Kolay gelsin başarılar
glsdyn
(01/10/2018 - 04:54)
Genel birşey söyleyeyim biz step motorların Max tork değerinin en fazla %70 ini kullanırdık bunun üzerindeki değerde yada Max kapasitede her step motorun kaydırma olasılığı vardır ve sen zorladıkça bu olasılık yükselir benim tavsiyem hassas bir proje ile uğraşıyorsan servo motor kullanman
aerodinamicfly
(01/10/2018 - 09:49)
eyw. Servo motor pahalı malesef. O zaman torku çok zorlanmayacak bir step seçeyim. Teşekkürler.

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.