usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
makine mühendisi ne iş yapar?
beyler ben konuyu cidden anlamadım ya ne yapcaz biz şimdi?


gönderen: mechvv - 16/01/2018 - 12:11
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
matkap737
(16/01/2018 - 12:33)
+1
sass
(16/01/2018 - 13:09)
Makina mühendisi her işi yapar, gerektiğinde makina mühendisliği de yapar.
ObiWanUmudi
(16/01/2018 - 15:37)
1. 2. sınıfta bu soruyu ben de soruyordum kendime. üstelik babam makine mühendisi olmasına karşın.
hiçbirşey öğrenmediğimi düşünüyordum.
Ancak özellikle stajlar, maktaslar, ve bazı hocalar gerçekten çok şeyler öğretiyor insana.

Ne yapacağın çalışacağın yer ile alakalı. Oradaki düzen, iş arkadaşların, çalıştığın sektör çok fark ettirecek yapacağın işleri.
Genel olarak şöyle söylenebilir. Okulda öğrendiklerin, genel kültürün, teknik altyapın ve iş tecrüben doğrultusunda çalıştığın yerde yapılan iş hakkında KARAR verme işini sen yapacaksın. Bu tüm sektörler için ortak bir nokta denebilir. Ortada bir problem olacak, mesela imalatta bir hata gerçekleşecek sana getirecekler bu neden oldu?? veya çizim, analiz vb programda sorunlar olacak. Senden o sorunu aşıp işin devam etmesini sağlaman beklenecek.

Onun dışında daha özel örnekler vermek gerekirse, mesela teknik resimler güncellenecek. Burası böyle olmaz diyeceksin veya böyle olsa daha iyi olur diyip değiştireceksin.
Ar-Ge için konuşursak tasarım veya analiz yapman gerekecek. bunu yapabilmek için konuya bütünüyle hakim olman gerekecek. Bunda tasarım temellerinden imalat yöntemlerine kadar geniş bir yelpaze söz konusu.
İklimlendirme gibi sektörler için çalıştığın yer bir fabrikaysa yine imalat ar-ge vb işler analizler tasarımlar ama eğer iklimlendirme işi yapan bir şirket ise havalandırma soğutma ısıtma hesapları ona uygun malzeme seçimi yapım aşamaları vb sorunlarını sözen kişi olacaksın.
Satış mühendisi gibi bir terim çıktı son yıllarda. bu da çok konuşup aynı bir pazarlamacı gibi ürün satman beklenecek. tabi 4 sene mühendislik okuyunca da az buçuk bişeyler biliyor olacaksın teknik anlamda. O konularda da az çok yardımın dokunacak hem müşteriye hem iş yerine.

Biraz uzun oldu ama benzer soruları ben de zamanında sorduğum ve cevap bulamadığım için faydalı birşeyler anlatmaya çalıştım kendimce. Kolay gelsin

sonkubar
(16/01/2018 - 17:07)
kimlere sorsam excel ile çok farklı bir ilişki içerisinde olacağımı söylüyorlar
RHINO
(17/01/2018 - 04:32)
Kardeş herkesin de dediği gibi. Makine mühendisi her işi yapar. Yapar ama en iyisini yapmalı. Mottomuz bu bizim.

Özel konuşacak olursak, yapacağın iş senin zevklerine hayattan beklentine, hedefine göre değişir. Yüzlerce sektör var ve o sektörlerdeki işlerde onlarca kısıma ayrılıyor. Tabi bazı işler genel olarak anlatılabilir. Ben ısıtma ve soğutma ürünleri yapan firmada Ar-Ge mühendisi olarak çalışıyorum. İsmimiz Ar-Ge ama yapmadığım iş kalmadı. Bazen Ar-Ge de yapmıyoruz değil.

Yaptığım işten bahsedeyim az biraz. Ben ısıtma bölümündeyim yani kombi tasarımındayım. Hem Ar-Ge hem Ür-Ge olarak çalışıyorum. Ar-Ge olarak çalıştığım projeler daha piyasaya girmeyen bir ürünü üretime hazır hale getiriyoruz. Bu proje den sorumlu liderden sonraki kişiyim. Benim proje liderim işin teknik kısımlarını hallediyor. Kombinin yanma testlerini yapıyor yapısal ve fiziksel olarak kombinin bütün hale gelmesini sağlıyor çünkü tecrübeli kişi o. Bende bu kombinin tüm sistemsel işlerini halletmeye çalışıyorum. Ayrıca proje sürecini takip ediyorum. Bu süreçte onlarca toplantı organize ediyorum. Gerekli teknik dökümanları hazır ediyorum falan filan. Yani işin dahada fazla detaylarını anlatsam hikaye olur gerçekten. Daha ürünün kılavuzu hazırlanması var oraya girmedim bile.

Birde Ür-Ge yani ürün geliştirme işlerimizde oluyor. Sahaya sürdüğümüz ürünlerde şikayetler, tavsiyelere, maliyet düşürmelere göre bazı geliştirmeler çıkabiliyor. Bunların sağlanmasını takip ediyorsun. Örnek vereyim. Kombide bakır borular var. Bunlarda bir cost-down bulduk. Bana verdiler bu görevi. Yeni bir tasarımda bakır boruların hemen taslak teknik resmi çizildi. Bakır boru tedarikçisinden numune istendi. O borular test edildi onay verildi. Sonra teknik resimer imzalandı. Kalite departmanına yeni tasarımlı parçalar teknik resimle uyumluluğunun kontrol edilmesi için verildi. Onay alındı ve üretime geçildi. Anlatması kolay ama bu süğreç aylar sürüyor ve başka başka bir sürü iş çıkarıyor.

Eğer daha detay konuşmak istersen merak ediyorsan bu sektörü özelden mesaj atabilirsiniz.

Baya uzun oldu kusura bakmayın.



Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.