usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
ford otosan mülakat süreci
Herkese Merhaba,

Bu dönem sonunda mezun olacak ve otomotiv sektöründe kariyer hedefi olan arkadaşlar için, eski bir Yıldız´lı olarak, Ford Otosan Mülakat Süreçleriyle ilgili bilgi vermek istedim. Bir faydam dokunursa ne mutlu fakat yorucu, yıpratıcı ve çok uzun bir süreçten geçeceğinizi söylemeden başlamak istemem. Öğrenimi devam ede arkadaşlardan çok soru aldığım için, burada genel bir bilgilendirme yapmak istedim. Umarım hepinize bir faydası olur.

Şirketin, yeni mezunlar için oldukça fazla kariyer fırsatı sunduğundan bahsedebiliriz. Burada en önemli nokta hangi lokasyonda çalışmak istediğiniz. Başvuruda bulunurken buna özellikle dikkat etmenizi öneririm. Otosan´ın Gölcük, Eskişehir ve İst-Kartal´da olmak üzere 3 ayrı lokasyonda merkezi bulunuyor. Ana fabrika ve üretim merkezi Gölcük´te, dolayısıyla ÜR-GE, Metod Mühendislik, Proses-Üretim, Satınalma, Servis Mühendisliği, IT gibi departmanlarda kariyer hedefliyorsanız Gölcük´te ikamet etme zorunluluğunuz bulunuyor ve işe alımın akabinde burada ikamet edeceğinizi onaylayan bir form imzalamak durumundasınız. Satış planlama, AR-GE, Yedek Parça, Pazarlama ve IK departmanının bir bölümü Kartal Sancaktepe lokasyonunda yer alıyor. Ayrıca Eskişehir´de de karma bir yapılanma mevcut.

Öncelikle muhtelif kariyer sitelerinden ilgili pozisyonlar için başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz - içerden tanıdığınız var ise CV´nizi bu vasıtayla iletmeniz süreci hızlandıracaktır - CV´niz uygun bulunursa IK yetkilileri size telefonla ulaşıp, yukarıda belirttiğim departmanlardan hangisine başvurduysanız, oranın merkezinde bir değerlendirme sınavına davet ediyorlar. (Gölcük, Kartal ya da Eskişehir)

Değerlendirme Merkezi adı verilen bir alanda 5-6 kişilik gruplar halinde, yaklaşık olarak 5 saatlik bir ölçme değerlendirmeye tabi tutuluyorsunuz. İlk olarak katılımcılara 50 soruluk basit bir mantık testi uygulanıyor. Akabinde, ekibinizle birlikte değerlendirmeniz için ortak bir case dağıtılıp, 1 saat süreyle incelemeniz ve bunun üzerine yarım saat kadar grupça tartışmanız isteniyor. Burada en önemli diyebileceğimiz üç nokta var. Jüri size başlayın dediği zaman ilk söz alan ve konu girişi yapan mümkünse siz olun. İkinci olarak size verilen case´in içeriğinin çoğu, grafikler ve sayısal verilerden oluşur. Analizlerinizi yaparken mümkün mertebe verilerden yola çıkmayı ihmal etmeyin. Siz mühendissiniz ve sözel olarak yorum getirmeniz kadar verileri de kullandığınızı ispat etmek zorundasınız. Son olarak, kendinizi göstermek için sürekli en çok sözü alan, ya da heyecanlanıp pasif kalan biri olmanız direkt elenme sebebidir. Önemli olan, grubun yöneticisi gibi davranmanız ve fikirlerinizi belirtirken herkesi olaya dahil etmenizdir. Koordinatif davranmanız sizi öne geçirir.

Bu aşamanın akabinde, bir case daha dağıtılır ve yine 1 saat süre tanınır. Bu case´in ilkinden farkı, grup halinde değil bireysel olarak analiz edip bireysel olarak sunmanızın istenmesi. 2xA2 kağıdına verilen sürede analizlerinizi hazırlayıp, 10 dakika içerisinde jüriye sunmanız istenir. Bunu da ilk case gibi sayısal verilerle analiz etmeniz çok önemli. (NOT : Case´lerde yanlızca 1 tane doğru cevap yok. Bu yüzden en doğru yorumu getirmek için kasıp, vaktinizi öldürmeyin. Çok kompleks içerikler bulunmuyor, ortalama bir lise öğrencisi bile üstesinden gelebilir.)

Yorucu bir 5 saatin ardından başarılı olursanız, bir kaç gün içerisinde size sürecin olumlu ilerlediğine dair telefonla ulaşıyorlar. Mailinize online bir kişilik envanteri gönderiliyor. 200 soruluk bu envanteri tamamladıktan sonra, Beşiktaş´ta British Side isimli bir dil merkezine yönlendiriliyorsunuz. 100 soruluk basit sayılabilecek bir ingilizce sınavının ardından, Native Speaker bir bayanla 10 dakika kadar genel hobilerinizden, iş deneyimlerinizden ve okul hayatınızdan bahseden bir diyalog gerçekleştiriyorsunuz. Speaking´te konuşulan konular belli olduğu için, önceden hazırlık yapıp gitmenizde fayda var. Heyecanlanır, çokça takılırsanız elenirsiniz. Bu sınavların sonunda beklenen seviye Upper Intermediate ve üstüdür. Yeterli skoru alamazsanız, süreç direkt noktalanır.

Bu aşamayı da başarılı bir şekilde geçerseniz bölüm şefleri, müdürler ve üst yöneticilerle görüşme şansınız doğar. Lokasyonlar uzak olduğu için genellikle tüm görüşmeleri bir gün içinde tamamlamak isterler fakat, illa ki takvimi sizinle görüşmeye uygun olmayan bir yönetici çıkar. Dolayısıyla birden fazla kez görüşmelere gitmek durumunda kalmanız normaldir. Eğer görüştüğünüz tüm ekip liderleri, sizin o iş için uygun bir aday profili olduğunuzu düşünürlerse, IK tarafından referans kontrolüne girersiniz. Referanslarınızdan yeterli ve tatmin edici bir geri bildirim alınırsa, CV´niz, en alt birimden Genel Müdür´e kadar onaya gönderilir. Yaklaşık bir hafta süren imza sirkülasyonunun ardından, Ford size teklifini sunar. Kabul ettiğiniz taktirde, çok yoğun ve detaylı bir sağlık kontrolüyle birlikte, belge toplama işlerine başlarsınız.

Sonuç olarak, başvurunuza ilk dönüş almanızdan, iş başı yapmanıza kadar, 3 hatta 4 aylık bir süre geçeceğini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Şirket çok seçici davrandığından, referans aşamasında bile elenme ihtimaliniz vardır. Süreçler arasında motivasyonunuzu yitirmemeniz, her aşamada şirketin bir çalışanı olmayı arzu ettiğinizi çok iyi ifade etmek zorundasınız. Okuduğunuz okul, bölüm ilk çağrılana kadar CV´nizde önem taşıyan bir unsur. Değerlendirme Merkezi´nde nice ODTÜ´lü Boğaziçi´li adayın elendiğini gördüğünüzde, aradıkları aday profilinin bambaşka olduğunu anlayacaksınız.

Kartal lokasyonundaki yapılanmaya kabul edildiğim ve İstanbul Anadolu yakasında ikamet ettiğim için, benim süreçlerim nisbeten daha rahat geçti. Şehir dışından gelecek, ya da Gölcük´teki fabrikaya gidecek olan arkadaşların işi, bir tık daha meşakkatli ve yorucu olacaktır.

Herkese şimdiden başarılı bir iş hayatı diliyorum. Umarım faydalı bir içerik bırakabilmişimdir sizlere. Kolay gelsin.


gönderen: berlinduvari - 15/04/2016 - 10:00
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:
yorum yapan(tarih) yorum
zucuruk
(15/04/2016 - 13:35)
Gayet uzun ve açıklayıcı bir anlatım olmuş. Size iyi çalışmalar, başvuracak arkadaşlara da başarılar dilerim.
kptn
(15/04/2016 - 15:23)
Güzel bir anlatım olmuş, eline sağlık
mpelit20
(15/04/2016 - 18:35)
referans çok önemli arkadaşlar. hatta en önemlisi :D
Lyek
(15/04/2016 - 19:21)
Hocam bu "case" konuları neler oluyor? 1-2 örnek verirsen güzel olur. Yazı içinde eline sağlık faydalı olmuş.
berlinduvari
(16/04/2016 - 06:47)
@lyek, merhaba. Grup Case´i elektrikli bir yeni model otomobilin pazara sürülmesiyle ilgili. Dünyayı beş bölüme ayırarak, her bir bölgedeki özelliklerin sayısal ve sözel verileri size veriliyor. Örneğin : Avrupa pazarında rakip elektrikli araç markaları var, 5 tane aracın grafiksel olarak pazar payları veriliyor. Amerika´da ise pazar henüz gelişmemiş. Elinde bir çok veriler oluyor (tüketici yaklaşım verileri, hükümetin destek politikaları, motor-batarya hacimleri, lokasyonlar vs.) bu verilere göre Amerika´daki pazara mı yoksa Avrupa´daki pazardan mı başlanmalı gibi.

Bireysel Case´de ise lider bir kot pantolon markası var ve son beş yılda marjını %30 düşürmüş. Eldeki verilere göre bir yerlere yatırım yaparak ya da kriz aksiyonu alarak bu %30 luk kaybı 3 yıl içinde kompanse etmeniz bekleniyor.

Case´ler sabit, gruptan gruba göre değişmiyor. Daha detaylı bilgi veremiyorum hatırlamadığım için. Ama analizleri kolay vakalar, büyütülecek bir durum yok. Önemli olan duruşunuz, fikrinizi satabilme gücünüz ve ekiple koordine olmanız.
oplusa
(16/04/2016 - 08:15)
benim bireysel caseimde bir motorsiklet markasının marjını yükseltmek ve bununla ilgili analiz yapmakla alakalıydı. Arkadaş belirtmiş ama gerçekten sayısal değerlerin analiz edilmesinin üstünde durun. İşe giriş yaptıktan sonra bu görüşmeler ile ilgili bir geri dönüş toplantısı yaptım IK ile . Ciddi anlamda sizi inceliyorlar ve oldukça isabetli sonuçlar alıyorlar. Heyecan yapmamaya ve kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışın. Takım çalışmasına önem verdikleri için grup case´inde diğer arkadaşların fikirlerine saygılı olmaya özen gösterin. Ek olarak 200 soruluk kişilik envanterine içtenlikle cevap vermeniz de oldukça önemli.
Lyek
(16/04/2016 - 12:11)
Eyvallah sağolun arkadaşlar :)

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.