usis - mkm

AnasayfaDers Bilgi BankasıDers NotlarıSohbetİletişim
kullanıcı adı:     şifre:    Beni Hatırla       
mmo istanbul:merdivenaltı emisyon ölçümü yapılıyor
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan, son günlerde gündeme oturan Volkswagen emisyon skandalına ilişkin Makine Mühendisleri İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Arslan, AB ve ABD’de VW araçlarına yönelik geriye dönük aksiyonların Türkiye’de de yapılması gerektiğini belirtti. Türkiye’de emisyon ölçümlerinin özelleştirildiğini, ölçümlerin kayıt dışı ve yetkin olmayan merdiven altı tamircilerde yapılarak halk sağlığına büyük zarar verdiğine de dikkat çeken Arslan, “Türkiye’de eski araçların
emisyon oranları olması gerekenden yüzlerce kat fazla olma olasılığı çok yüksek” dedi.

ARAÇ MUAYANE İSTASYONLARI ÖZELLEŞTİRİLDİ

Arslan, Türkiye’de araç muayane istasyonlarının özelleştirilerek, ölçümlerin ticarileştirildiğini, toplum çıkarlarının zarara uğratıldığını şöyle ifade etti: “Özelleştirme sürecinin karşısında olduğumuzu bildirdik. Davalar açtık. Araç muayane istasyonlarının
özelleştirilmesi Danıştay tarafından defalarca durdurulmasına rağmen karşı olumlu sonuç alınmadı.”

KÂR İÇİN ETİK KURALLAR ÇİĞNENİYOR

Türkiye’de Emisyon ölçümlerinin daha önce kamu kurumları tarafından yapıldığını hatırlatan Arslan, “Emisyon ölçümlerinin 3’te 2’si özel servislerde yapılıyor. Emisyonda verilen pullarda hedef ticari kazançtır” dedi. Türkiye’de araç denetimi yapan kuruluşların otomobil firmalarıyla ilişkisi olduğunu da ifade eden Arslan şöyle konuştu: “Türkiye’de bu durumda tam tersi şeklindedir. Kâr için etik kurallar yerle bir edilmektedir. Kamusal denetimler bağımsız kurullarca kâr amacı gütmeyen kurullarca yapılmadır. Türkiye’de denetim yapan kurumlardan olan TUVTÜRK’de Doğuş grubuna aittir, Volkswagen’de Doğuş grubuna aittir”

AB’nin araçlarda EURO 6 standardını 2014’ten itibaren uyguladığını Türkiye’nin ise EURO 6 standartlarını 2019 yılı sonuna ertelendiğini hatırlatan Arslan, “Bu kararlarla zaten yüksek olan salım değerlerinin iyileştirilmesi ötelenmektedir” diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI TEHDİT EDİLİYOR

Türkiye’nin, AB ile aynı bağlayıcı mevzuata sahip olduğunu söyleyen

Arslan, Türkiye’deki durumu şöyle özetledi:

* Eski araçların emisyonları çok yüksektir.

* Araç yakıt ve emisyon sistemlerinin kayıt dışı ve merdiven altı tamircilerde tadilatı yaygındır.

* Kaçak ve standart dışı yakıtlar halk otobüslerinde dahi kullanılarak 100’lerce kat gaz salımı ile halk sağlığı tehdit edilmektedir.

* Hedef çevresel denetim değil, ticari kazançtır.

* Türkiye’de kamusal denetimler bağımsız kurumlarca yapılmalıdır.

NE YAPILMALI?

Araçların çevreye yönelik etkilerinin giderek arttığını söyleyen Arslan, sorunun ulaşım politikası olduğuna dikkat çekerek önerilerini şöyle sıraladı: “Yenilenebilir, toplu ulaşımın, raylı sistemin, deniz ulaşımının yaygınlaştırılması, ön plana çıkarılması gerektiğinin
altını çiziyoruz.”
http://www.evrensel.net/haber/261810/vw-skandaliyla-otaya-cikan-emisyon-sorunu-merdivenalti-emisyon-olcumu-yapiliyor


gönderen: 8741 - 02/10/2015 - 12:43
 Konu Hakkında Yapılan Yorumlar:

HİÇ YORUM YOK, İLK YORUMU SEN YAP!

Yorum Ekle

 
a305teyim.com © 2007 - forzamakine tarafından hazırlanmıştır.
a305teyim.com YTÜ makine mühendisliği öğrencileri tarafından hazırlanmış olup, burada yazılan hiçbir içerikten sorumlu tutulamaz. yazılan her yorum kişinin kendisine aittir.
a305teyim.com üyelerinin kişisel verilerini saklı tutar, başka kurum ya da kuruluşlarla paylaşmaz ancak gerektiğinde yasal mercilerin istemesi üzerine bu bilgiler aleyhinize kullanılabilir.